Secara, efecte nebănuite asupra inimii și a glicemiei

Secara inclusă în dieta de zi cu zi are efecte asupra sănătății inimii, a metabolismului și a glicemiei, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est. Publicat în...
Făina de secară este utilizată pentru coacerea pâinii de secară și este bogată în bacterii cu acid lactic. Pe lângă fermentarea aluatului, aceste bacterii modifică și compuși bioactivi găsiți în secară. Ele produc aminoacizi cu lanț ramificat și peptide mici care conțin aminoacizi, despre care se știe că au un impact bun asupra metabolismului insulinei, printre altele.
Organismul o „recunoaște" pentru că are substanțe similare
Mulți dintre compușii care se găsesc în secară sunt prelucrați de bacteriile intestinale înainte de a fi absorbiți în organism. Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est, publicat în jurnalul Microbiome, a constatat că microbii intestinali și microbii găsiți în aluat produc compuși care sunt parțial identici. Cu toate acestea, microbii intestinali produc, de asemenea, derivați de trimetilglicină, cunoscută și sub denumirea de betaină, conținută în secară.
Un studiu anterior realizat de același grup de cercetare a arătat că cel puțin unul dintre acești derivați reduce nevoia de oxigen în celulele musculare ale inimii, ceea ce poate proteja inima de ischemie sau poate chiar îmbunătăți performanța acesteia. Rezultatele pot explica unele dintre beneficiile pentru sănătate pe care le are secara, inclusiv niveluri mai bune de zahăr din sânge și un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Studiul a utilizat metabolomica pe post de metodă principală pentru a realiza o analiză extinsă a metaboliților găsiți în alimente și în corpul uman. Efectele microbilor intestinului au fost studiate la șoareci și într-un model gastrointestinal in vitro, imitând funcția intestinului uman. Folosind aceste două modele, cercetătorii au fost capabili să elimine diferențele care apar în mod natural în microbiomul intestinal între diferiți indivizi, făcând mai ușor detectabili metaboliții originari din secară.
Consumul de secară are o istorie veche în spate, primele informații arătând că ea ar proveni dintr-o zonă care este situată în prezent în estul Turciei, de unde s-a răspândit în bucătăriile din întreaga lume. În Finlanda, de exemplu, secara a fost consumată de mii de ani și a fost recent selectată ca unul dintre alimentele din planul național de alimentație.
Ce face în organism
Deși beneficiile pentru sănătate pe care le are secara sunt cunoscute de multă vreme, mecanismele de bază prin care apar aceste beneficii sunt încă slab înțelese. De exemplu, așa-numitul „factor de secară" se referă la răspunsul mai mic al insulinei cauzat de secară decât, de exemplu, cel dat de pâinea cu făină de grâu. Consumul de secară face ca nivelul zahărului din sânge să scadă mai lent, ceea ce duce la efecte benefice asupra sănătății - dintr-un motiv care rămâne încă necunoscut.
Un factor semnificativ îl constituie compușii săi bioactivi sau fitochimicii, care servesc ca antioxidanți. În plus, microbii intestinali par să joace un rol important în transformarea acestor compuși într-un format care poate fi absorbit cu ușurință de organism, ceea ce face posibil ca antioxidanții în cauză să aibă un efect mai mare.
„Rolul major jucat de microbii intestinali în sănătatea umană a devenit din ce în ce mai evident în ultimele decenii și de aceea trebuie să aveți grijă foarte bine de acești microbii intestinali. Este o idee bună să evitați antibioticele inutile și să „hrăniți" microbii intestinali cu mâncare de bună calitate - cum ar fi secara", notează cercetătorul Ville Koistinen de la Universitatea din Finlanda de Est.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima