
Consumul de legume din clasa allium - care include usturoiul, prazul și ceapa - a fost asociat cu un risc redus de cancer colorectal într-un studiu realizat pe bărbați și femei, pacienți ai unui mare spital...
În studiul care a fost publicat pe 20 februarie în revista de specialitate Asia Pacific Journal of Clinical Oncology, 833 pacienți cu cancer colorectal au fost analizați în comparație cu 833 de persoane clinic sănătoase, în funcție de vârstă, sex și zona de reședință. Informațiile demografice și dietetice au fost colectate prin interviuri față-în-față folosind un chestionar validat pentru frecvența alimentară.
Riscul de cancer colorectal scade dramatic
Cercetătorii chinezi au constatat că riscul de a avea cancer colorectal au fost cu 79% mai mic la adulții care au consumat cantități mari de legume din clasa allium, comparativ cu cei care au consumat cantități mici.
„Este demn de remarcat faptul că, în cercetarea noastră, se pare că există o tendință: cu cât este mai mare cantitatea de legume allium consumată, cu atât este mai mare protecția", a spus autorul principal dr. Zhi Li, de la First Hospital al Universității Medicale din China.
„În general, concluziile prezente aruncă o lumină asupra prevenirii primare a cancerului colorectal prin intervenția în stilul de viață, care merită explorări aprofundate ulterioare", a notat acesta.
Din clasa allium de legume fac parte usturoiul, prazul și ceapa.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-