Cireșele amare, vedetele verii. Beneficii nebănuite pentru sănătate

Cireșele amare (denumite și cireșe de tartă) sunt pline nutrienți importanți, incluzând fitochimici (compuși ai plantelor de combatere a bolilor), antioxidanți și vitamina C. Acest mic fruct roșu aduce multe...
Fructe bogate în antioxidanți
Cireșele amare sunt fructe roșii. Fructele și legumele roșii sunt bogate în clasa fitochimică antioxidantă cunoscută sub numele de antocianine. Fitochimicele dau fructelor și legumelor culoare. Antocianinele, în special, încurajează circulația sănătoasă, asigură funcția nervoasă corespunzătoare și oferă proprietăți anti-cancer.
Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Nutrition” în martie 2002, cercetătorii au descoperit că plantele care conțin cei mai mulți antioxidanți includ membrii familiei Rosaceae (fructele includ vișin, mure, căpșune, zmeură). Cireșele acre oferă o doză sănătoasă de vitamina C. Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic și joacă un rol în sinteza de colagen, precum și în vindecarea rănilor.
Prevenirea cancerului
În plus față de vitamina C și antocianină, vișinele sunt încărcate cu trei substanțe chimice benefice în combaterea bolilor. Sunt substanțe chimice puternice, inclusiv alcool perilic, limonen și acid elagic. Astfel că cireșele sunt benefice împotriva cancerului de sân, plămâni, ficat, piele și colon, sugerează un studiu publicat în „Scrisori despre cancer” în mai 2003.
Beneficii cardiovasculare și antiinflamatorii
Cireșele amare conțin quercetină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Printre alte funcții, quercetina previne deteriorarea oxidativă, prin intermediul radicalilor liberi, de la deteriorarea lipoproteinei cu densitate mică (LDL sau colesterolul „rău”). Atunci când colesterolul LDL este oxidat, este mai probabil să adere la pereții arterei, formând placă, ceea ce contribuie la atac de cord și accident vascular cerebral. Într-un studiu publicat în "American Journal of Physiology" din septembrie 2006, extractul de sâmburi de vișine de vișine (10 și 30 mg / kg) a îmbunătățit în mod semnificativ recuperarea funcției cardiace (inclusiv fluxul sanguin și tensiunea arterială) la șobolani după o inimă indusă atac.
Deoarece vișinele sunt bogate în doi compuși antiinflamatori, antocianine și quercetină, acestea pot fi benefice în ameliorarea simptomelor de astm și a altor afecțiuni respiratorii și oferă alinare pentru bolnavii de gută (guta este o formă dureroasă de artrită). Conform unui articol publicat în „Science Daily” în februarie 1999, antocianinele și alți compuși găsiți în cireșele de tartă inhibă enzimele pro-inflamatorii numite ciclooxigenază-1 și -2 aproape precum ibuprofen și alte medicamente anti-inflamatorii nonsteriodale.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima