7 alimente pe care un nutriționist nu le-ar consuma niciodată
Există multe alimente pe care nu ar trebui să le consumăm niciodată, deoarece prezintă un risc mare de otrăvire și infecții.
Uneori, alimentele despre care credem că sunt sănătoase, în realitate, pot fi dăunătoare. Fie din cauza compoziției lor, fie din cauza modului în care am decis să le consumăm. Spre exemplu, există multe alimente din mare pe care este esențial să le pregătim și să le gătim bine înainte de a le băga în gură, întrucât altfel, ne putem îmbolnăvi!
1. Stridii crude, un aliment potențial dăunător
În ultimii ani, cazurile persoanelor afectate de vibrioză au crescut. Această boală este cauzată de bacteria Vibrio vulnicus găsită în zonele de coastă în care trăiesc stridiile.
Acționând ca un filtru pentru apa de mare, stridiile pot găzdui această bacterie și mai târziu ne infectează atunci când le consumăm crude. De aceea este necesar să le pregătești și să le gătești corespunzător.
2. Suc proaspăt stors
Unii nutriționiști consideră că sucul proaspăt stors, în ciuda faptului că este abia preparat, se poate contamina cu ușurință cu viruși și bacterii atunci când nu avem o igienă adecvată (mâinile și fructele nu sunt spălate sau trec prin mai multe mâini).
În același timp, sucul conține o mulțime de zaharuri, care, consumate în exces, pot provoca patologii metabolice, potrivit unui studiu publicat în Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences.
3. Carne mediu făcută
Carnea gătită insuficient poate fi contaminată cu Echerichia coli, Salmonella și alte bacterii.
4. Boabe încolțite
Potrivit experților, E. coli și Salmonella sunt responsabile pentru majoritatea infecțiilor asociate cerealelor încolțite în Statele Unite. Consumul de boabe încolțite poate provoca infecții intestinale și ale tractului urinar.
5. Lapte proaspăt muls
Produsele nepasteurizate - cum ar fi laptele proaspăt muls - pot fi dăunătoare sănătății. Există un risc ridicat ca acestea să fie contaminate cu bacterii precum Listeria monocytogenes. Listerioza, cauzată de această bacterie, poate provoca meningită, pneumonie și avort spontan. De aceea, evită să bei lapte proaspăt muls.
Citește și 7 alimente bune pentru creier care cresc concentrarea
6. Mezeluri
Cercetările au arătat că mezelurile conțin nitrați cauzatori de cancer. În plus, 1 kilogram de cârnați conține aproximativ 40% mai multă sare și 50% mai multă grăsime decât 1 kilogram de carne de vită crudă. Prin urmare, este important să eviți consumul lor des și în cantități mari.
7. Fructe și legume gata tăiate
În supermarketuri, la mare căutare sunt fructele și legumele gata tăiate și ambalate. Însă, nu trebuie uitat că bacteriile, virusurile și ciupercile sunt microscopice și că nu toată lumea se spală pe mâini.
-
Mâncarea care te ajută să-ți păstrezi mintea limpede20.12.2025, 12:46
-
Arginina, suplimentul simplu care ar putea încetini boala Alzheimer20.12.2025, 10:58
-
De ce transpirația nu miroase și cum apare mirosul corporal20.12.2025, 10:00
-
Ce se întâmplă în corpul tău când bei bubble tea20.12.2025, 09:09
-
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
