Cele mai sărace țări din lume se confruntă atât cu obezitate, cât și cu malnutriție
O treime dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, precum și malnutritie, potrivit unui raport din The Lancet.
Acesta spune că problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate și de lipsa de mișcare, notează BBC.
Autorii solicită modificări ale „sistemului alimentar modern" pe care cred că îl vor conduce.
Țările din Africa sub-Sahariană și Asia sunt cele mai afectate.
Raportul estimează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți de pe planetă sunt supraponderale și peste 150 de milioane de copii au înregistrat o creștere constantă.
Și multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme - cunoscută drept „dubla povară a malnutriției".
Aceasta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu cresc corect, iar 20% dintre femei sunt clasificate drept prea slabe.
Locurile în care prea mulți sunt grași și prea mulți sunt slabi
Până în anii 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă" încă din anii '90.
Sistemele alimentare defecte
Autorii raportului spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema și indică cu atenție schimbării dietei.
Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea ușoară a alimentelor mai puțin nutritive, precum și o scădere a activității fizice, duc la creșterea în greutate a mai multor persoane.
Și aceste schimbări afectează țările cu venituri mici și medii, precum și cele cu venituri mari.
"Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională", spune autorul principal dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare la Organizația Mondială a Sănătății.
„Nu mai putem caracteriza țările drept venituri mici și subnutriți sau venituri mari și obezitate.
„Toate formele de malnutriție au un numitor comun - sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă".
Dr Branca a spus că schimbarea acestei schimbări este necesară în sistemele alimentare - de la producție și procesare, prin comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri.
„Toate politicile și investițiile relevante trebuie reexaminate radical", a spus el.
Ce înseamnă o dietă de calitate?
Conform raportului, acesta conține:
multe fructe și legume, fibre, nuci și semințe
cantități medii de alimente de origine animală
cantități minime de carne procesată
cantități minime de alimente și băuturi bogate în energizant și zahăr adăugat, grăsimi saturate, grăsimi trans și sare
Dietele de înaltă calitate reduc riscul de malnutriție prin încurajarea creșterii sănătoase, dezvoltării și protecției organismului împotriva bolilor de-a lungul vieții
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
-
Cum să iei vitamina C pentru a fi cât mai eficientă. Ai greșit până acum02.11.2025, 14:04
-
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet02.11.2025, 12:37
-
6 motive pentru care ți se face poftă de ceva dulce după ce ai mâncat02.11.2025, 11:13
-
Ce s-a descoperit în pungile de perfuzie folosite zilnic la pacienți02.11.2025, 10:26
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
