Dr. Craiu, semnal de alarmă: Nu mai beți tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta! Mai bine mergeți la piață

Consumul sucurilor de fructe este recomandat într-o cantitate cât mai limitată. Explicația este una foarte simplă.
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, trage un semnal de alarmă cu privire la sucurile de fructe ”naturale”, dar cu etichetele pline de chimicale.
”Peste 10 000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA, conform Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929).
La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate ("Generally Regarded as Safe" - adică unele considerate ca sigure... întrebarea este cine le consideră sigure?! Deoarece multe au fost etichetate, ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe - Neltner TG et al - Conflicts of interest in approvals of additives to food determined to be generally recognized as safe: out of balance. JAMA Intern Med 2013;173:2032-6)
Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților.
De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului.
Multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor”, a scris dr. Craiu pe contul său de socializare.
Care sunt efectele asupra copiilor
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, îngrijorarea cu privire la aditivii alimentari a crescut în ultimele două decenii, în parte din cauza studiilor care documentează din ce în ce mai mult perturbarea sistemului endocrin și alte efecte adverse asupra sănătății. În unele cazuri, expunerea la aceste substanțe chimice este disproporționată în rândul minorităților și al populațiilor cu venituri mici.
”Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare.
Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu "o mie de vorbe" scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane).
Și ce dacă? In afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia... ”, a scris dr.Mihai Craiu pe contul său de socializare.
”Nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta”
Reacția medicului a venit după ce acesta a găsit, uitat, în frigiderul de la spital, o sticlă de suc ”natural”.
”L-am desfăcut, de curiozitate. Vă las să vedeți, singuri, cum a fost, în filmul de mai jos. Nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului asa cum sunt, proaspete. E mai sigur”, a concluzionat medicul.
Sucurile de fructe, periculoase. Georgiana Benea: Avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul
Sucurile de fructe sunt sănătoase, dacă sunt consumate fără zahăr. Georgiana Benea, expert în boli metabolice şi nutriţie, a explicat la Sfat de Sănătate de la Antena 3 când devin sucurile de fructe periculoase. Sucurile de fructe conțin multe calorii.
„Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul. Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe.
Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex. Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate”, a spus Georgiana Bernea. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Detox cu smoothie de pepene roșu. Popescu: 2-3 luni, cât ține sezonul
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.