Dieta care previne depresia

Ce mâncăm, calitatea alimentelor cu care ne hrănim, contează foarte mult și atunci când vine vorba de sănătatea noastră mintală. Depresia, una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite...
O dietă de fructe, legume, nuci, alimente pe bază de plante și peste, tipic unei diete tradiționale mediteraneene, ar putea contribui la reducerea riscului de depresie, potrivit noilor cercetări de la University College London (UCL).
Analiza, publicată recent în revista Molecular Psychiatry, este o prezentare cuprinzătoare, sistematică, a dovezilor curente privind o legătură între calitatea dietei oamenilor și riscul de a face depresie. Echipa de cercetători care a realizat analiza, compusă din oameni de știință din Regatul Unit, Spania și Australia, a analizat date din 41 de studii, inclusiv 20 de studii longitudinale.
Pentru sănătatea creierului contează ce mănânci
„Există dovezi convingătoare care arată că există o relație între calitatea dietei dvs. și sănătatea mintală. Această relație depășește efectul dietei asupra dimensiunii corpului sau alte aspecte ale sănătății care, la rândul lor, vă pot afecta starea de spirit", a spus explicat autorul principal, dr. Camille Lassale (Departamentul de Epidemiologie și Sănătate publică UCL).
„Am adunat dovezi dintr-un număr mare de studii și există un model clar că o alimentație mai sănătoasă, bogată în alimente cu compuși anti-inflamatorii, poate ajuta la prevenirea depresiei".
Dintre cele 41 de studii incluse în această analiză generală, patru au studiat în mod specific legătura dintre o dietă mediteraneană tradițională și depresia, în timp, la 36.556 de adulți. Ele au descoperit că participanții din aceste studii longitudinale, cu o mai mare aderență la o dietă mediteraneană tradițională au avut un risc cu 33% mai scăzut de a dezvolta depresie decât persoanele a căror dietă complet diferită.
S-a constatat, de asemenea, că o dietă pro-inflamatorie cu conținut ridicat de grăsimi saturate, zahăr și alimente procesate a fost asociată cu un risc mai mare de depresie în cinci studii longitudinale de 32.908 de adulți din Franța, Australia, Spania, SUA și Marea Britanie.
Ce conține cea mai bună dietă
Autorii spun că evitarea alimentelor pro-inflamatorii și alegerea celor cunoscute ca fiind antiinflamatorii, adică bogate în fibre, vitamine, minerale și polifenoli, cum ar fi fructele, legumele, vegetalele, peștele, uleiul de măsline și nuci, pot reduce riscul de tulburări depresive.
„O dietă pro-inflamatorie poate induce inflamație sistemică și acest lucru poate crește direct riscul de depresie.De asemenea, există dovezi care arată că relația dintre intestin și creier joacă un rol-cheie în sănătatea mintala și că această axă este modulată de bacteriile gastrointestinale, care pot fi modificate prin dieta noastră" a explicat dr. Lassale.
Dr. Tasnime Akbaraly, co-autor de la Institutul Național de Sănătate și cercetare Medicală Inserm și UCL, a adăugat: „Prin demonstrarea faptului că o aderare la modelele dietetice sănătoase este asociată cu un risc redus de tulburări depresive, contribuim la creșterea cantității de dovezi cu privire la importanța dietelor noastre zilnice pentru sănătatea noastră mintală și a creierului. Adăugate la studii recente randomizate care prezintă efecte benefice ale ameliorării dietei asupra rezultatelor depresiei, există acum suficiente argumente puternice în favoarea faptului că dieta este importantă în medicina psihiatrică".
Medicii ne pot ajuta
„Rezultatele analizei noastre susțin consilierea de rutină în cadrul unei vizite la cabinetul medicului, în special în cazul medicilor din domeniul sănătății mintale. Acest lucru este important atât la nivel de pacient, cât și la nivelul sănătății publice, mai ales în contextul în care dieta slabă este acum recunoscută ca fiind principala cauza a decesului timpuriu și principala cauza a handicapului în țările cu venituri medii și mari", a mai spus ea, într-ul material dat publicității de UCL.
Autorii analizei au observat și că, în timp ce relația dintre dieta sănătoasă și riscul scăzut de depresie este acum bine stabilită, există o nevoie urgentă de mai multe studii de intervenție care să examinează măsira în care schimbarea dietei pentru a îmbunătăți sănătatea mintală.
Analiza, integrală, poate fi consultată AICI.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.