Consumul mare de gluten din primii ani de viaţă dezvoltă boala celiacă

Vești proaste pentru iubitorii de pâine, paste și produse de panificaţie: consumul alimentelor cu gluten de la o vârstă fragedă ar putea duce la intoleranță la gluten.
Un studiu publicat marți în jurnalul JAMA sugerează că glutenul consumat în cantităţi mari în primii ani de viaţă poate crește riscul de a dezvolta boala celiacă, o tulburare digestivă care dăunează intestinului subțire, notează CNN.
Aportul mai mare de gluten a fost asociat cu un risc crescut de 6,1% la intoleranţă la gluten, un răspuns imunologic la gluten și un risc crescut de boală celiacă la fiecare 7 grame de gluten consumate pe zi, potrivit studiului.
Cercetătorii au evaluat peste 6.600 de nou-născuți din Statele Unite, Finlanda, Germania și Suedia, născuți între 2004 și 2010. Toți copiii au purtat un genotip asociat cu diabetul de tip 1 și boala celiacă.
La fiecare câteva luni, autorii studiului au înregistrat aportul de gluten al copiilor până la vârsta de 5 ani și au comparat nivelurile cu cantitățile de referință ale aportului de gluten la copiii sănătoși la fiecare vârstă.
Pe parcursul studiului, 1.216 dintre copii - aproape 20% - au dezvoltat intoleranţă la gluten, primul semn al răspunsului negativ al organismului la proteine, a declarat autorul studiului Carin Andrén Aronsson, profesor la Unitatea pentru Diabet și Boala celiacă la
Universitatea Lund din Suedia.
Alți 450 de participanți au dezvoltat boala celiacă, aproximativ 7%. Cele mai multe dintre diagnostice au apărut între 2 și 3 ani, potrivit studiului.
Boala celiacă afectează milioane de oameni
La persoanele diagnosticate cu boală celiacă, consumul de gluten dăunează mucoasei intestinului subțire și previne absorbția de nutrienți. Se estimează că ar afecta aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga lume și este posibil ca mai mult de 2 milioane de oameni să nu știe că au, potrivit Fundației Celiac Disease.
Aportul de gluten este considerat un factor în dezvoltarea bolii celiace, dar, potrivit studiului de marți, cantitatea joacă un rol major.
Degenerarea completă a glutenului este singura cale de a gestiona boala celiacă, potrivit Centrului de boli celiace de la Universitatea din Chicago. Dr. Aronsson recomandă părinților să le reducă micuţilor nivelul de consum de gluten pentru a preveni apariția.
Cu toate acestea, a spus ea, nu se știe „limită sigură" de gluten pentru copiii care poartă genotipul bolii celiace.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.