Prof Gheorghe Mencinicopschi, când și cum ne cresc fructele riscul de diabet
Renumitul prof Gheorghe Mencinicopschi a explicat, astăzi, cum ne sabotăm singuri sănătatea și cum ne creștem major riscul de diabet convinși fiind că de fapt mâncăm sănătos. Iată ce spune despre...
„Sunt două categorii de alimente: cele naturale, fructele și legumele spre exemplu, și cele culturale le numesc eu. Cele naturale sunt cele pe care trebuie le consumăm așa cum au fost lăsate ele de natură și în sezon, iar cele culturale sunt cele pe care le-am adaptat, modificat, prelucrat, procesat ca să acoperim nevoia uriașă de mâncare. Aceste alimente culturale nu sunt recunoscute, dacă vreți, de organismul uman, de ADN-ul uman, și îl bombardează cu tot felul de stimuli care la un moment dat, în timp, duc la declanșarea bolilor cronice", a arătat prof Gheorghe Mencinicopschi.
Fructele, transformate în bombe pentru sănătate
Alimentele trebuie consumate, spune celebrul biolog și nutriționist, cât mai aproape de starea lor naturală, pentru că simpla modificare a formei lor, spre exemplu, le poate transforma în adevărate bombe pentru sănătate.
„Vă dau exemplul cel mai banal. Un măr dacă îl mâncăm așa cum a fost cules el de pe cracă este bun, nu are atât de multe zaharuri, are fibre și nutrienți. Dar dacă l-am transformat în fresh, cum e la modă acum, devine un concentrat de fructoză și ne crește riscul de diabet cu 25%. Alegeți alimentele naturale, integrale, dacă se poate din locuri nepoluate, pentru că trebuie să devenim mai conștienți de ceea ce mâncăm și de riscurile ascunse", a punctat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, la dezbaterea „Alimentația viitorului: de la ADN la tradiție", la Academia Oamenilor de Știință, organizată de Ziua Internațională a Alimentației.
-
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute13.11.2025, 21:25
-
OMS: Tuberculoza a provocat 1,23 milioane de decese în 202413.11.2025, 19:22
-
10 semne subtile că sistemul imunitar este obosit13.11.2025, 18:30
-
-
Excesul de greutate și bolile cronice pot bloca orice plan de călătorie13.11.2025, 15:55
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
