Piersici și nectarine, care e diferența. Care e mai bună pentru sănătate și siluetă
Care sunt asemănările și diferențele dintre nectarine și piersici și care sunt mai bune pentru siluetă și sănătate.
Piersicile și nectarinele sunt apreciate pe scară largă în întreaga lume datorită suculenței, aromei și conținutului lor nutrițional. Deși au multe asemănări, sunt două fructe distincte, cu diferențe genetice și culinare.
Dar totuși, care sunt valorile lor nutriționale, gusturile, texturile și utilizările culinare ale piersicilor și nectarinelor.
Piersici și nectarine - Asemănări și diferențe
Atât piersicile, cât și nectarinele sunt fructe cu sâmburi din familia trandafirilor. Fructele cu sâmburi se caracterizează prin sâmburi mari și tari.
Piersicile (Prunus persica) pot crește în diverse climate, de la cele tropicale la cele temperate. Ele sunt clasificate în trei grupe:
- Piersici cu piatră liberă
- clingstone
- semi-freestone
Piersicile freestone conțin sâmburi care sunt ușor de îndepărtat, în timp ce sâmburii piersicilor clingstone sunt greu de separat de pulpă. Piersicile semi-freestone sunt un hibrid al primelor două.
Piersicile au pulpa albă sau galbenă și pielea pufoasă.
Nectarinele (Prunus persica var. nucipersica) sunt un tip de piersici. La fel ca toate piersicile, nectarinele pot avea sâmburi freestone, clingstone sau semi-freestone, precum și pulpă galbenă sau albă.
Piersici și nectarine - Comparația nutrienților
Piersicile și nectarinele au beneficii nutriționale impresionante.
Tabelul de mai jos compară nutrienții dintr-o piersică întreagă (150 de grame) și o nectarină întreagă (140 de grame)
Calorii
Piersică - 63
Nectarină - 55
Proteină
Piersică - 1.4 gr
Nectarină - 1.5 gr
Carbohidrați
Piersică - 15 gr
Nectarină - 13 gr
Fibre
Piersică - 2,3 gr
Nectarină - 2,1 gr
Zahăr
Piersică - 12,6 gr
Nectarină - 11 gr
Grăsimi
Piersică - 0,4 gr
Nectarină - 0,4 gr
Potasiu
Piersică - 5%
Nectarină - 5%
Niacina
Piersică - 8%
Nectarină - 10%
Vitamina A
Piersică - 4%
Nectarină - 5%
Vitamina C
Piersică - 7%
Nectarină - 5%
Vitamina E
Piersică - 7%
Nectarină - 6%
Piersicile sunt ușor mai bogate în calorii, carbohidrați și zahăr. Cu toate acestea, aceste fructe au profiluri nutritive remarcabil de asemănătoare. Ambele sunt destul de bogate în zaharuri naturale, conțin o cantitate decentă de fibre și furnizează cantități mici de micronutrienți precum potasiu și vitaminele A, C și E.
Piersici și nectarine - Gust, textură și mărime
Nectarinele sunt mai mici decât majoritatea piersicilor. De asemenea, au o piele subțire, mai fină și o pulpă mai fermă. Piersicile au pielea mai groasă, pufoasă și pulpa mai moale.
Termenul "nectar" se referă la fluidele zaharoase secretate de plante. Prin urmare, mulți oameni susțin că nectarinele sunt mai dulci decât piersicile, în ciuda conținutului lor ușor mai mic de zahăr.
Când vine vorba de dulceață, tipul de pulpă și gradul general de maturitate contează cel mai mult. Atât piersicile albe, cât și nectarinele albe sunt mai dulci decât omologii lor galbeni, datorită acidității lor mai scăzute. În plus, dulceața lor crește odată cu maturitatea.
Piersicile și nectarinele coapte sunt ușor moi la atingere.
Piersici și nectarine - Utilizări culinare ale piersicilor și nectarinelor
Piersicile și nectarinele sunt excelente pentru gustări și sunt delicioase crude.
Dacă doriți să deveniți mai creativi, ambele au o gamă largă de utilizări culinare datorită texturilor și gusturilor lor diferite.
Deoarece nectarinele sunt mai tari, sunt mai bune pentru gătit. Nectarinele la grătar sunt o mâncare populară de vară pe care o puteți adăuga la salate sau deserturi.
Între timp, piersicile sunt preferabile pentru coacere și preparate cu textură moale, cum ar fi plăcinte, salsas, gemuri și sosuri.
Soiurile albe sunt mai dulci, așa că țineți cont de acest lucru dacă le adăugați la mese.
Piersicile și nectarinele sunt fructe cu sâmburi înrudite. Nectarinele sunt un tip de piersici fără pielița pufoasă.
Sunt similare din punct de vedere nutrițional, având cantități comparabile de zaharuri naturale, fibre și micronutrienți. În timp ce piersicile sunt mai potrivite pentru coacere și rețete cu textură mai moale, nectarinele rămân ferme pentru gătit, notează Healthline.
-
-
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Planta care scade glicemia și ajută digestia
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
