Dietă fără restricții. Ce presupune regula 80-20. Cum poți să mănânci orice fără să te îngrași
Dietă fără restricții prin posibilitatea de a mânca orice. Ce presupune regula 80-20.
Te-ai gândit vreodată că ai putea adopta o dietă fără restricții. Poți mânca orice fără să te îngrași. Află în ce constă regula 80-20. Regula 80-20 presupune că puteți pierde în greutate și să fiți sănătoși prin consumul de orice tip de alimente, fără vinovăție. Vă vom spune cum.
Dieta regula 80/20 nu este o dietă miracol. De fapt, nu este nici măcar o dietă. Este o strategie care vă permite să dobândiți obiceiuri alimentare sănătoase fără a vă priva de nimic. Da, puteți avea un hamburger și cartofi prăjiți.
De asemenea, puteți bea bere și nu trebuie să lăsați pâinea. Nici măcar nu trebuie să uiți de deserturi. Cu regula 80/20, puteți urma o dietă sănătoasă fără a vă nega niciun fel de mâncare.
S-ar putea crede că acest lucru sună înșelător. La urma urmei, când vine vorba de mâncare, se pare că vedem lucrurile în termeni absoluți. De exemplu, "produsele de patiserie sunt rele și legumele sunt bune". Prin urmare, o propunere care oferă posibilitatea de a fi sănătos prin a mânca totul sună atât de departe încât să fie aproape imposibilă.
Cu toate acestea, dacă vă opriți pentru un moment pentru a reflecta, veți putea înțelege fundalul care acceptă eficacitatea regulii 80/20. De fapt, folosind-o, veți obține un echilibru, care este tot ce aveți nevoie, arată Exploring Your Mind.
De ce dietele nu funcționează
Dietele miraculoase sunt atrăgătoare. Multe dintre diete promit că îți vei atinge greutatea obiectivului rapid și practic, fără niciun efort. Deloc surprinzător, oamenii consideră că acest lucru este cu adevărat tentant.
În timp ce mulți oameni din întreaga lume susțin în mod constant că vor "adopta o dietă" lunea viitoare, în realitate, nu este deloc surprinzător faptul că dietele nu funcționează cu adevărat.
Regula dietei 80-20
Regula 80-20 se bazează pe legea lui Pareto. Este o regulă în lumea economiei care spune că 80% din rezultate sunt obținute cu 20% efort. Acest concept economic a fost acum extrapolat în domeniul alimentar.
Propunerea este extrem de interesantă. Mănânci sănătos 80% din timp și rezervi restul de 20% pentru alimentele care îți plac, dar nu sunt atât de sănătoase. Prin urmare, puteți fi sănătoși și chiar pierde în greutate (dacă doriți și trebuie să) prin consumul de "dreapta" cele mai multe ori și "greșit" restul timpului. Cu toate acestea, trebuie să subliniem că subțirimea nu este sinonimă cu sănătatea și nici grăsimea nu echivalează cu boala.
Specialiștii arată că dacă mănânci patru mese pe zi (mic dejun, prânz, gustare și cină), ar trebui să mănânci 23 de mese sănătoase pe săptămână și 5 nesănătoase. 80% "bun" și 20% "rău" sunt elemente care se hrănesc reciproc. De fapt, ele nu sunt opuse, ci complementare.
Această metodă nu este menită să reprezinte un plan rigid sau universal, ci mai degrabă să fie un ghid care servește drept orientare. Este esențial să încorporați cunoștințe solide despre alimente pentru a vă raporta la acestea într-un mod mai sănătos și, astfel, pentru a face o schimbare de obiceiuri eficientă.
Dietele și sentimentul de vinovăție
Vinovăția este baza dietelor restrictive și fundamentul recidivei. Este un ciclu continuu. Îți schimbi radical dieta. Eviți făina, zaharurile și grăsimile în primele două zile și, în a treia zi, ajungi să încalci regula autoimpusă fără reținere. Apoi, apare sentimentul de vinovăție.
Decizi să renunți la dietă și să reiei dieta obișnuită. După câteva zile sau săptămâni, încercați din nou. În consecință, ciclul se repetă, provocându-vă sentimente de nemulțumire și dependență.
Cu toate acestea, cu metoda 80-20, sentimentele tale de vinovăție își vor pierde puterea și pot chiar să dispară. Asta pentru că ai voie să mănânci alimente care nu sunt considerate sănătoase. Prin urmare, este dificil să vă mențineți sentimentele de vinovăție. De fapt, interzicerea alimentelor te ajută să nu te mai îngrijorezi de ceea ce mănânci, fără ca aceasta să însemne să te neglijezi.
Recomandări pentru aplicarea regulii 80-20
Iată principalele recomandări pentru aplicarea metodei 80-20:
Faceți o consultație cu un profesionist din domeniul sănătății care este specializat în nutriție. Acesta poate concepe un plan personalizat în funcție de greutatea, stilul de viață și obiectivele tale.
Încearcă să încorporezi, de cele mai multe ori, alimente de înaltă calitate nutriţională care te umplu. O farfurie echilibrată este formată pe jumătate din legume, un sfert din proteine precum pui, ou sau proteine vegetale și un sfert de carbohidrați, cum ar fi orezul sau cartofii.
Măsurați numărul de porții. Înregistrarea nivelului de saţietate vă va ajuta să diferențiați foamea fiziologică de foamea emoțională, ceea ce vă va ajuta foarte mult.
Rezervați 20% din "nesănătoase" pentru evenimente sociale, weekenduri sau sărbători speciale. Asta pentru că, de obicei, este mult mai complex să menții o dietă moderată în circumstanțe din afara rutinei normale.
Incorporează strategii de alimentaţie conştienta, astfel încât să poţi adopta o poziţie activa în ceea ce priveşte alegerea şi consumul meselor.
Nu săriți peste mese. Acest lucru vă va ajuta să evitați gustările.
Regula 80-20 nu se laudă cu un succes imediat, dar produce rezultate de durată. Probabil că nu veți observa efecte fizice după una sau două săptămâni, deoarece abia începeți să încorporați obiceiuri sănătoase pentru a rezista pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, în cele din urmă, pe lângă sănătatea ta fizică, sănătatea ta emoțională va fi întărită.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
