Fructe și legume congelate, doze mai mari de pesticide

Potrivit unui studiu recent publicat în Franța, fructele și legumele congelate conțin mai multe substanțe chimice decât aceleași produse proaspete. Autorii au alcătuit și o listă cu acele fructe și...
Medicii ne recomandă să mâncăm 5 fructe și legume zilnic pentru a ne proteja sănătatea. Însă din comoditate sau în lipsa disponibilității celor proaspete alegem uneori fructe și legume congelate. Sunt nutriționiști care afirmă că acestea din urmă sunt sănăoase și își păstrează vitaminele și mineralele chiar dacă sunt înghețate. O asociație a consumatorilor din Franța, „60 millions de consommateurs” și-a propus să verifice ce conțin cu adevărat aceste produse congelate și cât sunt de sănătoase.
Specialiștii au analizat 134 de sortimente de fructe și legume congelate imediat după ce au fost culese. Astfel se păstrează într-adevăr o bună parte din vitamine și minerale, dar congelarea rapidă are un dezavantaj: substanțele chimice sunt și ele foarte bine păstrate.
În schimb, fructele și legumele proaspete rămân expuse la aer mai mult timp după recoltare, ceea ce ajută la degradarea unor subtanțe cu care au fost tratate.
Fructe și legume congelate cu cele mai mari doze de pesticide
Cele mai mari doze de pesticide au fost descoperite în următoarele produse congelate: fasole verde, mazăre și zmeură.
Zmeura congelată conține de două ori mai multe substanțe chimice decât aceleași fructe proaspete. 14% dintre produsele testate conțin mai mult de 6 tipuri de pesticide.
Dintre 19 sortimente de fasole verde congelată analizate, 32% conțin pesticide.
Produsele bio rămân cele mai curate, cu doar 0,1 reziduuri de pesticide.
Dintre cele 134 de produse congelate testate au fost descoperite 14 care conțineau substanțe chimice interzise în Uniunea Europeană. Spre exemplu, fasolea verde, zmeura și mazărea conțineau carbendazim, un perturbator endocrin. Alte substanțe periculoase și interzise au fost linuron (un ierbicid) și iprodion (un fungicid).
Patricia Chairopoulos, reprezentant al asociației „60 millions de consommateurs”, precizează însă că aceste substanțe au fost găsite în cantități limitate.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.