Băutorii de ceai trăiesc mai mult și mai sănătoși

Consumul de ceai de cel puțin trei ori pe săptămână este legat de o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit unui studiu publicat astăzi în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal...
"Consumul obișnuit de ceai este asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare și moarte cauzală", a declarat primul autor Dr. Xinyan Wang, Academia Chineză de Științe Medicale, Beijing, China. "Efectele favorabile asupra sănătății sunt cele mai puternice pentru ceaiul verde și pentru băuturile de ceai obișnuite pe termen lung", notează Eurekalert.
Analiza proiectului China-PAR2 a inclus 100.902 de participanți fără istoric de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer. Participanții au fost clasificați în două grupuri: băutori de ceai obișnuiți (de trei sau mai multe ori pe săptămână) și niciodată sau rar (mai puțin de trei ori pe săptămână) și urmați pentru o medie de 7,3 ani.
Consumul obișnuit de ceai a fost asociat cu ani de viață mai sănătoși și speranță de viață mai lungă.
De exemplu, analizele au estimat că băutorii de ceai obișnuiți în vârstă de 50 de ani ar dezvolta boli coronariene și accident vascular cerebral 1,41 ani mai târziu și trăiesc cu 1,26 ani mai mult decât cei care nu beau niciodată sau mai rar ceai.
În comparație cu cei care nu beau ceai niciodată sau rar, consumatorii de ceai obișnuiți aveau un risc mai mic cu 20% de boli cardiace incidente și accident vascular cerebral, 22% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și 15% scăderea riscului de deces cauzat.
Influența potențială a modificărilor în comportamentul la consumul de ceai a fost analizată într-un subset de 14.081 de participanți, cu evaluări în două puncte. Durata medie dintre cele două sondaje a fost de 8,2 ani, iar mediana de urmărire după cel de-al doilea sondaj a fost de 5,3 ani.
Băutorii de ceai obișnuiți care și-au menținut obiceiul în ambele sondaje au avut un risc cu 39% mai mic de boli cardiace incidente și accident vascular cerebral, 56% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și 29% scăderea riscului de moarte cauzală în comparație cu cei care nu beau ceai.
Autorul principal Dr. Dongfeng Gu, Academia Chineză de Științe Medicale, a declarat: "Efectele de protecție ale ceaiului au fost cele mai pronunțate în rândul grupului de băuturi de ceai. Studiile mecanismului au sugerat că principalii compuși bioactivi din ceai, și anume polifenolii, nu sunt depozitați. în organism pe termen lung. Astfel, poate fi necesar un aport frecvent de ceai pe o perioadă prelungită pentru efectul cardioprotector. "
Într-o subanaliză în funcție de tipul de ceai, consumul de ceai verde a fost asociat cu riscuri cu aproximativ 25% mai mici de boli cardiace și accident vascular cerebral , boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și moarte cauzală. Cu toate acestea, nu au fost observate asociații semnificative pentru ceaiul negru.
Dr. Gu a menționat că preferința pentru ceaiul verde este unică pentru Asia de Est. "În populația noastră de studiu, 49% dintre consumatorii de ceai obișnuit consumau ceai verde cel mai frecvent, în timp ce doar 8% preferau ceaiul negru. Proporția mică de băutori obișnuiți de ceai negru ar putea face mai dificilă observarea unor asocieri robuste, dar descoperirile noastre sugerează un efect diferențial între tipurile de ceai ".
Doi factori pot fi în joc. În primul rând, ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc ai acesteia, inclusiv tensiunea arterială ridicată și dislipidemia. Ceaiul negru este fermentat complet și în acest proces, polifenolii sunt oxidați în pigmenți și își pot pierde efectele antioxidante. În al doilea rând, ceaiul negru este adesea servit cu lapte, ceea ce cercetările anterioare au arătat că pot contracara efectele favorabile asupra sănătății asupra ceaiului asupra funcției vasculare.
Analizele specifice genului au arătat că efectele de protecție ale consumului obișnuit de ceai au fost pronunțate și puternice pentru diferite rezultate pentru bărbați, dar numai modeste pentru femei. Dr. Wang a spus: "Un motiv ar putea fi faptul că 48% dintre bărbați erau consumatori obișnuiți de ceai, comparativ cu doar 20% dintre femei. În al doilea rând, femeile au avut o incidență mult mai mică și boala cardiacă și mortalitatea cauzată de accident vascular cerebral. Aceste diferențe au făcut-o mai mult este probabil să găsească rezultate semnificative statistic în rândul bărbaților. "
Ea a adăugat: „Proiectul China-PAR este în curs de desfășurare și, cu mai mulți ani de urmărire în rândul femeilor, asocierile pot deveni mai pronunțate."
Autorii au ajuns la concluzia că studiile randomizate sunt garantate pentru a confirma rezultatele și pentru a oferi dovezi pentru ghidurile dietetice și recomandările privind stilul de viață.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!