Larva gândacului de bălegar, noua delicatesă din farfurii. Deși scârboasă, e plină de vitamine, minerale și proteine

Larva gândacului de bălegar este noua delicatesă aprobată de Comisia Europeană.
Larva gândacului de bălegar este noul aliment aprobat de Comisia Europeană pentru cetățenii europeni. Această insectă poate fi folosită ca ingredient alimentar, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare. Potrivit documenului, larva gândacului de bălegar este o sursă de esențiale naturale și ingrediente durabile, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.
Larva gândacului de bălegar are un ciclu de viață scurt și sunt crescute în sistem agricol închis pe furaje certificate 100%.
A patra insectă, aprobată de UE ca aliment
Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).
Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, potrivit comunicatului Agenției Europene pentru Siguranță Alimentară.
În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.
Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.
Larva gândacului de bălegar a fost autorizată în primele zile ale anului 2023, poate fi folosită pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor - FACUA.
Insectele, sigure pentru consumul alimentar
Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară notează că insectele sunt sigure pentru a fi consumate.
”Aș dori să subliniez faptul că aceste alimente nou autorizate fac obiectul normelor UE care reglementează etichetarea alergenilor, care identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetați, cum ar fi ouăle, laptele, peștele, crustaceele și acum insectele. Astfel de reguli acordă persoanelor care trăiesc cu alergii alimentare mai multă putere de a lua decizii în cunoștință de cauză și de a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile”, arată Rafael Perez, team leader la DG Sante.
Cum pot fi consumate insectele
Insectele pot fi fierte, prăjite, uscate sau afumate. Din punct de vedere al siguranței alimentare, este recomandabil să nu mâncați insecte crude. Odată gătite, acestea sunt prelucrate în pulberi sau alte forme compatibile.
Avantajul de a avea făină de insecte este versatilitatea sa – poate fi integrată în diverse produse de bază, cum ar fi pâinea sau pastele, dar și adăugată la batoanele de nutriție, biscuiți, ciocolată etc. Feedback-ul consumatorilor este, în general, pozitiv, potrivit International Platform of Insects for Food and Feed.
Speciile autorizate în acest moment sunt cunoscute ca fiind sigure, deoarece nu sunt un vector de boli sau virusuri și, de asemenea, nu sunt invazive. Ca orice altă fermă de animale, IPO-urile sunt înregistrate în fața autorității lor naționale competente, care poate fi supusă inspecțiilor pentru a se asigura că bunele practici agricole sunt puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu legislația europeană sau națională.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.