Sparanghelul, leac pentru mahmureală

Pentru a trata o mahmureală, cercetătorii spun să beți multă apă, să vă odihniți și să mâncați sparanghel. ...
Un nou studiu arată că aminoacizii și mineralele din extractul de sparanghel pot ușura mahmureala și protejează celulele hepatice împotriva toxinelor din alcool, notează Medicinenet.
Cercetătorii de la Institutul de Științe Medicale și Universitatea Națională Jeju din Coreea de Sud au analizat efectul extractelor de lăstari și frunze de sparanghel asupra celulelor hepatice umane și de șobolan
„Toxicitățile celulare au fost semnificativ atenuate ca răspuns la tratamentul cu extracte de frunze și lăstari de sparanghel", a declarat cercetătorul principal B.Y. Kim, într-un comunicat de presă al Institutului Tehnologilor Alimentari. "Aceste rezultate oferă dovezi despre modul în care funcțiile biologice ale sparanghelului pot ajuta la ameliorarea mahmurelii de alcool și protejarea celulelor hepatice."
Cercetătorii au spus că aminoacizii și mineralele benefice au fost găsite în concentrații mai mari în frunze decât lăstarii.
Sparanghelul, o legumă mâncată în multe țări din întreaga lume, a fost folosită de mult timp pentru efectele sale anti-cancer, anti-fungice, antiinflamatorii și diuretice, potrivit studiului din numărul actual al Journal of Food Science.
Sparanghelul este, de asemenea, o bună sursă de acid folic, potasiu, fibre, vitamina B6, vitaminele A și C și tiamina, potrivit comitetului consultativ al sparanghelului din Michigan.
În timp, consumul de alcool cronic provoacă stres oxidativ care duce la afectarea ficatului. Mahmureala poate provoca dureri de cap, greață, diaree și sete.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.