Secara, efecte nebănuite asupra inimii și a glicemiei

Secara inclusă în dieta de zi cu zi are efecte asupra sănătății inimii, a metabolismului și a glicemiei, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est. Publicat în...
Făina de secară este utilizată pentru coacerea pâinii de secară și este bogată în bacterii cu acid lactic. Pe lângă fermentarea aluatului, aceste bacterii modifică și compuși bioactivi găsiți în secară. Ele produc aminoacizi cu lanț ramificat și peptide mici care conțin aminoacizi, despre care se știe că au un impact bun asupra metabolismului insulinei, printre altele.
Organismul o „recunoaște" pentru că are substanțe similare
Mulți dintre compușii care se găsesc în secară sunt prelucrați de bacteriile intestinale înainte de a fi absorbiți în organism. Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est, publicat în jurnalul Microbiome, a constatat că microbii intestinali și microbii găsiți în aluat produc compuși care sunt parțial identici. Cu toate acestea, microbii intestinali produc, de asemenea, derivați de trimetilglicină, cunoscută și sub denumirea de betaină, conținută în secară.
Un studiu anterior realizat de același grup de cercetare a arătat că cel puțin unul dintre acești derivați reduce nevoia de oxigen în celulele musculare ale inimii, ceea ce poate proteja inima de ischemie sau poate chiar îmbunătăți performanța acesteia. Rezultatele pot explica unele dintre beneficiile pentru sănătate pe care le are secara, inclusiv niveluri mai bune de zahăr din sânge și un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Studiul a utilizat metabolomica pe post de metodă principală pentru a realiza o analiză extinsă a metaboliților găsiți în alimente și în corpul uman. Efectele microbilor intestinului au fost studiate la șoareci și într-un model gastrointestinal in vitro, imitând funcția intestinului uman. Folosind aceste două modele, cercetătorii au fost capabili să elimine diferențele care apar în mod natural în microbiomul intestinal între diferiți indivizi, făcând mai ușor detectabili metaboliții originari din secară.
Consumul de secară are o istorie veche în spate, primele informații arătând că ea ar proveni dintr-o zonă care este situată în prezent în estul Turciei, de unde s-a răspândit în bucătăriile din întreaga lume. În Finlanda, de exemplu, secara a fost consumată de mii de ani și a fost recent selectată ca unul dintre alimentele din planul național de alimentație.
Ce face în organism
Deși beneficiile pentru sănătate pe care le are secara sunt cunoscute de multă vreme, mecanismele de bază prin care apar aceste beneficii sunt încă slab înțelese. De exemplu, așa-numitul „factor de secară" se referă la răspunsul mai mic al insulinei cauzat de secară decât, de exemplu, cel dat de pâinea cu făină de grâu. Consumul de secară face ca nivelul zahărului din sânge să scadă mai lent, ceea ce duce la efecte benefice asupra sănătății - dintr-un motiv care rămâne încă necunoscut.
Un factor semnificativ îl constituie compușii săi bioactivi sau fitochimicii, care servesc ca antioxidanți. În plus, microbii intestinali par să joace un rol important în transformarea acestor compuși într-un format care poate fi absorbit cu ușurință de organism, ceea ce face posibil ca antioxidanții în cauză să aibă un efect mai mare.
„Rolul major jucat de microbii intestinali în sănătatea umană a devenit din ce în ce mai evident în ultimele decenii și de aceea trebuie să aveți grijă foarte bine de acești microbii intestinali. Este o idee bună să evitați antibioticele inutile și să „hrăniți" microbii intestinali cu mâncare de bună calitate - cum ar fi secara", notează cercetătorul Ville Koistinen de la Universitatea din Finlanda de Est.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.