Studiul care arată cum dieta pe bază de plante poate preveni bolile cronice. Efectele benefice ale fibrelor și antioxidanților asupra metabolismului

Dietele pe bază de plante, în special cele bogate în legume crude, pot avea un impact semnificativ asupra reducerii greutății corporale și îmbunătățirii sănătății metabolice și...
Cercetătorii de la Spitalul Qilu al Universității Shandong au descoperit o legătură între dietele pe bază de plante și rezultate mai bune pentru sănătate pe termen lung, în special în ceea ce privește obezitatea.
Studiul sugerează că o dietă bazată pe plante poate fi eficientă în controlul greutății și îmbunătățirea calității dietei pentru a preveni și gestiona tulburările metabolice. Studiul subliniază, de asemenea, importanța consumului mai multor legume crude în menținerea sănătății.
Deși veganismul complet poate să nu fie necesar, studiul sugerează că simplul fapt de a mânca mai multe legume poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pentru sănătate.
Dietele vegetariene și vegane sunt asociate cu niveluri mai bune de colesterol, sănătatea inimii și a creierului, funcția digestivă, rezistența sistemului imunitar și longevitatea generală.
Deși nu toată lumea ar trebui să elimine imediat carnea din dieta sa, reducerea consumului de carne poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.
Beneficiile dietelor pe bază de plante pe termen lung
Un studiu la care au participat 2 223 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 82 de ani a constatat că dietele pe bază de plante tind să crească pierderea în greutate în timp. Cei care au urmat diete strict vegane au înregistrat cea mai mare pierdere în greutate, dar aceasta nu a fost semnificativ mai mare decât a celor care încă consumau lactate și ouă.
Cu toate acestea, studiile care au implicat un consum mai mare de legume crude au arătat cea mai puternică legătură cu reducerea obezității și a riscurilor de boli de inimă.
Cercetătorii au utilizat randomizarea mendeliană pentru a identifica variantele genetice legate de factori precum dietele bazate pe plante și consumul de legume, sugerând că consumul mai mare de legume crude a fost mai probabil responsabil pentru pierderea în greutate observată, mai degrabă decât predispoziția genetică.
Foto: Freepik
Compușii antiinflamatori din legume crude
Cercetătorii au descoperit că legumele crude conțin compuși precum fitosterolii și grăsimile nesaturate care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, aceștia evidențiază substanțe precum tocoferolii, ascorbatul, carotenoidele, saponinele și flavonoidele, care au efecte antiinflamatoare și antioxidante.
Cu toate acestea, este important să se evite să se meargă prea departe cu o abordare bazată pe plante complet crude, deoarece aceasta poate duce la deficiențe de nutrienți. Mesajul cheie al acestor studii este să ne concentrăm pe încorporarea mai multor legume în dietă, mai degrabă decât pe adoptarea unui stil de viață strict vegan.
Dietele bazate pe plante tind să fie în mod natural mai sărace în calorii, mai bogate în fibre și mai sărace în grăsimi saturate, ceea ce le face benefice pentru reducerea riscului de colesterol ridicat, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și obezitate.
Dacă încorporați alimentația bazată pe plante, este important să faceți acest lucru sub îndrumarea unui dietetician autorizat pentru a vă asigura că nu există lacune nutritive și că sunt luate în considerare problemele individuale de sănătate.
Courtney Pelitera, dietetician autorizat specializat în nutriție sportivă și wellness, a declarat că studiul este interesant prin faptul că este un studiu de randomizare mendeliană, luând în considerare variantele genetice ca expunere pentru a ajuta la luarea în considerare a rezultatelor.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina în mod definitiv rezultatele dietelor pe bază de plante atunci când sunt asociate cu greutatea și ASCVD.
Beneficiile creșterii alimentelor pe bază de plante
Beneficiile unei alimentații bazate mai mult pe plante sunt numeroase și pot fi puse în aplicare cu ușurință. Aceasta nu înseamnă neapărat să fii strict vegan, deoarece o dietă mediteraneană sănătoasă pentru inimă poate fi considerată bazată pe plante.
Scopul este să consumați majoritatea alimentelor din fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe. Vizați să mâncați 50% din mesele și gustările dvs. sub formă de produse, deoarece creșterea consumului de fibre poate ajuta la combaterea inflamațiilor, la eliminarea deșeurilor din organism și la îmbunătățirea nivelului lipidelor din sânge.
Restricția alimentației în diete are ca rezultat pierderea generală în greutate. Dietele pe bază de plante pot ajuta la reducerea greutății corporale datorită creșterii fibrelor de umplere, a consumului crescut de legume și a reducerii aportului global de energie.
Creșterea consumului de legume crude este asociată cu scăderea IMC și a riscului de obezitate. S-a demonstrat că o dietă bazată pe plante reduce și chiar inversează riscul de mortalitate ASCVD, are efecte pozitive asupra nivelului lipidelor din sânge, scade tensiunea arterială și reduce riscul de diabet de tip 2.
În concluzie, creșterea consumului de legume la pacienți poate contribui la reducerea greutății corporale și la reducerea riscului de ASCVD. În cazul în care un pacient este dispus și interesat de o dietă bazată pe plante, aceasta ar trebui discutată cu acesta și antrenat pe parcursul procesului cu un dietetician autorizat pentru a se asigura că toate nevoile nutritive sunt îndeplinite în timpul menținerii dietei.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.