Dieta bogată în grăsimi, efecte de durată asupra ficatului

Dieta bogată în grăsimi, cu un conținut ridicat de zahăr, provoacă o acumulare de grăsimi în ficat care nu poate dispărea chiar și după trecerea la o dietă mai sănătoasă. Oamenii de știință...
Cercetătorii au folosit senzorul pentru a evalua efectele unei diete bogate în grăsimi și cu conținut mare de zahăr asupra ficatului la șoareci. Apoi au evaluat rezultatele atunci când șoarecii au revenit la o dietă sănătoasă. În mod neașteptat, cercetătorii au descoperit că, în timp ce acumularea de grăsimi scade după revenirea la o dietă sănătoasă, unele grăsimi reziduale rămân în anumite celule hepatice mult timp după aceea.
Boala de ficat gras nonalcoolic (NAFLD) afectează până la 30% dintre persoanele din Statele Unite, unde dieta bogată în grăsimi, cu un conținut ridicat de zahăr este comună. Pacienții cu NAFLD dezvoltă o acumulare de grăsime în exces în ficat, lucru care poate progresa până la o boală mai gravă care implică inflamație, cicatrizare și chiar cancer la ficat (numită steatohepatită nonalcoolică sau NASH). Persoanele care acumulează grăsimi în interiorul celulelor hepatice, numite celule Kupffer, par a fi mai susceptibile să progreseze până la o boală hepatică gravă.
,,Boala ficatului gras este o preocupare crescândă în clinică, pentru că a devenit rapid una dintre principalele cauze ale bolii hepatice în Statele Unite și Europa. În prezent, nu avem terapii medicale pentru boala de ficat gras. Spunem pacienților noștri să mănânce mai bine și să facă exerciții mai multe, ceea ce, după cum vă imaginați, nu este foarte eficient", a afirmat prof.dr. Robert Schwartz, de la Școala de Medicină Weill Cornell, hepatolog.
Acesta a mai precizat că în prezent, unele instrumente de imagistică, cum ar fi imagistica prin ultrasunete sau prin rezonanță magnetică, pot ajuta la identificarea persoanelor cu ficat gras, dar aceste tehnici oferă adesea informații mai puțin detaliate.
,,Aparatul cu nanosenzor al dr. Daniel Heller este primul care detectează neinvaziv grăsimea în lizozomii celulelor Kupffer, identificându-i pe cei care sunt mai expuși riscului".
Senzorul este de aproximativ 1000 de ori mai mic decât lățimea părului uman și este fabricat din ADN monocatenar înfășurat în jurul unor nanotuburi de carbon cu un singur perete. Acumularea de grăsime în lizozomi schimbă culoarea luminii emise de nanosenzor și a fost observată pentru prima dată în celulele vii din laboratorul dr. Heller, după cum informează Medicalxpress.com.
,,Un biosenzor care ar putea detecta acest tip de acumulare de grăsime ar putea accelera cercetarea pentru tratamente în boala de ficat gras și ar putea conduce la îmbunătățirea diagnosticului", a declarat dr. Heller.
Rezumatul studiului îl găsiți aici
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!