Zahărul și produsele lactate dăunează pielii? Ce spun experții

Un nou studiu arată că o dietă bogată în lactate sau zahăr favorizează acneea. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că poluarea și alți factori de mediu ar putea afecta negativ pielea. Experții spun...
În căutarea pielii perfecte, mulți au apelat la diete stricte, evitând lactatele, zahărul sau cofeina. Există însă dovezi că alimentația produce ravagii asupra tenului, sau este doar un alt mit de îngrijire a pielii?
Ei bine, un nou studiu adaugă dovezi tot mai accentuate conform cărora ceea ce mănânci poate afecta aspectul pielii, notează Healthline.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu acnee sunt mult mai susceptibile să mănânce produse lactate zilnic, potrivit noilor cercetări prezentate la Congresul Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie (EADV) din Madrid din acest an.
Primul studiu care privește factorii de mediu și dietetic
Studiul este primul de acest gen care privește atât factori externi cât și interni care influențează acneea. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au examinat datele a peste 6 700 de participanți din America de Nord, America de Sud și Europa.
În loc să privească factorii de mediu sau de stil de viață unici, ei au privit imaginea de ansamblu.
Sursa expusă este măsura tuturor expunerilor - stil de viață, dietetic și de mediu - și modul în care acestea pot afecta sănătatea.
„Am efectuat această cercetare pentru a îmbunătăți înțelegerea bolilor dermatologice și a rolului expunenților, a factorilor interni și externi", a declarat pentru Healthline cercetătorul principal și profesorul Brigitte Dréno.
Cercetătorii au descoperit că aproape 50 la sută dintre persoanele cu acnee au consumat zilnic produse lactate, comparativ cu mai puțin de 40 la sută dintre cei care nu au făcut-o. De asemenea, au găsit o asociere semnificativă pentru consumul zilnic de băuturi dulci și consumul de alimente precum produse de patiserie și ciocolată.
Studiul nu a găsit cauza acneei în consumul de dulciuri sau lactate, ci doar faptul că acestea sunt strâns legate.
Dar Dréno a explicat că proteinele provenite din lactate pot afecta informațiile genetice ale pielii, care pot duce la inflamații sau pot afecta producția de ulei și, eventual, pot duce la acnee.
Se estimează cî acneea afectează aproximativ 1 din 10 persoane la nivel global și aproximativ 54 la sută din toate femeile adulte la un moment dat în viața lor.
Zaharul și pielea
Dr. Fran E. Cook-Bolden, medic dermatolog și chirurg estetic cu medicină avansată PC Dermatologie și profesor asistent clinic de dermatologie la Mount Sinai Health Systems, a subliniat că, și fără zahăr adăugat, produsele lactate conțin mult zahăr prin lactoză.
"Există două motive pentru care produsele lactate sunt asociate cu acneea și vreau să încep prin a menționa un citat:" Zahărul este otravă. Laptele conține lactoză, o formă de zahăr ", a declarat Cook-Bolden pentru Healthline.
Cook-Bolden a subliniat că există dovezi crescânde ale modului în care zahărul ne poate afecta organismul.
„Avem o mulțime de dovezi, deși mecanismul exact nu a fost identificat, că zahărul stimulează inflamația, nu doar în acnee, ci în multe boli diferite, dar cu siguranță în acnee", a spus ea.
Cook-Bolden a subliniat, de asemenea, că nu sunt doar deserturile care conțin zahăr. Multe alimente aparent savuroase, precum brânza sau pâinea, au un indice glicemic ridicat.
Un indice glicemic ridicat poate determina organismul să producă mai multă insulină. În schimb, Cook-Bolden sugerează trecerea la alimente cu un indice glicemic mai mic.
De vină sunt și factorii de mediu
Dar nu este doar ceea ce mănânci. Pielea ta poate fi afectată de locul în care trăiești și de modul în care trăiești.
Dréno a spus că expunerea la poluare și stres a fost, de asemenea, mai des observată la participanții la studiu care se confruntă cu acnee. Nu este surprinzător, studiul a relevat că practicile dure de îngrijire a pielii au fost, de asemenea, utilizate mai frecvent de către persoanele cu acnee.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.