Consumul de cafea și sănătatea musculară. Aliatul care ar putea preveni pierderea masei musculare la vârstnici

Consumul de cafea ar putea ajuta la prevenirea sarcopeniei și la menținerea sănătății musculare pe măsură ce îmbătrânim.
O nouă cercetare sugerează că consumul de cafea poate ajuta la prevenirea sarcopeniei, o boală musculo-scheletală care compromite forța, masa musculară și performanța pe măsură ce îmbătrânim. Studiul, publicat în Frontiers in Nutrition, a constatat o asociere pozitivă între consumul de cafea și masa musculară scheletică.
Cu toate acestea, relația dintre consumul de cafea și creșterea masei musculare a dispărut în cazul persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare. Experții nu sunt încă siguri de ce consumul de cafea poate fi asociat cu o masă musculară mai mare.
Menținerea unei mase musculare sănătoase este vitală pentru sănătatea generală, măsurată prin greutatea și volumul total. Studiul ridică semne de întrebare cu privire la beneficiile protectoare pe care cafeaua le poate oferi mai târziu în viață.
Cum poate cafeaua să protejeze mușchii
Un studiu care a folosit date de la peste 8.300 de participanți din 2011 până în 2018 prezintă impactul pozitiv al consumului de cafea asupra masei musculare scheletice la persoanele cu un IMC mai mic de 30. Vârsta medie a participanților a fost de aproximativ 40 de ani, iar puțin peste jumătate au fost femei.
Datele au fost colectate din National Health and Examination Survey (NHANES), o bază de date gestionată de CDC. Studiul a constatat că s-a observat o masă musculară apendiculară cu aproximativ 10 până la 15% mai mare la persoanele cu un consum mai mare de cafea, cafea cofeinizată și cofeină.
Cu toate acestea, studiul nu a dovedit că cafeaua determină o masă musculară mai mare la persoanele în vârstă.
Citește și: Cum identifici și tratezi tusea cronică. Cauze multiple și tratamente individualizate
Foto: Pexels @Jonathan Borba
Cafeaua și sănătatea musculară
Un studiu realizat de UCLA Health a constatat că consumul de cafea poate duce la îmbunătățirea sau creșterea masei musculare. Studiul nu oferă motive pentru această relație, dar aruncă lumină asupra asocierii dintre consumul de cafeină sau cafea și masa musculară.
Teoriile sugerează că aceasta conține mai mulți compuși antiinflamatori, care sunt asociați cu scăderea masei musculare. Consumul de cafea poate reduce inflamația din organism, ceea ce reduce căile catabolice, care apar atunci când organismul „își mănâncă propriul mușchi”.
Au fost propuse alte acțiuni mecanistice care stau la baza asocierii dintre consumul de cafea și îmbunătățirea masei musculare, cum ar fi menținerea autofagiei, un proces care reciclează celulele îmbătrânite, sau creșterea numărului și a funcției celulelor mio-satellite, care sunt precursorii celulelor musculare.
Noua cercetare nu s-a axat pe tineri, ceea ce face dificil de spus dacă cafeaua poate aduce beneficii sistemului lor musculo-scheletic. Nu este clar dacă și alte forme de cofeină, în afară de cafea, pot influența masa musculară și în ce măsură.
Cafeaua decofeinizată poate oferi unele beneficii, deoarece conține în continuare majoritatea acelorași compuși ai cafelei, dar nu a fost găsită nicio asociere.
Poate cafea să fie o sluție pentru sarcopenie?
Un nou studiu sugerează că cafeaua poate contribui la menținerea sănătății mușchilor pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, relația dintre consumul de cafea și sănătatea musculară rămâne neclară. Nu se poate spune că doar cafeaua poate preveni sarcopenia, deoarece menținerea unei activități fizice și o dietă sănătoasă sunt, de asemenea, necesare pentru a reduce riscul.
De asemenea, nu este clară cantitatea de cafea necesară pentru a observa beneficiile potențiale de protecție. Studiul a sugerat că orice consum de cafea cofeinizată oferă beneficii față de un consum zero de cafea, beneficiile fiind mai mari cu o cantitate mai mare de cafea.
Răspunsul la întrebarea dacă ar trebui să beți cafea ani de zile pentru a vedea beneficiile este probabil da, dar probabil că nu este niciodată prea târziu să începeți. FDA recomandă nu mai mult de 400 miligrame de cafeină pe zi pentru adulții sănătoși, ceea ce înseamnă aproximativ patru cești de cafea.
Studiul a fost limitat din două puncte de vedere: prejudecata de rememorare, care apare atunci când oamenii nu își amintesc cu exactitate detaliile unei experiențe, iar studiile nutriționale sunt dificil de efectuat pe perioade lungi.
În timp ce verdictul privind modul în care cafeaua poate afecta masa musculară nu a fost încă dat, este important să acordați prioritate exercițiilor fizice și unei diete sănătoase pe măsură ce îmbătrâniți.
Menținerea unei mase musculare sănătoase ajută la menținerea echilibrului, la menținerea mobilității și la digerarea și absorbția alimentelor. Fără o masă musculară sănătoasă, slăbim și suntem mai puțin capabili să participăm la activitățile zilnice.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica modul în care cafeaua ne afectează mușchii înainte de a face anumite afirmații. Deși acest studiu este interesant, el nu este „leacul” pentru sarcopenie. Dacă vă place cafeaua, continuați să o sorbiți, dar nu renunțați încă la sala de sport.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.