Dietă adolescenți, de câte calorii și de ce alimente au nevoie
Copiii se confruntă cu o creștere semnificativă a apetitului în jurul vârstei de 10 ani la fete și 12 la băieți, iar asta înseamnă, de fapt, începerea pubertății și trecerea în...
În timpul adolescenței, băieții au nevoie, în medie, de 2.800 de calorii pe zi, iar fetele o medie de 2.200 de calorii pe zi. Foamea începe de obicei să scadă odată ce adolescenții se opresc din creștere, arată experții de la Academia Americană de Pediatrie.
Dar adolescentii mari și cei care joacă sport pot necesita mai multe calorii mai ales pe măsură ce se se îndreaptă de pragul de 20 de ani, spun aceștia.
În mod obișnuit, foamea necontrolată începe să scadă odată ce un copil a încetat să mai crească, deși nu e întotdeauna valabil. Copiii care sunt mari și înalți sau care participă la activități fizice vor avea nevoie în continuare de cantități mai mari de energie în adolescența târzie. În timpul adolescenței de mijloc și târzie, fetele consumă cu aproximativ 25% mai puține calorii pe zi decât băieții; în consecință, acestea sunt mai susceptibile de a fi deficitare în vitamine și minerale.
Nutrienții de care au nevoie
Proteinele, carbohidrații și grăsimile din alimente servesc ca surse de energie ale corpului. Fiecare gram de proteine și carbohidrați furnizează 4 calorii sau unități de energie. Grăsimea contribuie de două ori mai mult: 9 calorii pe gram.
Proteinele:
Dintre cele trei substanțe nutritive, cel mai puțin ne batem capul cu proteinele. Nu pentru că nu ar fi importante - 50% din greutatea corporală este alcătuită din proteine - dar pentru că adolescenții din SUA a un aport două ori mai mare de proteine de care au nevoie.
Cele mai dense surse de proteine includ favoriții adolescenților, cum ar fi: carnea de vită, puiul, curcanul, porcul, peștele, ouăle și brânza.
Carbohidrații
Carbohidrații, găsiți în amidon și zaharuri, se transformă în principalul combustibil al organismului: glucoza simplă de zahăr. Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt creați egali. În planificarea meselor, trebuie să alegem alimentele cu carbohidrați complecși și să o lăsăm mai moale cu carbohidrații simpli. Carbohidrații complecși asigură o energie susținută; de aceea, adesea vedeți aratoniști și alți sportivi care dau gata niște castroane mari de paste înainte de competiții. Ca un bonus, multe amidonuri furnizează fibre și substanțe nutritive, dar au puține grăsimi.
Majoritatea nutriționiștilor recomandă carbohidrații complecși să reprezinte 50% până la 60% din consumul calorica al unui adolescent.
Grăsimile
Grăsimea ar trebui să nu reprezinte mai mult de 30% din dietă. Grăsimile consumă energie și ajută organismul să absoarbă vitaminele solubile în grăsimi: A, D, E și K. Dar dincolo de aceste beneficii, trebuie să fie luate în considerare la numeroasele efecte negative asupra sănătății. Un adolescent care are o dietă bogată în grăsimi va crește în greutate, chiar dacă este activ. Ar fi nevoie de un antrenament potrivit unui atlet olimpic pentru a arde excesul de calorii pe zi.
Pe lângă obezitate, mai e un pericol.
Alimentele grase conțin colesterol, o substanță care poate înfunda o arteră și care duce la apariția bolilor cardiovasculare gen ateroscleroza, care poate declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Deși aceste evenimente care pun viața în pericol, de regulă, nu se întâmplă decât mai târziu în viața adultă, adolescența este momentul perfect pentru prevenirea lor, prin reducerea cantității de grăsimi din dieta întregii familii.
Vitamine si minerale
O dietă bine concepută, bazată pe liniile generale de nutriție, ar trebui să furnizeze cantități suficiente de vitamine și minerale esențiale. Adolescenții tind să se confrunte cel mai adesea cu valori scăzute de calciu, fier, zinc și vitamina D.
Dacă testele sanguine și evaluarea medicilor pediatri nu dezvăluie o deficiență specifică, este preferabil să se obțină aceste substanțe nutritive din alimente, nu din suplimente alimentare.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
