Studiul care arată cum dieta pe bază de plante poate preveni bolile cronice. Efectele benefice ale fibrelor și antioxidanților asupra metabolismului

Dietele pe bază de plante, în special cele bogate în legume crude, pot avea un impact semnificativ asupra reducerii greutății corporale și îmbunătățirii sănătății metabolice și...
Cercetătorii de la Spitalul Qilu al Universității Shandong au descoperit o legătură între dietele pe bază de plante și rezultate mai bune pentru sănătate pe termen lung, în special în ceea ce privește obezitatea.
Studiul sugerează că o dietă bazată pe plante poate fi eficientă în controlul greutății și îmbunătățirea calității dietei pentru a preveni și gestiona tulburările metabolice. Studiul subliniază, de asemenea, importanța consumului mai multor legume crude în menținerea sănătății.
Deși veganismul complet poate să nu fie necesar, studiul sugerează că simplul fapt de a mânca mai multe legume poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pentru sănătate.
Dietele vegetariene și vegane sunt asociate cu niveluri mai bune de colesterol, sănătatea inimii și a creierului, funcția digestivă, rezistența sistemului imunitar și longevitatea generală.
Deși nu toată lumea ar trebui să elimine imediat carnea din dieta sa, reducerea consumului de carne poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.
Beneficiile dietelor pe bază de plante pe termen lung
Un studiu la care au participat 2 223 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 82 de ani a constatat că dietele pe bază de plante tind să crească pierderea în greutate în timp. Cei care au urmat diete strict vegane au înregistrat cea mai mare pierdere în greutate, dar aceasta nu a fost semnificativ mai mare decât a celor care încă consumau lactate și ouă.
Cu toate acestea, studiile care au implicat un consum mai mare de legume crude au arătat cea mai puternică legătură cu reducerea obezității și a riscurilor de boli de inimă.
Cercetătorii au utilizat randomizarea mendeliană pentru a identifica variantele genetice legate de factori precum dietele bazate pe plante și consumul de legume, sugerând că consumul mai mare de legume crude a fost mai probabil responsabil pentru pierderea în greutate observată, mai degrabă decât predispoziția genetică.
Foto: Freepik
Compușii antiinflamatori din legume crude
Cercetătorii au descoperit că legumele crude conțin compuși precum fitosterolii și grăsimile nesaturate care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, aceștia evidențiază substanțe precum tocoferolii, ascorbatul, carotenoidele, saponinele și flavonoidele, care au efecte antiinflamatoare și antioxidante.
Cu toate acestea, este important să se evite să se meargă prea departe cu o abordare bazată pe plante complet crude, deoarece aceasta poate duce la deficiențe de nutrienți. Mesajul cheie al acestor studii este să ne concentrăm pe încorporarea mai multor legume în dietă, mai degrabă decât pe adoptarea unui stil de viață strict vegan.
Dietele bazate pe plante tind să fie în mod natural mai sărace în calorii, mai bogate în fibre și mai sărace în grăsimi saturate, ceea ce le face benefice pentru reducerea riscului de colesterol ridicat, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și obezitate.
Dacă încorporați alimentația bazată pe plante, este important să faceți acest lucru sub îndrumarea unui dietetician autorizat pentru a vă asigura că nu există lacune nutritive și că sunt luate în considerare problemele individuale de sănătate.
Courtney Pelitera, dietetician autorizat specializat în nutriție sportivă și wellness, a declarat că studiul este interesant prin faptul că este un studiu de randomizare mendeliană, luând în considerare variantele genetice ca expunere pentru a ajuta la luarea în considerare a rezultatelor.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina în mod definitiv rezultatele dietelor pe bază de plante atunci când sunt asociate cu greutatea și ASCVD.
Beneficiile creșterii alimentelor pe bază de plante
Beneficiile unei alimentații bazate mai mult pe plante sunt numeroase și pot fi puse în aplicare cu ușurință. Aceasta nu înseamnă neapărat să fii strict vegan, deoarece o dietă mediteraneană sănătoasă pentru inimă poate fi considerată bazată pe plante.
Scopul este să consumați majoritatea alimentelor din fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe. Vizați să mâncați 50% din mesele și gustările dvs. sub formă de produse, deoarece creșterea consumului de fibre poate ajuta la combaterea inflamațiilor, la eliminarea deșeurilor din organism și la îmbunătățirea nivelului lipidelor din sânge.
Restricția alimentației în diete are ca rezultat pierderea generală în greutate. Dietele pe bază de plante pot ajuta la reducerea greutății corporale datorită creșterii fibrelor de umplere, a consumului crescut de legume și a reducerii aportului global de energie.
Creșterea consumului de legume crude este asociată cu scăderea IMC și a riscului de obezitate. S-a demonstrat că o dietă bazată pe plante reduce și chiar inversează riscul de mortalitate ASCVD, are efecte pozitive asupra nivelului lipidelor din sânge, scade tensiunea arterială și reduce riscul de diabet de tip 2.
În concluzie, creșterea consumului de legume la pacienți poate contribui la reducerea greutății corporale și la reducerea riscului de ASCVD. În cazul în care un pacient este dispus și interesat de o dietă bazată pe plante, aceasta ar trebui discutată cu acesta și antrenat pe parcursul procesului cu un dietetician autorizat pentru a se asigura că toate nevoile nutritive sunt îndeplinite în timpul menținerii dietei.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!