Stevia, cel mai popular înlocuitor natural al zahărului. Ce efect are asupra secreției de insulină și cât de sănătoasă este cu adevărat
Află mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale steviei și rolul acesteia în gestionarea diabetului.
Stevia, un înlocuitor natural al zahărului cu zero calorii și de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, a câștigat popularitate datorită potențialului său de a ajuta la pierderea în greutate și de a gestiona diabetul. Stevia, derivată din planta sud-americană Stevia rebaudiana, conține glicozide steviolice folosite ca îndulcitori.
Este folosită în diverse produse, cum ar fi băuturi, deserturi, gumă, produse de patiserie, bomboane, iaurt și pliculețe pentru utilizare în băuturi. Vânzările de produse care conțin stevia au crescut cu 16% din 2017 până în 2018, potrivit unui studiu Nielsen. Stevia este, de asemenea, utilizată în coacerea la domiciliu și în băuturi, deserturi, gumă, produse de patiserie, bomboane, iaurt și alte produse de patiserie.
Este un înlocuitor sănătos al zahărului?
Stevia, un ingredient "general recunoscut ca fiind sigur" de către FDA, a fost considerat sigur de către Centrul pentru Știință în Interes Public (CSPI), în ciuda preocupărilor inițiale privind potențialele riscuri de cancer sau de reproducere bazate pe studii pe animale. FDA a confirmat acum siguranța stevia, chiar și după standardele CSPI, în ciuda apelului grupului de a efectua teste suplimentare pentru a confirma siguranța acesteia.

Foto: Freepik @volosina
Beneficii
Controlul nivelului de zahăr din sânge este crucial pentru gestionarea diabetului, iar unele alimente au efecte mai semnificative decât altele. Stevia, o alternativă de zahăr care nu crește, poate fi benefică dincolo de ceea ce se așteaptă de la reducerea zahărului.
Un studiu din 2017, publicat în Nature Communications, a arătat că stevia stimulează o proteină esențială pentru percepția gustului și este implicată în eliberarea de insulină după o masă. Asociația Americană de Diabet și Asociația Americană a Inimii sunt de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet dacă este folosită cu moderație și nu este compensată prin consumul de calorii suplimentare mai târziu.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al Organizației pentru Alimentație și Agricultură/Organizației Mondiale a Sănătății au stabilit un interval de aport zilnic acceptabil de maximum 12 mg pe zi, echivalentul a 40 de pliculețe pentru o persoană de 68 de kilograme.
Stevia este un bun substitut pentru zaharoza cu conținut caloric obișnuit, deoarece are zero calorii. Cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată, iar un mic studiu din 2016 a arătat că participanții au compensat prin faptul că au mâncat mai mult la prânz atunci când au consumat dimineața o băutură îndulcită cu stevia în loc de zahăr.
"Da, vei consuma mai puține calorii dacă folosești stevia în loc de zahăr. Teoretic, acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate în timp, dar acest lucru este foarte greu de demonstrat în studii. Pentru a pierde în greutate, acesta este un mecanism de folosit, dar nu te va face să slăbești 45 de kilograme. Reducerea grăsimilor, monitorizarea dimensiunii porțiilor și mâncatul doar atunci când îți este foame, sunt mult mai eficiente decât înlocuirea zahărului cu stevia, pentru pierderea în greutate", a explicat David Levitsky, profesor de științe nutriționale la Universitatea Cornell.
Stevia, un substitut natural al zahărului, nu este exact ca zahărul, deoarece este derivat dintr-o plantă. Potrivit Healthy, este adesea amestecată cu un agent "suport" mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza, pentru a-i conferi un aspect și o textură mai asemănătoare zahărului.
Cu toate acestea, este important de reținut că stevia poate fi amestecată cu Reb-A sau eritritol, un alcool zaharos, care poate avea efecte gastrointestinale negative și poate cauza probleme digestive la unele persoane. Alcoolii de zahăr se găsesc în multe gume și bomboane fără zahăr, iar consumul excesiv poate provoca diaree.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
