EXCLUSIV Carnea de miel și carnea de ied: cum trebuie să arate când le cumperi. Lygia Alexandrescu: Greu de digerat. O toxiinfecție alimentară poate avea consecințe grave

Explorează diversitatea bucătăriei pascale românești, de la carnea de miel la cea de ied, alături de asemănări, diferențe și modalități de preparare.
Cu Sărbătorile Pascale în apropiere, carnea de miel și cea de ied devin subiecte de interes din ce în ce mai mari în bucătăriile românești. În timp ce tradiția își păstrează locul de cinste, observăm o schimbare graduală în preferințele gastronomice, o tendință către inovație și diversificare. Astăzi, ne îndreptăm atenția către aceste două delicatese, explorând asemănările, dar și diferențele dintre ele, însoțite de o incursiune în valorile nutriționale și modalitățile ideale de preparare.
"Sărbătorile Pascale reprezintă un moment important, în care mesele bogate și copioase sunt în centrul atenției, iar mulți români aleg să consume produse tradiționale pe bază de carne de miel. În ultimii ani, însă, carnea de ied a început să câștige teren, uneori chiar înlocuind carnea de miel.
Există atât asemănări, cât și diferențe între cele două tipuri de carne. Ambele provin de la animale tinere, însă sunt greu de digerat, mai ales după o perioadă de 7 săptămâni de post. Atât carnea de miel, cât și cea de ied sunt foarte perisabile, iar o toxiinfecție alimentară poate avea consecințe grave.
Prin urmare, aceste tipuri de carne ar trebui procurate doar din măcelarii sau magazine special amenajate în piețe sau direct din gospodării și depozitate imediat la temperaturi de 0 – 5 grade Celsius. La achiziționare, carnea ar trebui să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică și fermă, un miros plăcut și proaspăt, iar grăsimea să aibă o culoare albă, nu galbenă și să nu fie lipicioasă", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Foto: Freepik @tongstocker1987
Valori nutriționale diferite
Carnea de miel este o sursă de proteine, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru creștere și întreținere. Consumul de carne de miel favorizează o nutriție optimă în timpul construirii sau reparării țesutului muscular. Conținutul de grăsime din carnea de miel variază în funcție de factori precum tunderea, vârsta, sexul și hrana. Conținutul de grăsimi este de aproximativ 17-21%, compus în principal din grăsimi saturate și mononesaturate.
O porție de 100 de grame de miel prăjit oferă 6,9 grame de grăsimi saturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate. Grăsimea de miel conține niveluri ușor mai mari de grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc.
Carnea de miel este o sursă valoroasă de nutrienți esențiali, inclusiv acizi grași Omega 3, complexul de vitamine B și minerale precum fier, zinc, fosfor și calciu. Aceasta conține doar 35% grăsimi saturate, restul fiind grăsimi mononesaturate și polinesaturate, benefice pentru sănătate.
Beneficiile consumului de carne de miel includ prevenirea bolilor cardiace, sprijinirea metabolismului și a energiei, prevenirea anemiei, întărirea sistemului imunitar și contribuția la funcționarea optimă a gustului și a mirosului. De asemenea, este o sursă bogată de alte minerale esențiale precum manganul, seleniul și cuprul, potrivit Mashed.
"Din punct de vedere organoleptic și nutrițional, carnea de miel este fragedă, are un gust specific și plăcut, fiind o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Este bogată în fier, potasiu, calciu, zinc și vitaminele B12, B3 și acid linoleic conjugat, acesta din urmă fiind un acid gras polinesaturat important în metabolismul grăsimilor.
Carnea de ied este, de asemenea, delicioasă, dar gustul și aroma sa nu sunt la fel de puternice ca în cazul cărnii de miel. Are un conținut similar de proteine, este bogată în minerale și vitamine, dar furnizează mai puțin colesterol și este mai săracă în calorii decât carnea de miel", a continuat Lygia Alexandrescu.
Gătirea
Carnea de ied, având o conținut scăzut de grăsimi, se evidențiază prin textură fibroasă și tare, fiind ideală pentru gătirea lentă, fie la foc mic sau în cuptor la temperaturi scăzute pentru a evita întărirea în cazul gătirii la temperaturi ridicate. Este important să se aleagă un timp de carne în funcție de preferințele personale, însă carnea de ied poate avea o nuanță ușor aromatică, adesea asociată cu vânatul datorită conținutului ridicat de fier.
Pentru a amplifica gustul și aroma, condimentele sunt esențiale și pot fi aplicate generos. Printre condimentele recomandate pentru carne se numără piperul negru, usturoiul, rozmarinul, cimbrul, salvie, paprika și ghimbirul. Acestea adaugă o notă distinctă de savoare și potențează experiența culinară, oferind o varietate de arome și arome îmbietoare.
"Gătirea cărnii de miel sau ied se face de obicei la cuptor, după marinarea prealabilă cu plante aromate și mirodenii tradiționale din bucătăria românească, precum cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin și busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Prepararea cărnii de miel sau ied la grătar se face la foc mic, fără expunere la flacără directă și după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne. Evitarea afumării cărnii este importantă, deoarece produsele afumate pot conține substanțe cu potențial cancerigen.
Ambele tipuri de carne sunt de obicei servite alături de o salată de sezon, pentru a facilita digestia și pentru a asigura un tranzit intestinal facil", a adăugat în încheiere Lygia Alexandrescu.
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
-
Vitamina B3 ar putea inversa boala hepatică grasă11.09.2025, 17:21
-
-
Care sunt zilele fertile la femeile cu ciclu neregulat?11.09.2025, 12:31
-
Care sunt zilele fertile la femei? Multe greșesc cu testul în față11.09.2025, 12:10
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.