Cerealele și baconul, de evitat în hipertensiune. Afectează mai tare tensiunea arterială
Aceste două alimente trebuie evitate de persoanele cu hipertensiune arterială.
Experții au emis un avertisment privind alimentele populare de mic dejun care pot fi dăunătoare persoanelor cu hipertensiune arterială, o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol.
Hipertensiunea arterială, ce este
Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de hipertensiune, apare atunci când inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în întregul corp. În timp, această presiune suplimentară poate provoca daune semnificative organelor vitale, inclusiv inimii, și este asociată cu probleme de sănătate grave, cum ar fi bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și demența.
Din fericire, ajustările dietetice pot ajuta la gestionarea și reducerea nivelurilor de tensiune arterială, potrivit NHS.
Hipertensiunea arterială și dieta
Deși consumul excesiv de sare este recunoscut pe scară largă ca un factor major care contribuie la hipertensiune, nu este singurul factor dietetic de luat în considerare. Experții de la Health Match au identificat două alimente comune de mic dejun care ar trebui evitate de cei care doresc să-și controleze tensiunea arterială.
Cerealele îndulcite
Multe cereale de mic dejun comercializate ca fiind "sănătoase" s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru a-ți începe ziua. Health Match subliniază că "cele mai multe ambalaje de cereale sunt înșelătoare", conținând adesea zaharuri adăugate, în ciuda afirmațiilor de beneficii pentru sănătate datorită cerealelor integrale și nutrienților, potrivit Express.
Cercetările arată că o singură cană de cereale poate conține niveluri de zahăr echivalente cu cele găsite în trei fursecuri cu chipsuri de ciocolată. Consumul ridicat de zahăr poate inhiba producția de oxid nitric, esențial pentru dilatarea arterelor, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale. În plus, aportul excesiv de zahăr contribuie la creșterea în greutate, un factor de risc semnificativ pentru hipertensiune.

Bacon - FOTO: Freepik@zelenevskayadarya
Bacon
Un aliment de bază al mic dejunului, baconul este un alt aliment care poate crește nivelurile de tensiune arterială. Health Match avertizează că carnea procesată, cum ar fi baconul și șunca, prezintă riscuri pentru sănătate pentru persoanele cu hipertensiune din cauza conținutului său ridicat de sodiu.
Doar patru felii de bacon conțin aproximativ 660 mg de sodiu, aproape jumătate din limita zilnică recomandată de 1.500 mg. Consumul de carne procesată și grasă poate duce la obezitate și ateroscleroză, îngustând pereții arteriali și provocând hipertensiune.
Recomandări suplimentare
Pentru a preveni hipertensiunea arterială, NHS recomandă persoanelor cu hipertensiune să:
- Mențină o dietă sănătoasă și echilibrată
- Facă exerciții fizice regulate, vizând cel puțin 150 de minute pe săptămână
- Pierdă în greutate dacă sunt supraponderali
- Limiteze aportul de sare prin evitarea alimentelor sărate și prin a nu adăuga sare la mese
- Consume nu mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână
- Reducă aportul de cafeină din cafea, ceai și băuturi îndulcite
- Evite fumatul
Prin aceste ajustări dietetice și schimbări de stil de viață, persoanele pot face pași proactivi spre gestionarea eficientă a tensiunii arteriale.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
