EXCLUSIV DR. Anca Hâncu: Vinul fiert și dieta de Sărbători. Sfaturile nutriționistului, Ep. 7

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În acest al șaptel...
Vinul, supranumit licoarea zeilor, este nelipsit de pe mesele românilor de Crăciun și de Anul Nou. Și chiar merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale. Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL cum și în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.
„Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces”, a spus dr. Anca Hâncu.
Mai multe studii arată că vinul reduce riscul bolilor cardiovasculare și atacurilor de inimă. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au constatat că cei care consumă vin își reduc riscul de a muri prematur cu aproape o treime față de cei care nu consumă licoarea zeilor.
De asemenea, vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Compușii fenolici din vin reduc riscul bolilor cardiace, dar pot încetini și creșterea celulelor canceroase, în special în cancerul de sân și de prostată s-a constatat acest lucru.
Oamenii de știință francezi au găsit dovezi cu privire la un antioxidant din vin numit resveratrol, care poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de la nivelul ficatului. Dar întrebarea care se pune, este cât anume putem consuma astfel încât să putem beneficia de efectele sale.
,,Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat. Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a precizat dr. Anca Hâncu.
Studiile științifice susțin că 20-30 de grame de alcool pe zi au efect protector la nivelul inimii, al vaselor de sânge și al creierului.
Puteți urmări întreg episodul nr. 7 aici
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum scap de pofta de dulce
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?