Spălarea corectă a legumelor și fructelor: sfaturi esențiale pentru sănătate. Cum să îndepărtezi murdăria, pesticidele și germenii de pe fructe și legume

Spălarea corectă a fructelor și legumelor este esențială pentru prevenirea bolilor cauzate de germenii, pesticidele și murdăria prezente pe suprafața lor.
Consumul zilnic de fructe și legume este esențial pentru menținerea sănătății, însă este esențial să le spălați corespunzător. În ciuda convingerii comune că produsele proaspete sunt sigure, 1 din 10 persoane se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza alimentelor nesigure, 46% dintre aceste cazuri provenind de la legume și fructe.
Majoritatea produselor proaspete sunt cultivate în spații deschise, expunându-le insectelor și păsărilor, care pot introduce bacterii, ciuperci, viruși și pesticide dăunătoare. În plus, produsele proaspete pot fi contaminate în timpul ambalării, preparării sau depozitării, chiar și în serele hidroponice. Prin urmare, spălarea fructelor și legumelor este esențială pentru siguranța alimentară.
Cum speli corect alimentele
Spălarea produselor proaspete este esențială pentru a preveni contaminarea cu germeni de pe piele. Cea mai sigură metodă este spălarea manuală, sub jet de apă rece, frecând fructele și legumele cu mâinile pentru a îndepărta murdăria, pesticidele și germenii de suprafață. Evitați utilizarea detergentului sau a înălbitorului, deoarece pielea poroasă a unor fructe și legume ar putea absorbi aceste substanțe chimice, făcându-le nesigure pentru consum.
Metodele chimice sigure pentru curățarea produselor includ oțetul și bicarbonatul de sodiu. Spălarea cu oțet se poate face folosind oțet distilat de malț, cidru sau vin, cu o jumătate de cană la o cană de apă, înmuierea produselor timp de două până la trei minute și apoi clătirea în apă rece proaspătă timp de cel puțin un minut.
Cu toate acestea, acidul acetic din oțet poate altera gustul și textura fructelor moi dacă sunt înmuiate mai mult de două-trei minute și nu sunt clătite suficient de bine.
Foto: Freepik
Bicarbonatul de sodiu poate opri dezvoltarea germenilor pe produsele proaspete și poate elimina aproape toate urmele de pesticide de pe produsele proaspete. Cu toate acestea, este nevoie de doar 1 linguriță de bicarbonat de sodiu per cană de apă rece pentru a spăla produsele fără a le altera gustul. Înmuierea timp de 15 minute cu bicarbonat de sodiu poate descompune pielițele delicate, afectându-le textura și aroma.
Cercetările care au comparat spălarea merelor doar cu apă cu înmuierea lor în bicarbonat de sodiu au arătat că apa este aproape la fel de eficientă în îndepărtarea pesticidelor. Cele mai multe urme de pesticide găsite în produsele proaspete sunt la niveluri nepericuloase, iar nivelurile de urme consumate nu sunt considerate a provoca boli. Cu toate acestea, decojirea merelor înainte de consum poate reduce și mai mult expunerea la pesticide, dar se pierd nutrienți valoroși.
Pe baza dovezilor actuale, doar apa este în continuare cea mai bună modalitate de a curăța produsele proaspete, fără niciun avantaj real în utilizarea oțetului sau a bicarbonatului de sodiu.
Legume versus fructe
Pentru a curăța produsele cu coajă tare sau cu pielițe tari, folosiți o perie pentru legume sau clătiți la robinet timp de 30 de secunde. Pentru legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata, broccoli, conopida, varza kale sau varza, separați-le în frunze sau buchețele și clătiți-le sub robinet timp de un minut. Aruncați frunzele exterioare deteriorate, deoarece salata este de obicei consumată crudă. Pentru fructe, clătiți-le în apă rece curgătoare timp de un minut pentru a îndepărta murdăria, microbii și stratul de ceară.
Cireșele, strugurii și căpșunile sunt deosebit de perisabile din cauza conținutului lor ridicat de apă. Păstrați-le nespălate în frigider și spălați-le numai atunci când sunteți gata să le consumați. Ștergeți-le cu un prosop de hârtie uscat sau folosiți o centrifugă pentru salate pentru a elimina umezeala și a reduce dezvoltarea germenilor. Păstrați-le într-un recipient cu capac în frigider. Curățați chiuvetele, suprafețele și ustensilele din bucătărie înainte de spălarea și prepararea produselor.
Nicio metodă de spălare la domiciliu nu poate elimina sau ucide complet toți germenii de pe fructe și legume, dar gătitul cu căldură de peste 60 de grade Celsius poate face acest lucru.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!