Ouăle, sănătoase sau periculoase? Câte poți mănânca și cum
Oul este un micul dejun standard, dar mulți oameni se pot întreba dacă ouăle sunt sau nu sănătoase. Și pot fi periculoase dacă depășești o anumită limită. Iată ce spun experții
La doar 78 de calorii fiecare, ouăle sunt o sursă eficientă, bogată de proteine și vitamine. Un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteine. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de alți nutrienți, inclusiv vitamina D (care ajută la sănătatea oaselor și a sistemului imunitar) și colină (care ajută la metabolism și funcționarea ficatului, precum și la dezvoltarea creierului fetal).
Gălbenușurile de ou pot fi de asemenea bune pentru ochi; ele sunt surse semnificative de luteină și zeaxantină, care s-au dovedit a reduce riscul de cataractă și degenerare maculară, cauza principală a orbirii la persoanele de 55 și mai în vârstă.
Dar gălbenușurile de ou sunt cunoscute și pentru colesterolul lor. Un ou mare tipic conține 186 mg de colesterol.
Partea „frumoasă" a consumului de ouă
„Probabil că includem ouăle într-un model alimentar sănătos pentru inimă, dar sunt o sursă de colesterol dietetic", a spus Jo Ann Carson, profesor de nutriție clinică la UT Southwestern Medical Center din Dallas. „Să mâncăm un ou pe zi ca parte a unei diete sănătoase pentru persoanele sănătoase este un lucru rezonabil"
Un studiu publicat în mai în revista Heart a arătat că un ou pe zi poate ține medicul la distanță, cum se spune. Cercetătorii au studiat aproape jumătate de milion de adulți chinezi pe parcursul a nouă ani și au găsit că un comun de până la un ou pe zi a dus la un risc mai mic de boli cardiace și accident vascular cerebral. Experții au subliniat, totuși, că participanții la acest studiu nu mâncau o dietă occidentală.
Un alt studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a aărat că un consum de cel puțin 12 ouă pe săptămână timp de trei luni nu a crescut factorii de risc cardiovascular pentru persoanele cu prediabet și diabet zaharat tip 2. Rezultatul a mers mână în mână cu o dietă sănătoasă concepută pentru a ajuta participanții la studiu să piardă în greutate.
Cum să mănânci ouăle
Cheia, spunea Carson pentru heart.org, este ca oamenii să-și cunoască factorii de risc. În general, persoanele cu risc de boli de inimă, care au diabet sau care au suferit un atac de cord ar trebui să acorde o atenție deosebită cantității de colesterol din dieta lor, a spus ea.
Dar asta nu înseamnă că colesterolul face ca ouăle să fie o alegere dăunătoare. Carson a subliniat că, dacă dieta unei persoane conține, pe lângă cel din ouă, doar puțin alt colesterol, atunci acestea pot fi considerate mai puțin periculoase.
„Pentru cineva care a decis să fie vegetarian și nu mănâncă, spre exemplu, carne roșie, singura sursă de colesterol ar fi oul", a spus ea. „Acei indivizi ar putea include probabil ceva mai multe ouă în dieta lor."
Ouăle trebuie să fie refrigerate și să fie gătite complet, deoarece există un risc crescut de salmonela cu de la ouă crude. Modalitățile obișnuite de preparare a ouălor includ fierberea sau prăjirea (fără ulei), dar pot fi gătire și la aburi sau făcute și pe vatră. Evident, cele mai bune sunt cele fierte.
American Heart Association sugerează consumul a un ou (sau două albușuri) pe zi ca parte a unei diete sănătoase. Albușurile de ou au o mulțime de proteine, dar fără colesterolul gălbenușului.
Pentru persoanele cărora le plac ouăle prăjite, Carson recomandă utilizarea unui ulei vegetal non-tropical, precum porumb, rapiță sau ulei de măsline: „Cu siguranță, adăugarea de grăsime animală nu ar fi un lucru bun. Dacă veți folosi grăsimi în mâncare, folosiți un ulei sănătos pentru inimă ... în loc de unt sau untură", a spus ea.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
