Ceaiul care reduce hipertensiunea. Poate preveni demența și te ajută să trăiești mai mult

Ceaiul care reduce hipertensiunea are și alte efecte asupra sănătății.
Ceaiul care reduce hipertensiunea, previne demența și te ajută să trăiești mai mult este un tip ce ceai chinezesc. Cât de mult trăim este determinat de o multitudine de factori, dintre care unii scapă de sub controlul nostru. Cu toate acestea, anumite obiceiuri legate de stilul de viață, cum ar fi cât de mult facem exerciții fizice și tipul de alimentație pe care îl avem, pot avea un impact. Ceea ce bem ne poate afecta, de asemenea, durata de viață.
În special, un tip de ceai ar putea face exact acest lucru. Diverse studii au remarcat beneficiile pentru sănătate ale ceaiului oolong - un tip de ceai chinezesc creat prin ofilirea frunzelor la soare.
Ceaiul oolong, benefic în cazul persoanelor cu hipertensiune
De exemplu, un studiu, care a fost publicat în Archives of International Medicine, a concluzionat că un consum de 120 ml pe zi din această băutură timp de un an a redus ”semnificativ” șansele de a dezvolta hipertensiune arterială.
Tensiunea arterială ridicată - sau hipertensiunea arterială - este o afecțiune potențial periculoasă, deoarece crește riscul de apariție a unor afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi bolile de inimă, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și demența vasculară.
Acest lucru este din cauza faptului că tensiunea arterială crescută pentru o perioadă îndelungată de timp pune o presiune suplimentară asupra organelor.
Vezi și: Noile medicamente pentru slăbit, bănuite că produc căderea părului. Experții, consens fără dubiu
În cadrul studiului din 2004, academicienii au analizat corelația dintre consumul regulat de ceai și hipertensiunea arterială.
”În comparație cu consumatorii de ceai care nu beau ceai în mod obișnuit, riscul de apariție a hipertensiunii arteriale a scăzut cu 46% pentru cei care au băut între 120 și 599 ml pe zi și a fost redus și mai mult cu 65% pentru cei care au băut 600 ml pe zi sau mai mult, după ajustarea atentă a vârstei, sexului, statutului socio-economic, istoricului familial de hipertensiune, indicelui de masă corporală, raportului talie-șold, factorilor de stil de viață și factorilor alimentari.
Cu toate acestea, consumul de ceai timp de mai mult de un an nu a fost asociat cu o reducere suplimentară a riscului de hipertensiune. Consumul obișnuit de ceai verde sau oolong de tărie moderată, de 120 ml pe zi sau mai mult timp de un an, reduce semnificativ riscul de apariție a hipertensiunii arteriale la populația chineză”, notează studiul, potrivit Express.
Vezi și: De ce trebuie să te dai cu protecție solară când mergi cu mașina. Cum te afectează razele soarelui
Ceaiul oolong poate preveni demența
O cercetare separată, publicată în revista Foods în 2022, a luat în considerare efectele ceaiului tieguanyin - un tip de ceai oolong - asupra bolii Alzheimer.
Aceasta a constatat că extractele din ceai au fost capabile să reducă anumiți factori de risc pentru demență în organism.
”Acest articol demonstrează pentru prima dată că extractele de tieguanyin pot inhiba activarea excesivă a căii de semnalizare NF-κB p65 (un factor de risc pentru demență) și pot îmbunătăți capacitatea antioxidantă din cortexul cerebral și hipocampus, pentru a îmbunătăți capacitatea cognitivă a șoarecilor APP/PS1.
Rezultatele noastre aruncă lumină asupra efectelor benefice ale extractelor de ceai tieguanyin asupra prevenirii și ameliorării bolii Alzheimer”, arată studiul.
Un alt studiu, din Journal of Nutrition, Health and Ageing din 2010, a susținut ceaiul oolong, alături de alte ceaiuri, pentru o mai bună funcționare a creierului.
”Consumul total de ceai a fost asociat în mod independent cu performanțe mai bune în ceea ce privește cogniția globală, funcția executivă și viteza de procesare a informațiilor.
Atât consumul de ceai negru/oolong, cât și cel de ceai verde au fost asociate cu performanțe cognitive mai bune. Nu a existat nicio asociere între consumul de cafea și funcția cognitivă”, notează studiul.
Ceaiul oolong reduce glicemia
Un studiu efectuat în Taiwan și publicat în Diabetes Care, în 2003, a dezvăluit că ceaiul oolong ar putea reduce glicemia.
”În raport cu concentrațiile inițiale, ceaiul oolong a redus semnificativ concentrațiile de glucoză plasmatică și de fructozamină, în timp ce în grupul de control cu apă nu s-au înregistrat modificări. Ceaiul Oolong poate fi un adjuvant eficient al agenților hipoglicemianți orali în tratamentul diabetului de tip 2”, notează studiul.
Ceaiul Oolong poate fi găsit în supermarketuri și în magazinele naturiste.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.