Planta cu beneficii împotriva răcelilor și inflamațiilor pielii. E cunoscută ca aspirina vegetală
Planta are proprietăți asemănătoare aspirinei și poate fi folosită sub formă sub formă de ceai și tinctură. La ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizarea...
Filipendula ulmaria, crețușca, este o plantă din familia rosaceelor și este folosită în medicina tradițională pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. De altfel, crețușca este o plantă meliferă bine cunoscută de apicultori, iar mierea obținută din această plantă are calități terapeutice de excepție.
Filipendula conține compuși mulți compuși despre care se crede că au efecte antiinflamatorii în organism, inclusiv salicilați și taninuri, fiind asemănată cu aspirina.
În medicina tradițională, filipendula a fost folosită pentru tratarea arsurilor la stomac, ulcerelor, răcelilor, durerilor articulare, artrita și guta. De asemenea, a fost administrată ca diuretic în cazul persoanelor cu infecții renale sau ale vezicii urinare.
Filipendula, crețușca, nutrienți
Filipendula conține compuși vegetali care pot avea efecte benefice în organism. Planta conține două grupuri de compuși vegetali: taninuri, tipuri de elagitanini - cunoscute ca rugosine - și flavonoide, inclusiv kaempferol și quercetină.
Acești compuși acționează precum antioxidanții, încetinește procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la o serie de afecțiuni, printre care bolile legate de vârstă, bolile de inimă sau diferite forme de cancer.
În plus, acești compuși pot avea efecte antiinflamatorii. Filipendula mai conține și cantități mici de acid salicilic, componenta activă a aspirinei care reduce durerea și inflamațiile din corp.
Filipendula, crețușca, beneficii pentru sănătate
Filipendula este folosită pentru proprietățile sale medicale de secole, însă dovezile științifice în această privință sunt limitate.
Acțiune antiinflamatorie
Una dintre cele mai studiate utilizări ale plantei este rolul său în reducerea inflamațiilor și în tratarea afecțiunilor inflamatorii.
Studiile de laborator au arătat că planta poate inhiba anumite etape ale procesului inflamator, poate reduce markerii inflamatori din sânge și poate reduce răspunsurile accentuate la durere, asociate cu inflamația, notează Healthline.
Aceste proprietăți sunt o explicație cu privire la utilizarea plantei în cazul durerilor articulare. De asemenea, este o speculație cu privire la faptul că filipendula poate remedia durerile de încheieturi asociate gutei, o formă de artrită caracterizată de excesul de acid uric din sânge și din țesuturi, care se acumulează mai ales în articulații.
Un alt studiu de laborator a că acești compuși din filinedula pot bloca xantin, o enzimă implicată în producerea de acid uric.
Cercetările în acest sens nu au fost confirmate și pentru om. Mai mult, cercetările limitate cu privire la utilizarea filipendulei la la om nu sunt cele mai promițătoare.
Într-un studiu de o lună, realizat pe 20 de adulți sănătoși, nu au fost observate efecte antiinflamatorii semnificative la grupul care a primit zilnici o băutură ce conținea extract de filipendula, mușețel și coajo de salcie, comparativ cu grupul ce a primit placebo.
Astfel, că pentru dovedirea științifică a beneficiilor asupra omului este nevoie de mai multe studii.
Inflamația pielii
Unii pretind că filipendula poate fi folosită ca tratament topic pentru inflamațiile pielii, roșeață sau acnee, însă nu există studii care să susțină acest lucru.
De altfel, în acest sens s-a pornit de la premisa conținutului său de de tanin și acid salicilic.
Acesta din urmă este folosit adesea pentru exfolierea pielii, de asemenea, poate îmbunătăți acneea, arsurile solare dar și petele din timpul sarcinii, cunoscute ca melasmă.
La rândul lor, taninii au proprietăți astringente, adică ajută la îndepărtarea uleiului din porii înfundați, precum și la curățarea pielii.
Antibacterial și anticancerigen
Studii mai noi sau mai vechi au sugerat că filipendula are proprietăți antibacteriale și poate lupta împotriva bacteriilor, inclusiv E. coli, care este responsabilă de intoxicațiile alimentare.
De asemenea, studiile de laborator au indicat că extractul de filipendula inhibă în mod semnificativ dezvoltarea tumorilor la șobolanii expuși la agenți sau procese care cauzează cancer.
Filipendula, crețușca, mod de utilizare și precauții
Limitarea studiilor pe subiecți umani face dificilă analizarea potențialelor reacții adverse ale consumului de filipendula, însă nu este indicat în cazul persoanelor care au sensibilitate la aspirina clasică.
În ceea ce privește modul de utilizare al plantei, aceasta se poate consuma intern, sub formă de infuzie, decoct sau tinctură, iar extern, cataplasmă sau compresă.
Ceaiul de filipendula se poate face din 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă fiartă și se lasă să stea pentru 15 minute, se strecoară și apoi se poate bea.
Sub formă de tinctură, alături de alte tincturi, precum cea de salcie, filipendula este eficientă pentru a scădea febra eficient și repede, mai ales în cazul copiilor.
”Combinând mai multe remedii inclusiv pentru febră, dacă este nevoie, putem să administrăm tinctura de filipendula, aspirina vegetală, sau tinctura de salcie, care scade febra eficient și repede, și rezultatele sunt foarte bune, iar copiii nu mai sunt nevoiți să ia tratamente cu antibiotice”, a afirmat dr. Mădălina Popescu, medic specialist ăn alergologie și imunologie clinică.
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
