Slăbit sănătos, cine/ce ne ajută: explicațiile unui medic nutriționist

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut publice pe pagina ei de socializare câteva secrete pentru a slăbi sănătos.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a arătat pe pagina ei de socializare câteva secrete care ne vor ajuta să dăm jos kilogramele suplimentare într-un mod sănătos.
Iată ce a scris ea:
„10% din cheltuielile energetice zilnice se datorează efectului termic al alimentelor sau TEF (thermic effect of food). Este un consum de calorii indus de mâncare, o termogeneză obligatorie (producție de căldură) rezultată din digestia, absorția și metabolizarea nutrienților. Ne încălzim la propriu și la figurat după ce mâncăm, iar asta ajută la slăbit.
TEF variază în funcție de compoziția dietei, fiind mai mare după consumul de carbohidrați și proteine decât pentru grăsimi.
Grăsimea din mâncare este foarte eficient transformată în grăsime de rezervă (cu „pierderi” de doar 4%), față de carbohidrați și proteine, unde randamentul este mai scăzut iar pierderile sunt de 25%.
Cine mai are efect de slăbit prin creșterea TEF?
Condimentele, frigul, cafeina și nicotina. Mâncarea picantă intensifică și prelungește efectele TEF timp de trei ore după masă.
Fiecare ceașcă de cafea crește cu 8-10% nivelul TEF, iar nicotina are un efect similar.
Acum, în funcție de cât de mult/tare vă doriți să slăbiți, vă las pe voi să alegeți „ingredientele” potrivite.
Chiar dacă este ilegal/imoral să vă îndemn să fiți vicioși, informația este reală și cat se poate de științifică. Și da, cea mai eficientă metodă de creștere a metabolismului este sportul/mișcarea, metabolismului bazal este accelerat cu 10-30%.”
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cum scap de pofta de dulce
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.