Top 10 alimente care cauzează pietre la rinichi

Dacă doriți să controlați apariția pietrelor la rinichi, este important să vă analizați dieta. Există mai multe alimente care provoacă pietre la rinichi.
Sunt cunoscute mai multe alimente care contribuie la dezvoltarea lor.
Topul alimentelor care cauzează pietre la rinichi
sfecla
Ceai
Spanac
Rubarbă
Proteine animale
nuci
Tărâțe de grâu
Prea mult sodiu
Ciocolată
Proteine animale
Ce cauzează pietrele la rinichi?
Pietrele la rinichi pot fi cauzate de o varietate de factori, dar în aproximativ 75 la sută din cazuri, sunt compuse din oxalat de calciu. Când mâncăm oxalat, care este prezent în multe alimente, acesta se poate lega de calciu în corpul nostru, notează University Health News.
Când concentrația de oxalat de calciu în organism devine mai mare decât normal și rinichii noștri nu o pot excreta suficient de repede, începe să cristalizeze. În cele din urmă, se pot forma pietre la rinichi.
Unul dintre factorii de risc majori pentru formarea de piatră renală este aportul mare de oxalat în dietă. Cercetătorii recomandă un aport de 40 până la 50 mg pe zi de oxalat în dietă pentru a preveni formarea de pietre la rinichi.
Ferește-te de alimentele bogate în oxilat
Sfecla este unul dintre cele mai bogate alimente bogate în oxalați, alături de alimente precum spanacul, ciorba elvețiană, rubarba și multe altele. Acest lucru le face unul dintre alimentele majore care provoacă pietre la rinichi. În 100 g de frunze de sfeclă există 610 mg de oxalat. În 100 mg sfeclă fiartă există aproximativ 675 mg oxalat.
Cum previi recidivarea pietrelor
Rețineți că persoanele care au avut pietre la rinichi au tendința de a le face din nou - 50 la sută dintre persoanele care dezvoltă o piatră, dezvoltă o alta în decurs de 10 ani.
Dacă aveți un istoric de pietre la rinichi, va trebui să fiți deosebit de precaut cu alimentele bogate în oxalați, cum ar fi sfecla, ciocolata, spanacul, ceaiul, rubarba și nucile.
Bea multa apa. Ar trebui să filtrezi 2 litri de urină pe zi.
Aveți grijă să observați semne de pietre la rinichi (dureri severe în partea abdomenului, de obicei însoțite de greață).
Obțineți suficient calciu din alimente în loc de suplimente.
Limitați aportul de sodiu la 1.500 mg sau mai puțin.
Limitați proteinele animale, inclusiv ouă, fructe de mare, carne și păsări de curte.
Sucurile acestor alimente ar putea fi deosebit de riscante, deoarece este nevoie de multe fructe sau legume pentru a face o cantitate mică de suc; puteți exagera cu ușurință aportul de oxalat dacă beți suc de sfeclă zilnic. Ar putea fi cel mai bine să vă amestecați rețetele de sucuri, astfel încât să nu consumați mai multă sfeclă pe zi.
Studiile arată că fierberea sfeclei poate fi cea mai bună modalitate de a vă bucura de aceste legume rădăcinoase, reducând în același timp riscul de pietre la rinichi - fierberea reduce cantitatea de oxalați solubili din sfeclă sub cea a sfeclei crude sau aburite.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cum scap de pofta de dulce
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.