Care sunt alimentele cu care ne păcălim foamea. De ce nu trebuie să mâncăm cartofii fierbinți

Care sunt alimentele care ne păcălesc foame. Mitul paharul cu apă a fost demontat de nutriționistul Mario Popescu.
Foamea este o senzație pe cât de normală, pe atât de naturală, iar oamenii nu ar trebui să intre în panică atunci când trec printr-o astfel de stare, mai ales că organismul are suficiente resurse pentru a rezista nu ore, ci zile, comparativ cu senzația de sete care trebuie potolită, căci deshidratarea poate avea efecte nocive asupra sănătății.
Nutriționistul Mario Popescu a explicat care sunt alimentele care ne pot potoli foamea, dar a și demontat mitul paharului de apă. Astfel, acesta a precizat că pentru a trece de această senzație trebuie să consumăm alimente care oferă un grad de sațietate cât mai mare.
Care sunt aceste alimente
Potrivit nutriționistului, pe primul loc în rândul acestor alimente sățioase se află cele din proteină animală, fie că vorbim de carne sau de ouă.
”În primul rând sunt alimentele cu proteină animală de calitate, aici avem un piept de pui, dar contează și modul în care este preparat.
Proteina crește rata metabolismului foarte mult și astfel o să avem senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. De asemenea, putem introduce 1-2 ori pe săptămână carnea roșie, respectiv porcul și vita, aceasta are un grad de sațietate foarte ridicat și vine la pachet și cu puține calorii”, a explicat nutriționistul Mario Popescu.
Cât privește porția recomandată, aceasta trebuie să fie între 150-200 de grame. ”Organismul va trebui să consume resurse pentru a metaboliza proteina și de aici și senzația de sațietate pe care o vom avea pe parcursul zilei”, a precizat Popescu.
O altă sursă de proteină animală este cea din ouă, care pot fi consumate de preferat fierte sau poșate. ”Pot fi consumate și în omletă, dar ar trebui să nu adăugăm foarte mult ulei, dar nici șuncă sau cașcaval.
Este o regulă de aur în nutriție care spune că nu se amestecă la o masă mai multe proteine animale.
De aceea oul este recomandat a se consuma cu legume, pâine integrală, avocado. Dar să avem mare grijă, dacă îl fierbem să nu fie prea tare, căci atunci când are acea culoare mai închisă el devine toxic. Gălbenușul ar trebui să fie cât mai lichid, iar astfel ne vom bucura mai mult de el”, a mai spus nutriționistul.
Vezi și: Detox cu smoothie de pepene roșu. Popescu: 2-3 luni, cât ține sezonul
Un alt aliment ce ne ”păcălește” foamea este ovăzul, un produs bogat în fibre, care și el oferă senzația de sațietate pe termen lung. ”El vine la pachet și cu proteine de calitate, cheia dacă este un aliment de origine vegetală. Avantajul ovăzului este dar de faptul că este foarte versatil, adică poate fi amestecat și în smoothie-uri, în brioșe”, a mai spus Popescu.
Pastele integrale au un conținut foarte mare de proteine, dar și de fibre, deci sunt de asemenea sățioase. ”Dacă le preparăm cu legume sau cu suc de roșii, atunci avem și proteină completă. Practic putem înlocui cu succes o masă”, a subliniat nutriționistul.
Legat de consumul de cartofi, de altfel, un aliment considerat de bază, Popescu a precizat că nu trebuie consumați fierbinți, dar nici cu adaos de unt, așa cum eram obișnuiți cu cartofii copți. Iar explicația este una simplă.
”Cartoful, cu cât îl mâncăm mai fierbinte, cu atât indicele lui glicemic crește. Iar acest lucru ne impactează glicemia”, mai spus Mario Popescu.
Apa care potolește foamea, un mit
Povestea care ne spunea că atunci când ne este foame să bem un pahar de apă este doar un mit, în opinia nutriționistului.
”Este o chestie că ne umple imediat stomacul, dar apoi, într-un timp relativ scurt, 5-10 minute, vom simți iar foamea. Și nici dacă avem o cafea alături nu ne ajută în acest sens, însă ne putem bucura de alte beneficii, dar nu că ne va potoli foamea.
Și mare atenție, să nu consumăm cafea pe stomacul gol, mai ales dacă suntem predispuși la boli gastrice căci este posibil să ni le accentueze”, a adăugat nutriționistul.
Ce conține kitul anti-foame. Nutriționist: Intrăm prea repede în panică
Când îți este foame să bei o gură de apă nu este deloc o glumă, așa cum de multe ori ne-am gândit de-a lungul vieții când auzeam această expresie.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a prezentat în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, kitul anti-foame, din care face parte, în primul rând, sticla de apă.
”Este important să ne împrietenim puțin cu senzația de foame, că intrăm foarte mult în panică atunci când simțim senzația de foame, ne este frică de foame și de fiecare dată apelăm la alimente pe care nu ar trebui să le aducem în corpul nostru. Apoi suntem triști că ne îngrășăm, că nu arătăm bine, că a venit vara și nu ne place cum arătăm în costumul de baie.
Recomandarea mea este ca tot timpul să avem acest kit la îndemână, fie că vorbim despre frigiderul de acasă, fie că vorbim despre birou sau mașină. Putem avea elementele acestea, câteva dintre ele, cel puțin, inclusiv în torpedoul mașinii astfel încât să nu ne oprim la prima benzinărie și să punem mâna pe primul produs ambalat de pe raft să ne ostoim foamea”, a explicat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție. Citește mai departe AICI.
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!