Dieta bogată în grăsimi, efecte de durată asupra ficatului
Dieta bogată în grăsimi, cu un conținut ridicat de zahăr, provoacă o acumulare de grăsimi în ficat care nu poate dispărea chiar și după trecerea la o dietă mai sănătoasă. Oamenii de știință...
Cercetătorii au folosit senzorul pentru a evalua efectele unei diete bogate în grăsimi și cu conținut mare de zahăr asupra ficatului la șoareci. Apoi au evaluat rezultatele atunci când șoarecii au revenit la o dietă sănătoasă. În mod neașteptat, cercetătorii au descoperit că, în timp ce acumularea de grăsimi scade după revenirea la o dietă sănătoasă, unele grăsimi reziduale rămân în anumite celule hepatice mult timp după aceea.
Boala de ficat gras nonalcoolic (NAFLD) afectează până la 30% dintre persoanele din Statele Unite, unde dieta bogată în grăsimi, cu un conținut ridicat de zahăr este comună. Pacienții cu NAFLD dezvoltă o acumulare de grăsime în exces în ficat, lucru care poate progresa până la o boală mai gravă care implică inflamație, cicatrizare și chiar cancer la ficat (numită steatohepatită nonalcoolică sau NASH). Persoanele care acumulează grăsimi în interiorul celulelor hepatice, numite celule Kupffer, par a fi mai susceptibile să progreseze până la o boală hepatică gravă.
,,Boala ficatului gras este o preocupare crescândă în clinică, pentru că a devenit rapid una dintre principalele cauze ale bolii hepatice în Statele Unite și Europa. În prezent, nu avem terapii medicale pentru boala de ficat gras. Spunem pacienților noștri să mănânce mai bine și să facă exerciții mai multe, ceea ce, după cum vă imaginați, nu este foarte eficient", a afirmat prof.dr. Robert Schwartz, de la Școala de Medicină Weill Cornell, hepatolog.
Acesta a mai precizat că în prezent, unele instrumente de imagistică, cum ar fi imagistica prin ultrasunete sau prin rezonanță magnetică, pot ajuta la identificarea persoanelor cu ficat gras, dar aceste tehnici oferă adesea informații mai puțin detaliate.
,,Aparatul cu nanosenzor al dr. Daniel Heller este primul care detectează neinvaziv grăsimea în lizozomii celulelor Kupffer, identificându-i pe cei care sunt mai expuși riscului".
Senzorul este de aproximativ 1000 de ori mai mic decât lățimea părului uman și este fabricat din ADN monocatenar înfășurat în jurul unor nanotuburi de carbon cu un singur perete. Acumularea de grăsime în lizozomi schimbă culoarea luminii emise de nanosenzor și a fost observată pentru prima dată în celulele vii din laboratorul dr. Heller, după cum informează Medicalxpress.com.
,,Un biosenzor care ar putea detecta acest tip de acumulare de grăsime ar putea accelera cercetarea pentru tratamente în boala de ficat gras și ar putea conduce la îmbunătățirea diagnosticului", a declarat dr. Heller.
Rezumatul studiului îl găsiți aici
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
