Compusul natural din legumele crucifere benefic pentru sănătatea inimii și a digestiei. De ce nu ar trebui să depășești 140°C când gătești legumele crucifere

Află mai multe despre compusul natural care are efecte benefice remarcabile asupra sănătății, inclusiv protecție împotriva cancerului și susținerea sănătății...
Sulforafanul este un compus natural care se găsește în legumele crucifere precum broccoli, varza și varza kale, care a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și a digestiei. Acesta se prezintă sub forma inactivă glucorafanină, aparținând familiei glucosinolat de compuși vegetali.
Sulforafanul este activat atunci când glucorafanina intră în contact cu myrosinase, o enzimă care joacă un rol în apărarea plantelor. Legumele crucifere trebuie tăiate, tocate sau mestecate pentru a elibera myrosinase și a activa sulforafanul.
Legumele crude au cele mai ridicate niveluri de sulforafan, broccoli crud având de zece ori mai mult sulforafan decât broccoli fiert. Legumele fierte la abur timp de unul până la trei minute pot optimiza nivelurile de sulforafan la gătit.
Cel mai bine este să gătiți legumele la o temperatură mai mică de 140˚C, deoarece depășirea acestei temperaturi duce la pierderea glucosinolaților precum glucorafanina. Prin urmare, cel mai bine este să consumați legumele crucifere crude sau ușor fierte la aburi pentru a maximiza conținutul lor de sulforafan.
Beneficii
S-a demonstrat că sulforafanul, un compus prezent în diferite plante și animale, are potențiale beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că are efecte anticancerigene, reducând dimensiunea și numărul diferitelor tipuri de celule canceroase.
De asemenea, poate preveni creșterea celulelor canceroase prin eliberarea de enzime antioxidante și de detoxifiere care protejează împotriva agenților cancerigeni. Cu toate acestea, nu este clar dacă sulforafanul ar putea fi utilizat într-un cadru clinic pentru a reduce riscul de cancer și a reduce creșterea cancerului la om.
Sulforafanul poate susține, de asemenea, sănătatea inimii prin reducerea inflamației, care poate duce la îngustarea arterelor, o cauză majoră a bolilor de inimă. Cercetările efectuate pe șobolani indică, de asemenea, că sulforafanul poate reduce hipertensiunea arterială, ceea ce poate preveni bolile de inimă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sulforafanul ar putea îmbunătăți sănătatea inimii la om.
Sulforafanul poate avea, de asemenea, efecte antidiabetice, deoarece poate ajuta la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 97 de persoane cu diabet de tip 2 a arătat că consumul de extract de germeni de broccoli, echivalent cu 150 µmol de sulforafan, a redus efectiv nivelul glicemiei la jeun cu 6,5% și a îmbunătățit hemoglobina A1c, un indicator al controlului glicemiei pe termen lung.
Sulforafanul poate, de asemenea, să trateze anumite simptome ale autismului, să protejeze împotriva daunelor solare, să protejeze împotriva leziunilor cerebrale și să amelioreze simptomele constipației.
Cu toate acestea, majoritatea acestor studii au fost efectuate pe celule umane izolate sau pe animale, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma dacă sulforafanul ar avea aceleași efecte la om.
Foto: Freepik @8photo
Potențiale riscuri pentru sănătate
Consumul de sulforafan găsit în legumele crucifere este considerat sigur și are puține efecte secundare. Suplimentele de sulforafan, fabricate din broccoli sau din extract de germeni de broccoli, pot fi achiziționate din magazinele naturiste și de la comercianții online.
Aceste suplimente sunt concentrate și conțin mai mult sulforafan decât se găsește în mod natural în alimente. Suplimentele de glucorafanină, combinate cu myrosinase, sunt, de asemenea, disponibile pentru a crește producția de sulforafan. Majoritatea mărcilor de suplimente sugerează administrarea a aproximativ 400 mcg pe zi, echivalentul a 1-2 capsule.
Efectele secundare ușoare includ gaze, constipație și diaree. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza ideală, siguranța și eficacitatea suplimentelor de sulforafan la om.
Cele mai bune surse alimentare
Sulforafanul, un compus natural, poate fi găsit în diferite legume crucifere, inclusiv broccoli, conopidă, varză kale, varză de Bruxelles, varză, bok choy, creson și rucola. Pentru a crește aportul de sulforafan, tăiați și mestecați bine legumele înainte de consum. Consumați legume crude sau gătite la temperaturi sub 140˚C pentru a optimiza aportul.
Adăugați semințe de muștar sau pudră de muștar la mese pentru a crește disponibilitatea sulforafanului, în special în legumele gătite. Acest lucru ajută la activarea sulforafanului din forma sa inactivă, glucorafanina.
Legumele crucifere precum broccoli, conopida și varza kale conțin sulforafan, care poate oferi beneficii pentru sănătate precum anticancer și antidiabet. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor sunt efectuate pe animale și celule izolate, fiind necesare mai multe studii de înaltă calitate pe oameni pentru a înțelege pe deplin potențialele sale beneficii pentru sănătate. Încorporarea mai multor legume crucifere în dieta dumneavoastră este o abordare nutritivă și gustoasă.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.