Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Potrivit unui studiu recent publicat în Franța, fructele și legumele congelate conțin mai multe substanțe chimice decât aceleași produse proaspete. Autorii au alcătuit și o listă cu acele fructe și...
Medicii ne recomandă să mâncăm 5 fructe și legume zilnic pentru a ne proteja sănătatea. Însă din comoditate sau în lipsa disponibilității celor proaspete alegem uneori fructe și legume congelate. Sunt nutriționiști care afirmă că acestea din urmă sunt sănăoase și își păstrează vitaminele și mineralele chiar dacă sunt înghețate. O asociație a consumatorilor din Franța, „60 millions de consommateurs” și-a propus să verifice ce conțin cu adevărat aceste produse congelate și cât sunt de sănătoase.
Specialiștii au analizat 134 de sortimente de fructe și legume congelate imediat după ce au fost culese. Astfel se păstrează într-adevăr o bună parte din vitamine și minerale, dar congelarea rapidă are un dezavantaj: substanțele chimice sunt și ele foarte bine păstrate.
În schimb, fructele și legumele proaspete rămân expuse la aer mai mult timp după recoltare, ceea ce ajută la degradarea unor subtanțe cu care au fost tratate.
Fructe și legume congelate cu cele mai mari doze de pesticide
Cele mai mari doze de pesticide au fost descoperite în următoarele produse congelate: fasole verde, mazăre și zmeură.
Zmeura congelată conține de două ori mai multe substanțe chimice decât aceleași fructe proaspete. 14% dintre produsele testate conțin mai mult de 6 tipuri de pesticide.
Dintre 19 sortimente de fasole verde congelată analizate, 32% conțin pesticide.
Produsele bio rămân cele mai curate, cu doar 0,1 reziduuri de pesticide.
Dintre cele 134 de produse congelate testate au fost descoperite 14 care conțineau substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană. Spre exemplu, fasolea verde, zmeura și mazărea conțineau carbendazim, un perturbator endocrin. Alte substanțe periculoase și interzise au fost linuron (un ierbicid) și iprodion (un fungicid).
Patricia Chairopoulos, reprezentant al asociației „60 millions de consommateurs”, precizează însă că aceste substanțe au fost găsite în cantități limitate.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.