Cele mai sărace țări din lume se confruntă atât cu obezitate, cât și cu malnutriție

O treime dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, precum și malnutritie, potrivit unui raport din The Lancet.
Acesta spune că problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate și de lipsa de mișcare, notează BBC.
Autorii solicită modificări ale „sistemului alimentar modern" pe care cred că îl vor conduce.
Țările din Africa sub-Sahariană și Asia sunt cele mai afectate.
Raportul estimează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți de pe planetă sunt supraponderale și peste 150 de milioane de copii au înregistrat o creștere constantă.
Și multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme - cunoscută drept „dubla povară a malnutriției".
Aceasta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu cresc corect, iar 20% dintre femei sunt clasificate drept prea slabe.
Locurile în care prea mulți sunt grași și prea mulți sunt slabi
Până în anii 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă" încă din anii '90.
Sistemele alimentare defecte
Autorii raportului spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema și indică cu atenție schimbării dietei.
Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea ușoară a alimentelor mai puțin nutritive, precum și o scădere a activității fizice, duc la creșterea în greutate a mai multor persoane.
Și aceste schimbări afectează țările cu venituri mici și medii, precum și cele cu venituri mari.
"Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională", spune autorul principal dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare la Organizația Mondială a Sănătății.
„Nu mai putem caracteriza țările drept venituri mici și subnutriți sau venituri mari și obezitate.
„Toate formele de malnutriție au un numitor comun - sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă".
Dr Branca a spus că schimbarea acestei schimbări este necesară în sistemele alimentare - de la producție și procesare, prin comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri.
„Toate politicile și investițiile relevante trebuie reexaminate radical", a spus el.
Ce înseamnă o dietă de calitate?
Conform raportului, acesta conține:
multe fructe și legume, fibre, nuci și semințe
cantități medii de alimente de origine animală
cantități minime de carne procesată
cantități minime de alimente și băuturi bogate în energizant și zahăr adăugat, grăsimi saturate, grăsimi trans și sare
Dietele de înaltă calitate reduc riscul de malnutriție prin încurajarea creșterii sănătoase, dezvoltării și protecției organismului împotriva bolilor de-a lungul vieții
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.