Acest compus organic poate fi sursa obezității. În ce alimente se găsește și de ce declanșează foamea după ce e consumat

Un element abundent în alimentele procesate poate perturba metabolismul celular și încurajează creșterea în greutate, potrivit unor cercetări recente.
Ratele de obezitate s-au triplat din 1975, 13% din toți adulții fiind clasificați ca fiind obezi. Un nou studiu sugerează că fructoza, un zahăr simplu care se găsește în multe alimente, ar putea fi motorul obezității. Autorii propun că fructoza resetează metabolismul celular, crescând foamea și determinând dorința de a consuma alimente bogate în energie, cum ar fi grăsimile și carbohidrații, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Obezitatea este legată de diverse afecțiuni de sănătate și evenimente adverse, cum ar fi apneea de somn, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral. De asemenea, poate crește probabilitatea de a dezvolta anumite tipuri de cancer și este legată de probleme legate de sistemul digestiv, piele, fertilitate și sănătate mintală. Obezitatea este o problemă globală în creștere.
Vezi și: 6 motive să nu mai arunci cojile de banană. Pot fi extrem de utile pentru pielea ta și nu numai
Care poate fi originea obezității
Un nou studiu al Școlii de Medicină Anschutz din cadrul Universității Colorado sugerează că o singură substanță, fructoza, ar putea fi la originea tuturor modelelor de creștere în greutate. "Ipoteza supraviețuirii fructozei" se bazează pe cercetările anterioare privind efectul fructozei asupra celulelor, sugerând că creșterea rapidă a ratelor de obezitate se datorează unor factori precum consumul ridicat de carbohidrați, consumul ridicat de proteine și utilizarea și consumul crescut de ulei de semințe.
Studiul sugerează că "ipoteza supraviețuirii fructozei" ar putea fi cea mai exactă explicație pentru creșterea globală a cazurilor de obezitate. Alte ipoteze includ:
- Teoria echilibrului energetic, care afirmă că consumul de energie este mai mare decât cheltuielile energetice
- Conform modelului carbohidrați-insulină, mesele bogate în carbohidrați îngrașă în mod deosebit, deoarece determină o creștere a producției de insulină,
- Teoria efectului de pârghie proteică afirmă că un aport scăzut de proteine ar putea duce la o creștere a cantității totale de calorii care este consumată.
- Ipoteza uleiului de semințe propune că creșterea obezității din ultima jumătate de secol este legată în mod semnificativ de o creștere a consumului și a utilizării uleiurilor de semințe, cum ar fi uleiurile de soia, porumb, floarea-soarelui și canola (rapiță).
Foto: Freepik
Ipoteza supraviețuirii fructozei
Consumul de alimente transformă cea mai mare parte a energiei în ATP, care furnizează energie celulelor. Excesul de energie este stocat sub formă de grăsime. Dacă alimentele conțin fructoză, aceasta se transformă inițial în ATP pentru funcțiile organismului, potrivit MedicalNewsToday.
Cu toate acestea, o cantitate mai mare de fructoză suprimă activitatea mitocondriilor, reducând nivelul ATP. Acest lucru semnalează o potențială lipsă de energie, declanșând răspunsuri fiziologice precum foamea, setea, creșterea aportului de energie, rezistența la insulină, creșterea absorbției alimentelor și reducerea metabolismului în repaus.
În cazul abundenței alimentelor cu un conținut ridicat de fructoză, aceste modificări pot duce la creșterea în greutate.
Ce alimente conțin fructoză
Fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și legume, nu este asociată cu obezitatea sau creșterea în greutate la om. Fructele întregi conțin fibre dietetice, compuși bioactivi și nutrienți esențiali care contracarează efectele fructozei asupra sațietății și sensibilității la insulină. Fructele întregi pot fi savurate în continuare ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate pentru gestionarea greutății.
Problema apare atunci când fructele sunt procesate sau când fructoza este adăugată în alimente, adesea sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză (HFCS). HFCS este un îndulcitor produs ieftin din amidon de porumb și se găsește în majoritatea alimentelor procesate, în special în cele ultraprocesate. Este prezent, de asemenea, în alimente sărate precum pâinea, supele la conservă, mâncărurile preambalate, cerealele și alimentele de tip fast-food.
Kelsey Costa, dietetician înregistrat și consultant în nutriție pentru Coaliția Națională pentru Asistență Medicală, nu a fost implicată în această cercetare, sugerează că reducerea consumului global de fructoză poate fi o strategie crucială pentru gestionarea greutății și prevenirea obezității.
Dieticianul consideră că mărirerea aportului de alimente cu un nivel glicemic mai scăzut, bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și leguminoasele, consumul suficient de apă, limitarea alimentelor și băuturilor bogate în fructoză și reducerea sodiului, a carbohidraților rafinați, a alimentelor bogate în purine și a alcoolului.
Aceste recomandări dietetice pot ajuta persoanele să mențină o greutate sănătoasă și să reducă riscul de obezitate și de boli cronice, indiferent de ipoteza supraviețuirii fructozei.
-
A avea un scop în viață reduce riscul de demență cu 28%11.09.2025, 19:35
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
-
Vitamina B3 ar putea inversa boala hepatică grasă11.09.2025, 17:21
-
-
Care sunt zilele fertile la femeile cu ciclu neregulat?11.09.2025, 12:31
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum scap de pofta de dulce
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.