Mănânci noaptea? 6 motive pentru a evita mesele și gustările nocturne
Dacă mănânci noaptea ar fi mai bine să îți schimbi obiceiul, pentru că îți face rău. Iată ce probleme declanșează în organism mesele târzii:
Mesele luate noaptea târziu, inclusiv gustările de la miezul nopții, nu sunt rare din păcate. Indiferent dacă ajungeți acasă târziu de la serviciu și trebuie să mâncați cina la ore la care de obicei mergeți de obicei la culcare, urmăriți un film până noaptea târziu și vă regalați cu floricele, sau simțiți nevoia să înghițiți ceva pentru a rămâne treaz noaptea ca să învățați, ispita există. Dar e clar un obicei nesănătos.
De ce este rău să mănânci noaptea?
Corpurile noastre au un ritm circadian: un ciclu de 24 de ore, care afectează totul, de la nivelul energetic și metabolism, până la modul în care funcționează organele noastre. Natural pentru organismul nostru este să fim treji și să mâncăm în timpul zilei și să dormim noaptea, când este întuneric.
Dar, dacă ne modificăm ritmul natural, lucrând în ture de noapte, fiind expuși la lumină noaptea sau mâncând noaptea (în special fast-food), acesta poate interfera cu funcția circadiană normală. O serie de schimbări negative pot apărea în organismul mai ales când mâncăm noaptea.
6 efecte ale meselor nocturne asupra sănătății
- Alterarea funcției hormonale. Mâncatul noaptea modifică nivelurile de insulină, glucagon și leptină.
- Inflamație. Când oamenii mănâncă mai mult seara, au markeri de inflamație mai mari. Într-un studiu, pentru fiecare creștere de 10% a proporției caloriilor totale consumate între ora 17.00 și miezul nopții, a existat o creștere de 3% a proteinei C-Reactive, un marker major al inflamației în organism.
- Deficiențe în reglarea zahărului din sânge. Capacitatea organismului de a folosi insulina pentru a controla modificările glicemiei pe parcursul zilei și este mai puțin eficientă noaptea. Nivelul de glucoză după mese este cel mai ridicat atunci când mesele sunt consumate târziu în zi. Muncitorii din tura de noapte prezintă o scădere a controlului zahărului din sânge atunci când mănâncă alimente noaptea. Cercetătorii sugerează evitarea mesei cu un indice glicemic ridicat seara, pentru a evita efectele negative și riscul crescut de boală asociat cu zahăr ridicat în sânge.
- Creștere în greutate – îngrășarea. Studiile efectuate la oameni au arătat că, atunci când consumăm seara o parte semnificativă din aportul nostru total de alimente, avem o probabilitate mai mare să fim obezi. Un motiv poate fi faptul că în țesuturile noastre grase există elemente de reglare pentru ceasul circadian, iar perturbarea acestor elemente poate duce la deteriorarea depozitării grăsimilor. Mâncatul noaptea poate crește, de asemenea, cantitatea totală de mâncare pe care o consumi în fiecare zi, ceea ce duce la creșterea în greutate mai mare, notează University Health News.
- Trigliceride crescute și colesterol. Mâncatul în desincronizare cu ritmul nostru circadian poate afecta modul în care organismul metabolizează lipidele. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de trigliceride și de colesterol.
- Memorie deteriorată. Cercetări recente sugerează că memoria poate fi afectată de consumul de alimente noaptea. Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au fost hrăniți în timpul în care ar fi trebuit să doarmă au avut deficite de învățare și de memorie.
Ce poți face ca să eviți să mănânci noaptea
Pentru a evita efectele negative ale consumului de alimente noaptea, mâncați cina cât mai devreme seara, așa cum vă permite programul. Dacă vă e foame mai târziu, nu puteți răbda până a doua zi și vreți o gustare, alegeți o gustare mică, bogată în proteine, precum nucile, în loc de ceva bogat în carbohidrați. Evitați mesele mari luate cu câteva ore înainte de culcare.
Dacă trebuie să stați treaz noaptea, încercați să vă respectați cât mai aproape orele de masă obișnuite din timpul zilei.
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
