Ce se întâmplă dacă mânânci semințele de rodie. Legătura neașteptată cu cancerul de sân și colon
Ce se întâmplă dacă mânânci semințele de rodie. Ce compuși conțin și la ce trebuie să fii atent.
Ce se întâmplă dacă mânânci semințele de rodie. Semințele de rodie sunt o sursă bogată de vitamina C, mangan și cupru, și sunt un adevărat tezaur de nutriție. Oameni din întreaga lume le folosesc atât în preparate dulci, cât și sărate, în sucuri, smoothie-uri și gustări.
Semințele uscate de rodie sunt un ingredient popular în mixurile de nuci și fructe uscate, în sirop de rodie, sosuri, batoane de musli și dressing-uri pentru salate.
Semințele de rodie sunt încărcate cu vitamine, minerale și fitochimicale. Acidul elagic, unul dintre cei mai abundanți antioxidanți din această fructă, poate îmbunătăți sănătatea metabolică și preveni obezitatea, conform unui studiu din 2016 publicat în Advances in Nutrition, potrivit Live Strong.
Acest compus natural luptă împotriva inflamației și reduce expansiunea țesutului adipos alb, ceea ce face pierderea în greutate mai ușoară. O singură rodie oferă aproape jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina C și cantități mari de vitamina K, acid folic, tiamină, potasiu, cupru, mangan, seleniu și alte nutrienți esențiali.
Cum se folosesc semințele de rodie
Semințele de rodie, care înconjoară boabele, sunt comestibile și pot fi folosite într-o mulțime de rețete.
Atât semințele, cât și boabele fac o gustare sănătoasă între mese și sunt o adiție minunată la fulgi de ovăz, iaurt, salate, sucuri proaspăt stoarse și produse de patiserie.
Semințele de rodie, efect împotriva tensiunii arteriale
O recenzie din 2018 publicată în Frontiers in Pharmacology a evaluat efectele vasculoprotectoare ale acestui fruct. Cercetătorii au descoperit că rodia poate îmbunătăți funcția celulelor endoteliale, reduce agregarea plachetară și neutralizează radicalii liberi, ceea ce duce la o mai bună sănătate cardiovasculară. Antioxidanții și fitochimicalele din acest aliment pot ajuta la protejarea împotriva hipertensiunii arteriale și a complicațiilor sale.
Bogată în acid elagic, acid galic, lignani, polifenoli și alte compuși bioactivi, rodia a demonstrat că poate reduce tensiunea arterială și îmbunătăți funcția vasculară. În plus, poate contracara unele dintre efectele negative ale medicamentelor și substanțelor chimice.
Acești compuși se găsesc în mod natural în coaja, semințele, frunzele și sucul de rodie. Semințele conțin cantități mari de acid p-cumaric, steroli vegetali, tanini și acizi grași.
Pe lângă efectele sale antihipertensive, acestea pot ajuta la reducerea nivelurilor de zahăr din sânge.
Semințele de rodie protejează împotriva cancerului
Compușii benefici din rodie pot reduce riscul de a dezvolta cancer, conform unui studiu din 2015 publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Acest fruct este bogat în polifenoli, o clasă de antioxidanți care ajută la reducerea stresului oxidativ, a daunelor ADN și a inflamației. În același timp, aceștia pot inhiba creșterea tumorilor și induce apoptoza (moartea celulelor canceroase).
În studiile clinice citate în cercetare, rodia și componentele sale au fost găsite că protejează împotriva cancerului colorectal, cancerului hepatic, cancerului de sân și leucemiei, printre alte boli grave.
Luptă împotriva îmbătrânirii în mod natural
Bogat în vitamina C și antioxidanți, acest fruct poate îmbunătăți rutina ta de înfrumusețare și încetini procesul de îmbătrânire. Conform unui studiu din 2016 prezentat în jurnalul Nature Medicine, ellagitanninele - o clasă de antioxidanți din rodie - se transformă în urolithine în intestine. Aceste molecule au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene și anticancer. Urolithina A pare să fie în mod deosebit benefică. Așa cum indică Nature Medicine, acest compus poate îmbunătăți funcția mitocondrială și musculară, conducând la o viață mai lungă.
Semințele de rodie, bogate în vitamina C
Semințele de rodie sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, un nutrient care susține sinteza colagenului și luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi. Până la urmă, există un motiv pentru care cele mai multe creme și loțiuni anti-îmbătrânire au vitamina C menționată pe etichetă.
Această vitamină solubilă în apă protejează pielea de stresul oxidativ și daunele produse de UV, promovează repararea pielii și reduce pierderea transepidermală a apei. Pe termen lung, poate minimiza aspectul ridurilor și îmbunătăți aspectul pielii.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
