Demența ascunsă, schimbări subtile ale personalității. Care sunt semnalele de alarmă înainte de pierderea memoriei

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dementa ascunsa - FOTO: Freepik@atlascompany
dementa ascunsa - FOTO: Freepik@atlascompany

Demența ascunsă poate fi observată prin mici schimbările de personalitate. Acestea ar putea fi un "semnal de alarmă" timpuriu.

Demența ascunsă se manifestă prin semne care pot fi ușor trecute cu vederea. Acestea ar putea fi semnale de alarmă înainte de apariția pierderii memoriei.

Un simț al umorului alterat, o iritabilitate crescută și senzația de dezorientare sunt doar câteva dintre simptomele care trebuie urmărite, spune medicul de familie.

Aproximativ 900.000 de persoane trăiesc cu demență în Marea Britanie, iar numărul acestora se estimează că va crește la aproximativ 1,6 milioane până în 2040.

Contrar credinței populare, demența nu este o boală specifică, ci un termen general pentru capacitatea redusă de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii care interferează cu viața de zi cu zi. Acesta descrie un grup de simptome asociate cu un declin cognitiv continuu.

Vezi și: Bătăile anormale ale inimii, semnale mortale. Consecințe devastatoare. Risc crescut de accident vascular

Demența ascunsă, semne

Există multe semne și simptome ale acestei afecțiuni, cum ar fi rătăcirea lucrurilor, senzația de dezorientare sau alterarea capacității de judecată. Dar schimbările mici și subtile ale personalității, care pot fi un semnal de alarmă, sunt adesea trecute cu vederea.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență. Doctorul Suhail Hussain, medic personal și medic de familie cu vizită la domiciliu, spune că familia poate observa aceste mici schimbări.

”Este foarte posibil să existe schimbări subtile de personalitate în toate tipurile de demență înainte de apariția pierderii memoriei”, a spus dr. Suhail Hussain.

Medicul a împărtășit următoarele semnale de alarmă care ar putea indica faptul că cineva are această afecțiune progresivă a creierului.

Vezi și: Cum să scăpăm de frica de dentist și când se face prima vizită la stomatolog. Anca Mantu: Contează foarte mult pentru a preveni cariile sau orice altă patologie

O schimbare a simțului umorului

”Găsirea unor lucruri mai grosolane amuzante și lipsa de apreciere a satirei sau râsul nepotrivit, de exemplu dacă cineva se rănește, pot fi asociate cu demența semantic”, notează medicul.

Această formă este o pierdere progresivă a capacității de a reține semnificația cuvintelor, a fețelor și a obiectelor.

”Nu este o boală degenerativă. Dacă, în calitate de îngrijitor/aparținător, identificați oricare dintre aceste simptome, atunci consultați medicul de familie al persoanei respective. Acesta poate face niște analize de sânge de bază și o evaluare fizică pentru a verifica dacă există altceva, cum ar fi delirul sau depresia, care ar putea explica schimbările observate.

Medicul de familie poate efectua, de asemenea, o evaluare cognitivă în timpul investigației. Dacă descoperă ceva sau consideră că este necesară o evaluare suplimentară, acesta poate trimite la o clinică de specialitate, unde se pot efectua teste mai detaliate, inclusiv RMN”, a mai spus dr. Hussain, potrivit Mirror.

Starea de spirit scăzută persistentă

Dr. Hussain spune că persoanele cu demență pot părea abătute și pot arăta o lipsă îngrijorătoare de interes pentru activitățile care le plăceau înainte. Societatea Alzheimer spune că acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană observă că îi este mai greu să facă anumite lucruri, cum ar fi să țină pasul cu conversațiile.

Vezi și: Litiaza renală, boala confundată de mulți pacienți. Semnul dat de durerea de spate. Dumitrache: Mulți fac boala din cauza apei. Cea mai intensă durere resimțită vreodată

Iritabilitate crescută

Persoanele cu demență pot avea un temperament scurt și pot începe să se răstească la alții, precum și să se enerveze ușor. Organizația caritabilă spune că un comportament agresiv poate fi fizic - cum ar fi lovirea și aruncarea de obiecte, și/sau verbal, cum ar fi limbajul urât și amenințările.

Trăsături psihotice

Dr. Hussain spune că simptome precum auzitul și vederea unor lucruri care nu sunt acolo sunt deosebit de răspândite în cazul celor care suferă de ceea ce se numește demența cu corpuri Lewy.

Institutul Național pentru Îmbătrânire spune că demența cu corpuri Lewy (LBD) este o boală asociată cu depozite anormale de o proteină numită alfa-sinucleină în creier.

Aceste depozite, numite corpuri Lewy, afectează substanțele chimice din creier, ale căror modificări, la rândul lor, pot duce la probleme de gândire, mișcare, comportament și dispoziție. Acest tip de demență se caracterizează prin halucinații.

Comentarii de judecată

”Prejudecățile anterioare care au fost ținute sub control pot ieși la suprafață, de exemplu: comentarii critice sau rasiste etc.”, mai notează medicul.

Acest tip de comportament este adesea asociat cu demența frontotemporală, care provoacă probleme de comportament și de limbaj.

Vezi și: Fondul Viață. Cine și cum poate DONA: Trimite RITM la 8845. Oferă și tu o bătaie de inimă! Împreună ținem România în viață

Senzația de dezorientare

Un alt simptom care ar putea semnala demența este faptul că cineva prezintă semne de dezorientare în ceea ce privește timpul, oamenii sau locurile. Dr. Hussain a explicat că acest comportament este adesea legat de demența vasculară, care este declanșată de reducerea fluxului sanguin către creier.

Cinci reguli de aur pentru a reduce riscul de demență

Menținerea activă din punct de vedere fizic și mental și somnul suficient se numără printre cele cinci modalități de a reduce cu o cincime riscul de apariție a demenței, spune un profesor de top.

Renunțarea la fumat, scăderea în greutate și o mai mare interacțiune socială pot contribui, de asemenea, la evitarea sindromului care afectează viața.

Deși factorii genetici nu pot fi controlați de noi, renumitul cercetător, profesorul Sir Muir Gray, spune că ne putem ajuta.

”Demența este o perspectivă terifiantă, dar cu toții ne putem reduce riscul și ar trebui să acționăm acum”, a mai spus dr. Hussain.

Vezi și: Ce înseamnă urinare frecventă. Urologul Mihai Dumitrache: Nu este normal să urinăm noaptea. Aici este problema

Acestea sunt cele cinci modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență:

Păstrați mintea și corpul active: evitați să stați nemișcați și faceți exerciții fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos; Mențineți-vă în formă mental citind și învățând ceva nou.

Mențineți greutatea, glicemia și tensiunea arterială la un nivel scăzut: urmați o dietă bogată în fructe, legume, pește, nuci și leguminoase.

Nu mai fumați: este cea mai mare modalitate de a vă afecta sănătatea.

Dormiți mai bine și învățați să vă relaxați și să reduceți stresul: nu aveți nevoie de mai puțin somn pe măsură ce îmbătrâniți, ci de mai mult.

Implică-te cu ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel