"Usturoiul ursului", planta plină de vitamine considerată prebiotic. Ajută memoria, elimină tusea, balonarea și ușurează respirația
"Usturoiul ursului" este considerat vindecatorul natural al mai multor afecțiuni. Este planta vedetă din această perioadă.
Leurda, cunoscută și drept "usturoiul sălbatic" sau "usturoiul ursului" este ideală pentru sănătate, având o mulțime de beneficii, iar frunzele de leurdă pot fi folosite în salate delicioase și alte feluri de mâncare.
Usturoiul sălbatic a devenit una dintre bucuriile alimentare ale primăverii. Leurda, așa cum o știm cei mai mulți dintre noi, începe să apară sub formă de lăstari mici în februarie, înflorește în aprilie și se înmulțește în jurul lunii iunie. După cum sugerează și numele, este vărul sălbatic al usturoiului pe care îl folosiți în bucătărie.
Leurda este bună și sănătoasă pentru că:
- este bogată în proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antibiotice
- conține un nivel ridicat de vitamina B (acid folic) care are efecte benefice asupra sistemului digestiv
- acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că stimulează creșterea bacteriilor bune din sistemul nostru intestinal
- e o sursă bună de clorofilă, carotenoide și flavonoide
Ce beneficii are leurda pentru sănătate
Beneficiul notabil pentru sănătate al leurdei este eficiența sa în reducerea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, precum și a riscului de accident vascular cerebral (AVC).
Deși toate tipurile de usturoi au această proprietate, usturoiul sălbatic are cel mai mare efect asupra scăderii tensiunii arteriale.
Un al doilea efect benefic al leurdei este neutralizarea bolilor cronice.
Ingredientele active din usturoiul sălbatic pot neutraliza activitatea radicalilor liberi înainte ca aceasta să ducă la mutații celulare și stres oxidativ în diferite părți ale corpului. Ca urmare, acest lucru poate contribui la reducerea riscului de cancer și de alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă sau chiar artrita.
Mai mult, efectele calmante asupra tensiunii arteriale ridicate reprezintă un beneficiu uriaș pe care-l aduce consumul de usturoi sălbatic. Leurda ajută la diminuarea riscului de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
În plus, usturoiul sălbatic acționează la scăderea nivelului de colesterol, menținându-vă inima în formă bună pe măsură ce îmbătrâniți.
Leurda ajută la reechilibrarea florei intestinale cu ajutorul compușilor antibacterieni și antifungici care se găsesc în frunze. Folosiți leurda pentru a calma inflamația, balonarea, crampele, constipația și alte probleme de stomac cu care vă confruntați.
La fel ca efectul de echilibrare pe care consumul de usturoi sălbatic proaspăt îl are asupra intestinului, acesta ajută la prevenirea iritațiilor intestinelor și oferă, de asemenea, protecție împotriva răcelilor și gripei.
Leurda ajută în tratamentul bronșitei, deoarece el curăță căile respiratorii, ușurează respirația și diminuează tusea.
Poate sună ciudat, dar unele cercetări arată că leurda este ideală pentru toți cei care suferă de piele problematică, infecții inflamatorii ale pielii, iritații ale pielii, eczeme și dermatite.
Leurda are beneficii și în ceea ce privește oboseala. Leurda conține vitamine și minerale importante și astfel combate oboseala și epuizarea.
Funzele de leurdă pot fi folosite pentru a ajuta la vindecarea durerilor de cap sinusale.
Nu în ultimul rând, mirosul frunzelor zdrobite de leurdă poate alunga puricii, căpușele și țânțarii.
Leurda, o detoxifiere naturală
Probabil că unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale usturoiului sălbatic este detoxifierea. Efectele sale detoxifiante îl fac un ingredient perfect pentru curățarea organismului de primăvară.
Fie că este consumat crud sau luat ca substitut, beneficiile detoxifierii usturoiului sălbatic acționează din plin. Maria Treben, un fitoterapeut austriac, l-a recomandat și pentru celelalte beneficii ale sale, precum îmbunătățirea memoriei, eliminarea problemelor de stomac și problemelor intestinale.
Cum trebuie să păstrezi și depozitezi leurda
Leurda se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecat, ideal fiind o pungă de plastic în sertarul de salate din frigider. Frunzele de leurdă se păstrează 3-4 zile în acest fel.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
