De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Pâinea albă cu carne procesată sau preparate tradiționale precum cârnații și sarmalele reprezintă o combinație frecvent întâlnită pe mesele românilor.
Deși aparent gustoasă și convenabilă, acest tip de alimentați are mai multe efecte negative asupra sănătății.
Pâinea albă este obținută din făină rafinată, care are un conținut scăzut de fibre și nutrienți.
Studiile medicale indică faptul că:
- Indicele glicemic ridicat al pâinii albe poate declanșa inflamații cronice, iar
- Carbohidrații rafinați cresc riscul de boli metabolice
Mai exact, un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că fietele bogate în carbohidrați rafinați cresc riscul de obezitate și diabet de tip 2, deoarece induc rezistența la insulină.
Iar potrivit unui studiu din The Journal of Nutrition, consumul frecvent de alimente cu indice glicemic ridicat precum pâinea albă este asociat cu inflamația cronică, un factor de risc pentru boli cardiovasculare.
În ceea ce privește carnea procesată, aceasta este doar o bombă de sare și conservanți.
Carnea procesată, precum cârnații sau alte produse afumate și conservate, are un conținut ridicat de:
- Grăsimi saturate și trans care cresc colesterolul LDL și riscul de boli de inimă.
- Conservanții din mezeluri sunt asociați cu un risc crescut de cancer colorecta, conform Agenției Internaționale pentru Cercetare în Cancer (IARC)
- Consumul ridicat de sare poate favoriza hipertensiunea arterială, retenția de apă și alte probleme cardiovasculare.
Ce se întâmplă când combini pâinea albă cu carnea procesată sau tocată?
Asocierea pâinii albe cu carnea procesată și sarmalele învelite în foi de varză murată este o povară pentru sistemul digestiv, provocând:
- Digestie îngreunată, pentru că făina albă și grăsimile saturate încetinesc procesul digestiv, ceea ce poate duce la balonare, disconfort abdominal și constipație
- Creștere în greutate, o combinație bogată în calorii și săracă în nutrienți, ceea ce contribuie la acumularea kilogramelor în plus.
Studiile din Nutrients subliniază că asocierea alimentelor procesate și rafinate contribuie la un aport caloric ridicat, ceea ce favorizează creșterea în greutate.
- Influență negativă asupra microbiomului intestinal, pentru că alimentele procesate și rafinate perturbă echilibrul florei intestinale, afectând sănătatea generală.
Un studiu in European Journal of Clinical Nutrition a arătat că o dietă bogată în carbohidrați rafinați și grăsimi saturate crește riscul de sindrom metabolic, caracterizat prin obezitate abdominală, hipertensiune arterială și diabet.
Ce se întâmplă pe termen lung dacă mai faci această combinație?
Consumul frecvent al acestor alimente are implicații grave pentru sănătate:
- Diabet de tip 2
- Boli cardiovasculare, hipertensiune și ateroscleroză
- Cancer - carnea procesată fiind clasificată drept carcinogen de grupa 1, ceea ce înseamnă că există dovezi clare privind legătura sa cu apariția cancerului.
Dacă îți place să consumi sarmale sau carne, iată câteva sugestii pentru a face alegeri mai bune:1.
1. Înlocuiește pâinea albă cu una integrală, pentru că este bogată în fibre și menține glicemia constantă, ajutând și la digestie.
2. Alege carne mai puțin procesată și optează pentru carne slabă, preparată acasă, fără conservanți și sare excesivă.
3. Consumă salate proaspete și asociază preparatele grele cu legume crude pentru un aport crescut de vitamine și fibre.
4. Ajustează porțiile, redu cantitatea de carne procesată și pâine albă din farfurie și acordă prioritate alimentelor integrale.
-
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea11.11.2025, 14:27
-
-
Masca esențială pentru un păr rezistent și sănătos11.11.2025, 11:29
-
De ce uleiul de pește poate fi inutil, sau chiar periculos11.11.2025, 10:07
-
Boala cronică de rinichi, epidemia tăcută care ucide la nivel global11.11.2025, 08:37
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
