Cum prepari cea mai sănătoasă cafea, dovedit științific!

Primul studiu care examinează legăturile dintre metodele de preparare a cafelei și riscurile de atacuri de cord și deces a desemnat cafeaua filtrată drept cea mai sigură.
Cercetarea a fost publicată în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).
„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de preparare a cafelei, atacurile de cord și longevitatea. Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul din sânge. Folosirea unui filtru elimină acestea și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile", a declarat autorul studiului, Dag S. Thelle, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și cel mai frecvent stimulent. În urmă cu aproximativ 30 de ani, profesorul Thelle a descoperit cum consumul de cafea a fost legat de colesterolul total crescut și de colesterolul LDL „rău" - într-o asemenea măsură încât probabil că ar avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii. Experimentele au identificat substanțele din cafea vinovate și au descoperit că pot fi eliminate cu ajutorul unui filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori concentrația substanțelor care crește lipide în comparație cu cafeaua filtrată.
„Ne-am întrebat dacă acest efect asupra colesterolului ar duce la mai multe atacuri de cord și moarte din cauza bolilor cardiovasculare ", spune profesorul.
Un studiu de aproape 20 de ani
Între 1985 și 2003, studiul a analizat un eșantion al populației norvegiene de 508.747 de bărbați și femei sănătoși cu vârste între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumate. De asemenea, au fost colectate date despre variabile care ar putea influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi contabilizate în analiză. De exemplu fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul.
Participanții au fost urmăriți în medie de 20 de ani. Au murit în total 46.341 de participanți. Dintre aceștia, 12.621 de decese s-au datorat bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.
În general, consumul de cafea nu era un obicei periculos. De fapt, consumul de cafea filtrată era mai sigur decât nicio cafea consumată. Față de cafea, cafeaua filtrată a fost legată cu un risc de deces redus cu 15% din orice cauză în timpul urmăririi. Pentru decesul cauzat de boli cardiovasculare, infuzia filtrată a fost asociată cu un risc scăzut de deces cu 12% la bărbați și cu 20% reducerea riscului de deces la femei, comparativ cu cei care nu beau cafea deloc. Cea mai scăzută mortalitate a fost printre consumatorii de 1 până la 4 căni de cafea filtrată pe zi.
„Concluzia că cei care beau băutura filtrată s-au descurcat puțin mai bine decât cei care nu beau cafea deloc nu poate fi explicată de nicio altă variabilă, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Deci credem că această observație este adevărată", a spus profesorul Thelle.
Studiu aici.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.