Nucile, beneficii și riscuri pentru sănătate
Nucile au fost întotdeauna o sursă excelentă de nutrienți care aduc beneficii sănătății inimii și a creierului. Totuși, aduc și unele riscuri.
Nucile au fost dintotdeuan considerate ca o bază în dietele sănătoase și este evident de ce. Acestea sunt o sursă excelentă de nutrienți care ajută la scăderea tensiunii arteriale, susține sănătatea creierului și aduc beneficii sistemului digestiv.
Grăsimile sănătoase din nuci, dar și fibrele și antioxidanții din nuci pot aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, de la reducerea riscului de boli de inimă până la stimularea sănătății creierului, potrivit livestrong.com.
Iată cinci beneficii de care ne putem bucura în urma consumului de nuci.
1. Nucile influențează tensiunea arterială
„Nucile par să aibă beneficii puternice asupra controlului tensiunii arteriale diastolice și a altor markeri ai stării de bine cardiovasculare”, spune Bethany Doerfler, dietetician de cercetare clinică la Northwestern Medicine. „Presiunea arterială diastolică este un marker cardiovascular cu adevărat important, deoarece măsoară presiunea în vasele de sânge atunci când inima se odihnește.”
Deși nu se știe pe deplin de ce nucile au astfel de efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, poate exista o combinație de factori în joc: „Este probabil datorită modului în care bacteriile intestinale se hrănesc din fibre și alți nutrienți din nuci pentru a produce compuși antiinflamatori”, spune Doerfler. „Nucile conțin, de asemenea, compuși precum steroli vegetali, fibre solubile și compuși fenolici, care pot scădea direct colesterolul și funcționează ca antioxidanți.
2. Nucile sunt legate de o mai bună sănătate a creierului
Consumul de nuci este legat de prevenirea afectării creierului și poate chiar îmbunătăți funcționarea lui. „Avem suficiente dovezi pentru a sugera că ceea ce este bun pentru vasele de sânge și inima este, de asemenea, bun pentru creier”, spune Doerfler. „Nucile au beneficii asupra sănătății creierului și inimii, nu doar datorită grăsimilor sănătoase, dar și datorită capacității lor directe de a reduce tensiunea arterială și de a modifica bacteriile intestinale”.
Nucile conțin acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 din plante. „Nucile sunt un mod cu adevărat important de a obține grăsimile polinesaturate, inclusiv acizii grași omega-3”, spune Doerfler. „Nucile au mai mulți acizi grași omega-3 decât orice alte oleaginoase (nuci, seminte, alune etc), sau leguminoase”.
Nucile au un conținut ridicat de ALA. De asemenea, nucile conțin și foarte mulți compuși polifenolici (un tip de antioxidanți). Atât acidul alfa-linolenic din nuci, cât și compușii polifenolici din nuci sunt considerați alimente importante pentru creier, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației ce duc la declin cognitiv, potrivit Societății Americane pentru Nutriție. La rândul său, aceasta înseamnă că ar putea aduce beneficii în funcționarea creierului.
S-a observat că un consum mai mare de nuci crește performanța adulților la testele cognitive, indiferent de vârstă, a constatat un studiu din decembrie 2014 publicat în The Journal of Nutrition, Health and Aging.
3. Nucile pot aduce beneficii sistemului digestiv
Odată s-a crezut că persoanele cu diverticule (structuri mici, asemănătoare pungii care se pot forma în peretele muscular al colonului) ar trebui să evite nuci și semințe, dar experții știu acum că nu este necesar. Mai mult, nucile oferă fibra importantă pentru sănătatea intestinelor și menținerea funcționării optime, potrivit Harvard Health Publishing. „Este posibil ca persoanele cu probleme digestive să beneficieze cu adevărat de fibra din nuci, dar îi sfătuiesc adesea pe oameni să se asigure că le mestecă bine sau le prepară piure”, spune Doerfler. „În acest fel modificați fibra, astfel încât intestinul dvs. are mai puțin de tocat mecanic, iar accesul la nutrienți din alimente este optimizat.”
Magneziul din nuci poate ajuta, de asemenea, la menținerea funcționării optime a intestinului. „Nucile sunt una dintre cele mai bogate surse de magneziu pe bază de plante, care pot preveni constipația ajutând mușchii intestinelor să se contracte”, spune Doerfler.
4. Posibil potențial al nucilor de a reduce riscul de cancer
Cercetări care sunt în curs de derulare analizează legătura dintre nuci și prevenirea cancerului. Dovezile sunt mixte, dar cercetările emergente arată că nucile au potențialul de a contribui la o dietă preventivă împotriva cancerului prin sinergia a numeroși compuși precum melatonina, elagitannine și gamma-tocoferol. Toți acești compuși pot lucra împreună pentru a reduce stresul oxidativ, inflamația și expresia genelor care pot duce la cancer, potrivit Institutului American pentru Cercetări Cancer.
În general, schimbarea dietei tipice occidentale (care este bogată în carne roșie, cereale rafinate și produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, precum untul) cu o dietă pe bază de plante care include nuci, este asociată cu un risc mai mic de cancer.
„Cercetarea care vizează dieta și cancerul în acest moment este foarte concentrată pe tiparele dietetice, iar consumul unei diete occidentale crește în special riscul de cancer de organe solide, cum ar fi cancerul de sân, colon, esofag și stomac”, spune Doerfler. „În schimb, consumul unei diete bazate pe plante care se învârte în jurul proteinelor și grăsimilor pe bază de plante precum cele din nuci este protector împotriva cancerului”.
Riscuri pentru sănătate al consumului de nuci
Alergia la nuci este una din afecțiunile de care suferă aproximativ 0,5 până la 1% din populație în Statele Unite și este unul dintre cele opt tipuri cele mai comune de alergii alimentare, potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI).
Dacă sunteți alergic la nuci, alune, arahide sau alte oleaginaose, nu înseamnă că veți fi alergici la toate, dar unele sunt asemănătoare și pot provoca reacții similare. Discutați cu un alergolog pentru a vă evalua riscul: reacțiile de nuci pot fi severe și pot include anafilaxie care poate pune viața în viață, de aceea este important să aveți întotdeauna epinefrină cu dvs., dacă aveți alergie la nuci, conform AAAAI.
Interacțiunile medicamentoase. Alimentele bogate în fibre precum nucile pot afecta absorbția medicamentelor tiroidiene, cum ar fi levotiroxina. Este posibil să fie necesar să vă luați medicația la un moment diferit al zilei decât atunci când mâncați nuci în mod normal - la culcare, mai degrabă decât la micul dejun, conform Consumeer Reports.
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la momentul în care trebuie să vă luați medicamentul, discutați cu medicul dumneavoastră.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
