Physalis, efecte asupra sănătății. Combate cancerul și întărește sistemul imunitar
Physalis sunt fructe originare din America de Sud care se găsesc și în magazinele de la noi din țară. Acestea au o serie de beneficii pentru organism.
Fructele de physalis denumite și ”felinarele” chinezești au un conținut ridicat de antioxidanți. Physalis este o boabă, oarecum asemănătoare cu un tomatillo, înfășurat într-o frunză asemenea hârtiei. Acest ambalaj îi conferă aspectul unui mic felinar chinezesc - de aici și porecla. Cu toate acestea, nu provine din Asia. Fructul este originar din țările din America de Sud, inclusiv Brazilia, Peru, Columbia, Ecuador și Chile.
Physalis este un fruct versatil pe care îl puteți mânca crud, gătit sau sub formă de gemuri sau jeleuri. Este o sursă bogată de vitamina C, antioxidanți și alți nutrienți.
Suport pentru sistemul imunitar
O ceașcă de physalis conține mai mult de 50% din valoarea zilnică a vitaminei C. Vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja corpul împotriva radicalilor liberi și pentru a vă stimula sistemul imunitar.
De asemenea, joacă un rol în formarea colagenului, care promovează vindecarea rănilor. În plus, vitamina C îmbunătățește alți nutrienți. Ajută organismul să absoarbă fierul și să facă alți antioxidanți, cum ar fi vitamina E.
Vezi și: Noi restricții în România? Rafila a dezvăluit PLANUL cu masca și școlile
Proprietăți antiinflamatorii și de combatere a cancerului
Physalis conține steroizi care pot ajuta la combaterea condițiilor inflamatorii, cum ar fi artrita, lupusul și boala inflamatorie intestinală, notează WEB.MD.
Steroizii pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea și tratamentul cancerului. Cercetătorii studiază folosind steroizii produși de fructele de psysalis pentru a viza și ucide celulele canceroase specifice.
Mențin sănătatea oaselor
Consumul de fructe physalis vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de calciu. Majoritatea oamenilor ştiu că calciul este esenţial în construirea şi menţinerea masei osoase. Cu toate acestea, calciul joacă, de asemenea, un rol important în funcțiile organismului, cum ar fi:
- Contracția musculară
- Reglarea ritmului cardiac
- Producţia de hormoni
- Suport pentru vasele de sânge sănătoase
- Sănătatea digestivă
Conținutul ridicat de pectină din fructele physalis îl face perfect pentru a face gemuri și jeleuri, dar pectina este, de asemenea, o sursă bună de fibre. Fibrele dietetice ajută la mutarea alimentelor prin intestinul gros (colon) pentru a preveni constipația. De asemenea, absoarbe apa din scaun pentru a o face mai moale și mai ușor de trecut prin sistemul digestiv.
Vezi și: Medicamentul anti-COVID a lui Biden va ajunge în România. Rafila: PATRU antivirale vom avea
Nutriție
Physalis este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și ajută la vindecarea mai ușoară a rănilor. Alte substanţe nutritive găsite în physalis includ beta-caroten și vitamina K.
Nutrienți per porţie
O porţie de o cană de physalis conține:
Calorii: 66
Proteine: 1 gram
Carbohidrați: 15 grame
Fibră: 15 grame
Calciu: 41 mg
Fier: 0,5 mg
Sodiu: 1,5 mg
Vitamina C: 41 mg
Vitamina A: 450 unități internaționale
Dimensiunile porțiilor
O porţie de physalis este de aproximativ o ceaşcă. Physalis este un fruct pe care îl puteți pregăti în multe moduri diferite. Puteți să-l mâncați crud, gătit sau în gemuri sau jeleuri. Aroma să citrică îl face ideal pentru asocierea sau decorarea deserturilor dulci, cum ar fi pavlova, glazura fondant, prăjituri sau brioșe.
Pentru a mânca un fruct physalis, desfaceți carcasa hârtiei și mâncați boabele portocalii strălucitoare din interior. Fructele, tulpinile şi rădăcinile de physalis au proprietăţi care ajuta la vindecarea organismului.
Physalis poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, după îndepărtarea frunzuliţelor protectoare, dar şi sub forma uscată. Se pot adăuga în salata de fructe, dar poate fi folosit şi în diverse preparate precum dulceaţa sau gem.
Cu physalis se pot prepara plăcinte, îngheţată, prăjituri, dulciuri diverse. De asemenea, fructele de physalis pot fi glazurate cu ciocolată şi servite ca atare.
Fructele se pot folosi şi la ornarea anumitor produse de patiserie, torturi, prăjituri.
Fructele trebuie să fie coapte în totalitate
Physalis nu trebuie consumate dacă fructele nu sunt coapte în totalitate, pentru că în stare crudă ele conţin o toxină periculoasă care se numeşte solanină. Aceasta poate afecta sistemul digestiv şi poate provoca crampe şi diaree. În cazurile severe poate duce chiar la deces. Acesta este motivul pentru care physalis trebuie consumat numai în stare coaptă.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
