Dieta mediteraneană previne fragilitatea cognitivă la vârstnici
Dieta mediteraneană ar putea ajuta vârstnicii să prevină fragilitatea cognitivă și să se mențină în formă, au constatat cercetătorii.
Un regim alimentar bogat în fructe, legume și alte vegetale, ulei de măsline și pește stimulează activitatea bacteriilor din stomac care sunt asociate unei îmbătrâniri sănătoase și reduce bacteriile asociate cu reacții inflamatorii, au precizat experți din cinci țări.
O astfel de dietă ar putea contribui la reducerea progresului fragilității și declinului cognitiv, susțin cercetătorii. Studiile anterioare au sugerat că o dietă restrictivă, pe care multe persoane vârstnice o urmează, reduce diversitatea microbiomului intestinal.
Experți din Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda și Polonia au dorit să vadă dacă urmarea unei diete mediteraneene timp de un an ar putea îmbunătăți calitatea microbiomului participanților la studiul care a fost publicat în revista de specialitate Gut (care aparține Societății Britanice de Gastroenterologie), conform surselor citate de Agerpres.
Cercetătorii au analizat microbiomul intestinal în cazul a 612 persoane cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani, din cinci țări, înainte și după ce acestea au respectat o dietă existentă sau au trecut la regimul mediteranean.
Noua dietă a fost bogată în fructe, zarzavaturi, nuci, legume, ulei de măsline și pește și săracă în carne roșie și grăsimi saturate, fiind adaptată nevoilor persoanelor vârstnice.
Ce compuși din alimente întârzie îmbătrânirea
Participanții au fost împărțiți în mai multe grupe: cei care prezentau deja fragilitate cognitivă, cei aflați pe punctul de a deveni fragili cognitiv și cei care nu se confruntă cu fragilitate cognitivă.
Urmarea dietei mediteraneene timp de 12 luni a fost asociată cu schimbări benefice la nivelul microbiomului intestinal și rezultate din scăderea diversității bacteriene.
Cercetătorii au remarcat o creștere în ceea ce privește tipurile de bacterii asociate anterior cu indicatori care reduc fragilitatea, cum ar fi viteza de mers și forța unei strângeri de mâini, precum și funcții cerebrale îmbunătățite cum ar fi memoria.
Urmarea acestui regim a fost totodată asociată cu o producție redusă a unor potențial dăunătoare substanțe chimice inflamatorii.
Potrivit cercetătorilor, cea mai surprinzătoare descoperire a fost „consistența asocierilor dintre markerii microbiomului adaptat în urma dietei cu markeri biologici ai îmbătrânirii (independent de naționalitate)”.
"Am arătat nu doar că sunt asociate cu respectarea unei diete, ci asociate în mod constant cu markerii referitori la fragilitate și reacțiile inflamatorii, confirmând astfel importanța acestora pentru menținerea sănătății indiferent de... vârstă, indexul de masă corporală și sex", au precizat cercetătorii.
Potrivit oamenilor de știință, schimbările au fost determinate în cea mai mare parte de o creștere în conținutul de fibre alimentare și în vitaminele și mineralele asociate - în special C, B6, B9, potasiu, fier, mangan și magneziu.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
