Inflamația, cu ce alimente o combați ca să oprești declanșarea bolii

Inflamația este reacția de durată a organismului față de un agent patogen declanșator, dar ea este cauza a 8 din 10 boli cu rată mare de mortalitate. Iată cu ce alimente o combați:
S-a dovedit științific că inflamația cronică (deși nu este o boală, ci o reacție normală de protecție a organismului care însă este exagerată și persistă în timp) este cauză, printre altele, pentru cancer, artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii precum astmul, accidentul cerebral, unele forme de demență (Alzheimer, spre exemplu), diabetul de tip 2 și nefrite.
Spre deosebire de inflamația acută, care este o reacție rapidă și pe termen scurt cu simtome precum roșeață locală, temperatură ridicată, tumefiere locală, durere și afectarea funcției țesutului lezat, inflamația cronică în general nu dă simptome clare, este continuă și recurentă. Atunci când dă simptome, de obicei este vorba de durere și umflare.
Opțiunile medicamentoase variază de la aspirina simplă, un medicament anti-inflamator nesteroid care este disponibil de mai bine de un secol, până la medicamente care modifică boala și așa-numitele biologice, care promit tratamente mai direcționate, pe care vi le recomandă medicul.
Cercetători recomandă diagnosticul precoce, prevenirea și tratamentul inflamațiilor cronice severe pentru a reduce riscul de boli cronice și decesele.
Conștientizarea intersecției dintre inflamație și boala cronică a generat o multitudine de planuri de dietă, suplimente nutriționale și programe de stil de viață, multe pretinzând că oferă noi modalități de a vă îmbunătăți sănătatea prin acceptarea inflamației. Este adevărat că oamenii de știință descoperă noi complexități și extind cunoștințele despre factorii care pot contribui la inflamație sau pot ajuta la combaterea acesteia. Dar o mare parte din mult promovatele îndrumări pentru un stil de viață anti-inflamație se reduc la aceleași sfaturi de sănătate pe care și bunica putea să vi le spună.
Alegeți alimente sănătoase
Dietele noastre joacă un rol important în inflamația cronică, deoarece bacteriile digestive eliberează substanțe chimice care pot stimula sau suprima inflamația. Tipurile de bacterii care ne populează intestinul și subprodusele lor chimice variază în funcție de alimentele pe care le consumăm. Unele alimente încurajează creșterea populațiilor de bacterii care stimulează inflamația, în timp ce altele promovează creșterea bacteriilor care o suprimă.
Din fericire, probabil vă bucurați deja de multe dintre alimentele și băuturile care au fost legate de reducerea inflamației și a bolilor cronice, arată experții de la Harvard Health News. Ei spun că atâta timp cât nu sunteți alergic la niciunul dintre aceste alimente sau băuturi, lista de alimente și băuturi care luptă contra inflamației include următoarele:
- Fructe si legume. Majoritatea fructelor și a legumelor viu colorate conțin în mod natural niveluri ridicate de antioxidanți și polifenoli - compuși potențial protectori care se găsesc în plante.
- Nuci și semințe. Studiile arată că un consum de nuci și semințe este asociat cu markeri reduși de inflamație și un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet.
- Băuturi. Se consideră că polifenolii din cafea și flavonolii din cacao au proprietăți antiinflamatorii. Ceaiul verde este de asemenea bogat atât în polifenoli cât și în antioxidanți.
Lista extinsă a alimentelor antiinflamatorii o găsiți AICI.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.