"Usturoiul ursului", planta plină de vitamine considerată prebiotic. Ajută memoria, elimină tusea, balonarea și ușurează respirația

"Usturoiul ursului" este considerat vindecatorul natural al mai multor afecțiuni. Este planta vedetă din această perioadă.
Leurda, cunoscută și drept "usturoiul sălbatic" sau "usturoiul ursului" este ideală pentru sănătate, având o mulțime de beneficii, iar frunzele de leurdă pot fi folosite în salate delicioase și alte feluri de mâncare.
Usturoiul sălbatic a devenit una dintre bucuriile alimentare ale primăverii. Leurda, așa cum o știm cei mai mulți dintre noi, începe să apară sub formă de lăstari mici în februarie, înflorește în aprilie și se înmulțește în jurul lunii iunie. După cum sugerează și numele, este vărul sălbatic al usturoiului pe care îl folosiți în bucătărie.
Leurda este bună și sănătoasă pentru că:
- este bogată în proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antibiotice
- conține un nivel ridicat de vitamina B (acid folic) care are efecte benefice asupra sistemului digestiv
- acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că stimulează creșterea bacteriilor bune din sistemul nostru intestinal
- e o sursă bună de clorofilă, carotenoide și flavonoide
Ce beneficii are leurda pentru sănătate
Beneficiul notabil pentru sănătate al leurdei este eficiența sa în reducerea tensiunii arteriale și a bolilor de inimă, precum și a riscului de accident vascular cerebral (AVC).
Deși toate tipurile de usturoi au această proprietate, usturoiul sălbatic are cel mai mare efect asupra scăderii tensiunii arteriale.
Un al doilea efect benefic al leurdei este neutralizarea bolilor cronice.
Ingredientele active din usturoiul sălbatic pot neutraliza activitatea radicalilor liberi înainte ca aceasta să ducă la mutații celulare și stres oxidativ în diferite părți ale corpului. Ca urmare, acest lucru poate contribui la reducerea riscului de cancer și de alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă sau chiar artrita.
Mai mult, efectele calmante asupra tensiunii arteriale ridicate reprezintă un beneficiu uriaș pe care-l aduce consumul de usturoi sălbatic. Leurda ajută la diminuarea riscului de ateroscleroză, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
În plus, usturoiul sălbatic acționează la scăderea nivelului de colesterol, menținându-vă inima în formă bună pe măsură ce îmbătrâniți.
Leurda ajută la reechilibrarea florei intestinale cu ajutorul compușilor antibacterieni și antifungici care se găsesc în frunze. Folosiți leurda pentru a calma inflamația, balonarea, crampele, constipația și alte probleme de stomac cu care vă confruntați.
La fel ca efectul de echilibrare pe care consumul de usturoi sălbatic proaspăt îl are asupra intestinului, acesta ajută la prevenirea iritațiilor intestinelor și oferă, de asemenea, protecție împotriva răcelilor și gripei.
Leurda ajută în tratamentul bronșitei, deoarece el curăță căile respiratorii, ușurează respirația și diminuează tusea.
Poate sună ciudat, dar unele cercetări arată că leurda este ideală pentru toți cei care suferă de piele problematică, infecții inflamatorii ale pielii, iritații ale pielii, eczeme și dermatite.
Leurda are beneficii și în ceea ce privește oboseala. Leurda conține vitamine și minerale importante și astfel combate oboseala și epuizarea.
Funzele de leurdă pot fi folosite pentru a ajuta la vindecarea durerilor de cap sinusale.
Nu în ultimul rând, mirosul frunzelor zdrobite de leurdă poate alunga puricii, căpușele și țânțarii.
Leurda, o detoxifiere naturală
Probabil că unul dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale usturoiului sălbatic este detoxifierea. Efectele sale detoxifiante îl fac un ingredient perfect pentru curățarea organismului de primăvară.
Fie că este consumat crud sau luat ca substitut, beneficiile detoxifierii usturoiului sălbatic acționează din plin. Maria Treben, un fitoterapeut austriac, l-a recomandat și pentru celelalte beneficii ale sale, precum îmbunătățirea memoriei, eliminarea problemelor de stomac și problemelor intestinale.
Cum trebuie să păstrezi și depozitezi leurda
Leurda se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și întunecat, ideal fiind o pungă de plastic în sertarul de salate din frigider. Frunzele de leurdă se păstrează 3-4 zile în acest fel.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.