Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de mortalitate cu până la 10%. De ce sunt dăunătoare pentru sănătatea vârstnicilor
Un nou studiu sugerează că un regim alimentar bogat în alimente ultraprocesate poate crește riscul de mortalitate în rândul persoanelor în vârstă, dezvăluind legătura îngrijorătoare între dieta...
Un nou studiu sugerează că un regim alimentar bogat în alimente ultraprocesate poate crește riscul de mortalitate în rândul americanilor în vârstă cu până la 10%. Cercetarea, care a urmărit dieta și sănătatea a peste o jumătate de milion de participanți timp de peste 20 de ani, a constatat că cel mai ridicat nivel de consum de alimente ultraprocesate a fost în rândul membrilor mai tineri ai cohortei de adulți în vârstă.
Studiul a utilizat date din US NIH-AARP Diet and Health Study, care a urmărit dieta și sănătatea a peste o jumătate de milion de persoane în vârstă. Cercetătorii au evaluat dietele acestora folosind sistemul NOVA, care clasifică alimentele în funcție de gradul și tipul de prelucrare utilizate la prepararea lor.
Aceștia au analizat, de asemenea, scorurile Healthy Eating Index (HEI)-2015 și au constatat că persoanele cu un consum mai mare de alimente ultraprocesate tindeau să aibă o calitate mai scăzută a dietei și un IMC mai mare. Studiul a utilizat două abordări pentru validarea chestionarelor privind frecvența alimentelor: consensul experților și o abordare alternativă bazată pe alimente pentru a defini consumul de alimente ultraprocesate.
Ce este mai exact un aliment ultraprocesat
Sistemul NOVA clasifică alimentele naturale, prelucrate și ultraprocesate în trei grupe: neprocesate, minim prelucrate și ultraprocesate. Alimentele neprocesate provin direct din plante sau animale, fără nicio modificare sau prelucrare, în timp ce alimentele minim prelucrate au fost curățate și părțile necomestibile au fost îndepărtate.
Ingredientele culinare prelucrate sunt substanțe extrase din alimentele naturale, cum ar fi uleiurile, grăsimile, sarea și zahărul, utilizate în cantități mici pentru a condimenta și găti, fără degradare nutrițională.
Alimentele procesate sunt fabricate folosind zahăr, sare și ulei pentru a adăuga aromă și a prelungi termenul de valabilitate al alimentelor naturale, conținând de obicei două sau trei ingrediente.
Alimentele ultraprocesate sunt creații industriale realizate în principal din ingrediente naturale, amidon modificat, grăsimi hidrogenate, coloranți adăugați și potențiatori de aromă. Aceste alimente sunt necostisitoare și convenabile, conținând adesea cinci sau mai multe ingrediente.

Foto: Freepik @bondarenko_rimma
Cum diferă studiul
Un studiu a descoperit că o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate fi dăunătoare pentru sănătate. Studiul a implicat 318 889 de bărbați și 221 607 femei și a avut o perioadă de urmărire extinsă.
Cercetătorii au observat că nu este clar ce s-a făcut între colectarea datelor și urmărire și dacă s-au făcut schimbări în alimentație sau alte activități au fost riscante pentru sănătatea generală. Cea mai mare cantitate de consum de alimente procesate a fost asociată cu creșterea riscurilor de deces din cauza bolilor de inimă și a diabetului, dar nu și a cancerului.
Cercetarea sugerează că efectele dăunătoare ale alimentelor ultraprocesate asupra sănătății pot persista indiferent de factorii generali ai stilului de viață. Alimentele ultraprocesate sunt de obicei mai bogate în zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și aditivi, fiind lipsite de nutrienți esențiali precum fibrele și vitaminele.
Acestea conțin, de asemenea, niveluri mai ridicate de produse finale de glicare avansată (AGE), care pot crește stresul oxidativ și inflamația în organism. Produse finale de glicare pot crește, de asemenea, nivelurile de cistatină C, care sunt asociate cu scăderea funcției renale și creșterea riscului de boli cardiovasculare.
Studiul se concentrează pe impactul alimentelor ultraprocesate asupra mortalității la adulții în vârstă, cu vârste cuprinse între 73 și 94 de ani. În timp ce cercetarea privind efectele pe termen lung asupra mortalității la populațiile în vârstă este limitată, aceasta sugerează că schimbările alimentare pot fi benefice.
Studiile anterioare au găsit rezultate similare la populațiile în vârstă, cum ar fi evaluarea alimentelor ultraprocesate la vârstele 57-91. Majoritatea cercetărilor se concentrează pe prevenirea problemelor ulterioare printr-o nutriție mai bună, în special pentru persoanele mai tinere.
Cercetătorii au constatat că participanții mai tineri, în special persoanele de vârstă mijlocie, tind să consume alimente ultraprocesate mai mult decât cei mai în vârstă, datorită unor factori precum comoditatea, accesibilitatea și publicitatea.
Aceste alimente sunt disponibile pe scară largă, necesită o pregătire minimă și sunt comercializate intens, atrăgând stilurile de viață ocupate. În plus, persoanele mai tinere care sunt în general sănătoase s-ar putea să nu ia în considerare viitorul dietei lor în raport cu starea lor actuală de sănătate.
Sunt toate alimentele procesate dăunătoare?
Dieta vestică are adesea alimente prelucrate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, care pot contribui la acoperirea lacunelor nutriționale prin îmbogățire. Cu toate acestea, consumul excesiv al acestor alimente poate duce la un consum ridicat de alimente calorice lipsite de nutriție.
Sistemul de clasificare NOVA pentru evaluarea impactului alimentelor prelucrate depinde prea mult de gradul de prelucrare și nu ia în considerare conținutul de zahăr, proteine sau fibre adăugate.
Dietitianul Kristin Kirkpatrick avertizează că combinarea tuturor alimentelor procesate riscă să simplifice prea mult știința nutrițională și ar trebui să fie limitată alături de educația individuală. Kirkpatrick subliniază, de asemenea, că nu există o abordare dietetică unică și că fiecare pacient ar trebui să primească o abordare personalizată a nevoilor și obiectivelor sale dietetice.
-
-
Activitatea care menține funcționarea creierului29.10.2025, 09:52
-
-
Nicotina, între adevăr științific și mituri mediatice29.10.2025, 08:16
-
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
