Creșterea alarmantă a atacurilor de cord la adulții tineri. Cauzele riscului crescut la persoanele între 20 și 30 de ani

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
atac de cord Foto: Freepik
atac de cord Foto: Freepik

Atacurile de cord sunt tot mai frecvente la adulții tineri sub 40 de ani, o tendință îngrijorătoare care necesită măsuri preventive urgente.

Vezi și: Cum funcționează postul intermitent și cine ar trebui să îl evite. Beneficiile și riscurile pentru sănătatea organismului

Atacurile de cord sunt în scădere per total, dar sunt în creștere la adulții tineri sub 40 de ani, inclusiv la cei între 20 și 30 de ani. Această tendință este îngrijorătoare, deoarece atacurile de cord au fost odată experimentate în principal de adulții mai în vârstă, dar acum 1 din 5 pacienți cu atac de cord sunt mai tineri de 40 de ani.

Rata atacurilor de cord la vârsta de 20 sau 30 de ani a crescut cu 2% în fiecare an în perioada 2000-2016. Pacienții în vârstă de 20 sau 30 de ani se confruntă cu aceleași riscuri ca și pacienții mai în vârstă și, odată ce au primul atac de cord, au aceleași șanse de a muri în urma unui al doilea eveniment cardiac major sau a unui accident vascular cerebral, indiferent de vârsta lor.

Cardio Metabolic Institute este specializat în evaluarea riscurilor și elaborarea de planuri pe termen lung pentru a ajuta la prevenirea atacurilor de cord. Înțelegerea motivelor din spatele creșterii numărului de atacuri de cord la adulții tineri poate ajuta persoanele să își protejeze sănătatea și să prevină bolile cardiovasculare.

Cauze

Moartea cardiacă subită este adesea cauzată de modificări ale semnalizării electrice a inimii, cum ar fi fibrilația ventriculară, care determină camerele inferioare ale inimii să se strângă rapid și necoordonat, împiedicând inima să pompeze sânge în organism.

Afecțiunile care solicită inima sau deteriorează țesutul cardiac pot crește riscul de moarte subită cardiacă. Unele afecțiuni comune includ mușchiul cardiac îngroșat, sindromul QT lung, sindromul Brugada și sindromul Wolff-Parkinson-White.

Loviturile puternice în piept, cum ar fi commotio cordis, pot declanșa fibrilația ventriculară și apar la sportivii care sunt loviți puternic în piept de echipamentul sportiv sau de un alt jucător. Această afecțiune nu lezează mușchiul cardiac, dar modifică semnalizarea electrică a inimii, declanșând fibrilația ventriculară.

Afecțiunile cardiace prezente la naștere, cunoscute și sub denumirea de defecte cardiace congenitale, pot reduce fluxul sanguin și pot duce la moarte cardiacă subită. Aceste afecțiuni pot fi genetice, medicale sau moștenite și pot duce la moarte cardiacă subită la tineri.

Citește și: Consumul de cafea și sănătatea musculară. Aliatul care ar putea preveni pierderea masei musculare la vârstnici

Foto: Freepik @photoroyalty

Metode de prevenție

Moartea cardiacă subită poate apărea fără avertisment sau fără niciun semn vizibil. Este esențial să se efectueze un control medical pentru persoanele care se confruntă cu leșin, dificultăți de respirație, dureri în piept sau un istoric familial de moarte cardiacă subită. În cazul în care un istoric familial al deceselor nu poate fi explicat, medicii ar trebui să discute opțiunile de screening.

În cazul tinerilor cu risc ridicat de moarte cardiacă subită, medicii pot recomanda să nu participe la sporturi competitive. În funcție de afecțiunea de bază, pot fi recomandate medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a reduce riscul. Un cardioverter-defibrilator implantabil (ICD) poate fi plasat în piept pentru a verifica în permanență ritmul cardiac și pentru a furniza șocuri electrice dacă apare o modificare a ritmului cardiac care pune viața în pericol.

Un defibrilator extern automat (DEA) este un dispozitiv portabil utilizat pentru a trata o persoană în caz de stop cardiac. Acesta furnizează șocuri pentru restabilirea ritmului cardiac și este programat să administreze un șoc doar atunci când este necesar. Este esențial să solicitați sfatul medicului dacă simptomele persistă sau nu sunt imediat evidente.

Comunitatea medicală este dezbătută cu privire la screening-ul sportivilor tineri pentru a-i identifica pe cei cu risc ridicat de moarte cardiacă subită. Un studiu italian a constatat că verificările cardiace obligatorii cu o electrocardiogramă (ECG) conduc la rate mai scăzute de moarte cardiacă subită.

Cu toate acestea, există preocupări cu privire la rezultatele fals pozitive și la diagnosticarea excesivă a unor afecțiuni care ar putea să nu provoace niciodată daune. ECG-urile de rutină ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut.

De obicei, screeningul este recomandat persoanelor cu antecedente familiale sau cu factori de risc pentru afecțiuni care cauzează moartea subită cardiacă. Asociația Americană a Inimii nu recomandă screeningul pentru tinerii fără simptome de boală cardiacă.

Adulții tineri cu probleme cardiace ar trebui să se consulte cu medicul de specialitate în ceea ce privește activitatea fizică, deoarece siguranța participării depinde de starea lor specifică.

Sporturile full-contact nu ar trebui practicate dacă există un dispozitiv medical pentru detectarea și oprirea bătăilor neregulate ale inimii. Profesioniștii din domeniul sănătății pot oferi sfaturi cu privire la sporturile și tipurile de exerciții fizice sigure pentru persoane sau copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel