
Accidentul vascular cerebral, boală care afectează aproximativ un sfert din populație, poate fi prevenit cu ajutorul activității fizice, susține un nou studiu. Specialiștii recomandă 4 ore de mișcare ușoară...
Activitatea fizică este benefică pentru sănătate, știm cu toții acest lucru. Dar cercetătorii vin cu o noutate: un studiu publicat miercuri, 19 septembrie 2018, în revista de specialitate Neurology, afirmă că simpla practicare a unei activități fizice timp de 35 de minute pe zi poate reduce riscul de apariție a unui accident vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral: mișcarea, metodă de prevenție
„Există din ce în ce mai multe dovezi că activitatea fizică poate avea un efect protector contra patologiei cardiovasculare cerebrale (AVC)”, a declarat dr. Katharina Sunnerhagen, coordonatoarea studiului.
Studiul a fost realizat pe 925 de suedezi cu vârsta medie de 73 de ani, care au suferit deja un AVC. Gravitatea atacului cerebral a fost evaluată pe baza simptomelor manifestate, precum mișcările ochilor, mobilitatea brațelor, aspectul feței, nivelul conștienței și abilitățile de limbaj. Astfel, cercetătorii au stabilit că 80% dintre participanți au suferit un AVC ușor.
După stabilizare, pacienții au fost chestionați cu privire la activitatea fizică pe care o realizau înainte de accidentul vascular cerebral. Ei au fost grupați astfel: sedentari, ușor activi (cei care obișnuiau să meargă pe jos cel puțin 4 ore pe săptămână) și moderat activi (care practicau o activitate fizică relativ intensă, timp de 2-3 ore pe săptămână, precum înotul, mersul rapid sau alergarea).
Rezultatele sunt clare: majoritatea persoanelor care practicau o activitate fizică lejeră sau moderată au suferit un accident vascular ușor, cu cele mai mari șanse de recuperare și recăpătare a unei vieți normale.
Potrivit unor statistici recente, România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. „4 români mor în fiecare oră din cauza AVC”, a declarat prof. dr. Gheorghe Iana. În România, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate (21,64% dintre decere sunt cauzate de AVC) și dizabilitate (11,34% din cazuri), cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-