Boli Hepatice: Șapte obiceiuri nocive pentru ficat

Consumul exagerat de zahăr, grăsimi trans sau acumularea de kilograme în plus, sunt doar câteva din cauzele care stau la baza afecțiunilor hepatice.
Zahăr
Prea mult zahăr nu este doar rău pentru dinți. De asemenea, potrivit MedicineNet, poate dăuna ficatului. Ficatul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a produce grăsime. Prea mult zahăr rafinat determină o acumulare grasă care poate duce la boli hepatice. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă nu aveți exces de greutate. Este un motiv în plus pentru a limita alimentele cu zaharuri adăugate, cum ar fi sucuri, produse de patiserie și bomboane.
Suplimente din plante
Chiar dacă eticheta spune „natural", s-ar putea să nu fie OK pentru tine. De exemplu, unii oameni iau o plantă numită kava kava pentru simptomele menopauzei sau pentru a-i ajuta să se relaxeze. Dar studiile arată că poate împiedica ficatul să funcționeze corect. Acest lucru poate duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau restricționat planta, dar este încă disponibilă în Statele Unite. Ar trebui să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plante, pentru a vă asigura că sunt în siguranță.
Kilogramele în plus
Grasimea suplimentară se poate acumula în celulele hepatice și poate duce la boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). În consecință, ficatul tău se poate umfla. În timp, poate întări și cicatriza țesutul hepatic (medicii numesc aceasta ciroză). Este mai probabil să obțineți NAFLD dacă aveți exces de greutate sau sunteți obezi, de vârstă mijlocie sau dacă aveți diabet.
Prea multa vitamina A din suplimente
Corpul tău are nevoie de vitamina A și este bine să o obții din plante precum fructe și legume proaspete, în special din cele roșii, portocalii și galbene. Dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, asta poate fi o problemă pentru ficat. Consultați-vă cu medicul înainte de a lua orice vitamina A suplimentară, deoarece probabil nu aveți nevoie de ea.
Bauturi răcoritoare
Cercetările arată că persoanele care beau multe băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile să aibă boli hepatice grase nealcoolice (NAFLD). Studiile nu demonstrează că băuturile au fost cauza.
Acetaminofen
Aveți o durere în spate, sau o durere de cap sau o răceală și ajungeți la un calmant. Asigurați-vă că luați doza potrivită! Dacă din greșeală luați prea mult din ceea ce are acetaminofen - de exemplu, o pastilă pentru durerea de cap și altceva pentru răceală și ambele au acetaminofen în ea - vă pot dăuna ficatului. Verificați mereu dozajul și respectați recomandările medicului.
Grăsimi trans
Grăsimile trans sunt grăsimi create de om, din unele alimente ambalate și produse de patiserie. (Le vei vedea enumerate ca ingrediente „parțial hidrogenate"). O dietă bogată în grăsimi trans crește probabilitatea de a crește în greutate. Nu este bine pentru ficatul tău. Verificați lista ingredientelor.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.