De ce să nu cureți ceapa și usturoiul când gătești. Șase utilizări geniale cu efect asupra sănătății

De ce să nu cureți ceapa și usturoiul când gătești. Cum te influențează acest truc. Ce beneficii majore are asupra sănătății.
De ce să nu cureți ceapa și usturoiul când gătești. Gospodinele istețe folosesc acest truc pentru a intensifica aroma preparatelor. Când pregătiți tocănițe sau supe, folosiți ceapa și usturoiul cu tot cu coajă pentru a adăuga profunzime aromei.
Unele persoane consideră că usturoiul fiert la foc mic are un gust asemănător usturoiului prăjit. Tăiați o ceapă sau o căpățână de usturoi în jumătate și adăugați jumătatea întreagă în oală, inclusiv cu coaja. După ce rețeta este gata, îndepărtați cojile.
Folosiți-le pentru a face supă
Aceste resturi pline de aromă sunt adăugiri excelente la supa de carne de vită, de pui, de pește sau de legume. Pentru a le integra în supă, puneți-le într-un vas mare, acoperiți-le cu apă cu cel puțin un centimetru și fierbeți-le timp de câteva ore alături de alte ingrediente precum ierburi, legume, ciuperci și, eventual, oase sau ligamente dacă faceți supă de oase tradițională, potrivit Dr. Axe.
Păstrați cojile când prăjiți pentru a bloca aroma
Păstrați cojile pe usturoi atunci când îl prăjiți pentru a bloca aroma și pentru a proteja substanțele nutritive delicate, cum ar fi antioxidanții, care pot fi afectați de căldura mare.
Vezi și: De ce să nu stai cu șosete în pat. Impactul negativ pe care îl au asupra sănătății
Faceți o infuzie de ceai antiinflamator
Fierbeți pielile de ceapă timp de 10-20 de minute într-un vas, apoi strecurați și beți lichidul ca pe un ceai sau infuzie vindecătoare. Acest lucru este cunoscut pentru a ajuta la reducerea crampei musculare, iar unii consideră că poate ajuta la obținerea unui somn odihnitor.
Calmați pielea iritată
Dacă aveți pielea mâncărime sau inflamată, aplicarea unei soluții făcute din pielile de ceapă și usturoi infuzate poate ajuta la reducerea simptomelor datorită proprietăților antimicrobiene, antiinflamatorii și antifungice naturale ale acestor legume. Preparați o soluție urmând aceleași instrucțiuni ca pentru prepararea ceaiului.
Ceapă - FOTO: Freepik@vizland
Se pot folosi ca îngrășământ pentru plante
Dacă nu aveți utilizări culinare sau topice pentru cojile de usturoi, le puteți salva pentru a le adăuga la compost. Unii grădinari chiar preferă să ude culturile și plantele cu infuzii de usturoi și ceapă pentru a le furniza plantelor nutrienți suplimentari, cum ar fi potasiu, calciu și fosfor, care pot ajuta plantele să prospere.
Dacă vreți să folosiți cojile de usturoi pe plante, urmați rețeta de infuzie de mai jos și udați plantele cu lichid așa cum ați face în mod normal:
Într-un borcan de sticlă cu capac, amestecați aproximativ 1 litru de apă cu 1/3 până la 1/2 dintr-o căpățână întreagă de usturoi, inclusiv cojile. Amestecați bine, închideți capacul și agitați. Lăsați-l să stea timp de aproximativ 24 de ore într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumina soarelui.
Îndepărtați cojile, iar infuzia voastră este gata de utilizare.
Cojile de ceapă și usturoi, încărcate cu vitamine și minerale
Nu doar că au un gust minunat, dar cojile de usturoi și pielea de ceapă sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Ele conțin, de asemenea, compuși naturali antifungici și antimicrobieni, ceea ce înseamnă că oferă multe dintre aceleași beneficii ca și consumul de usturoi și ceapă.
Utilizările cojilor de usturoi și pielilor de ceapă includ prepararea de supă bogată în nutrienți, supe, cereale, ceaiuri, infuzii topice, îngrășăminte și compost.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.