Câte calorii are o PIZZA și ce conține blatul ca să ne facă să o adorăm

Pizza este cel mai popular aliment din întreaga lume. Dar ce o face atât de delicioasă...
Pizza este adorată de cei mici, dar și de cei mari. De ce oamenilor le place, însă să mănânce pizza? Răspunsul este chimia. Combinațiile și procesul de gătit sporesc gustul ingredientelor deja gustoase.
În Statele Unite, 350 de felii sunt consumate în fiecare secundă, în timp ce 40 la sută dintre americani mănâncă pizza cel puțin o dată pe săptămână.
Alimentele de pe pizza o fac atât de delicioasă
Există un motiv pizza este atât de popular. Oamenii sunt atrași de alimente grase, dulci, bogate și complexe.
Pizza are toate aceste componente. Brânza este grasă, topping-urile din carne tind să fie bogate, iar sosul este dulce.
Topping-urile de pizza sunt, de asemenea, ambalate cu un compus numit glutamat, care poate fi găsit în roșii, brânză, pepperoni și cârnați. Când glutamatul ne lovește limbile, ne spune creierelor să se entuziasmeze – și să-și dorească mai mult.
Apoi, există combinații de ingrediente. Brânza și sosul de roșii sunt ca o asociere perfectă. Pe cont propriu, au un gust destul de bun. Dar, potrivit oamenilor de știință culinari, acestea conțin compuși de aromă care au un gust și mai bun atunci când sunt mâncate împreună.
Procesul de coacere accentuează gustul
O altă calitate care face pizza atât de delicioasă este procedeul de coacere. Ingredientele sale devin maro în timp ce gătesc în cuptor. Alimentele devin maro și crocante atunci când le gătim din cauza a două reacții chimice.
Primul se numește caramelizare, care se întâmplă atunci când zaharurile dintr-un aliment devin maro. Cele mai multe alimente conțin cel puțin unele zahăr. Odată ce alimentele sunt coapte între 230 de grade și 320 de grade, zaharurile lor încep să devină maro. Caramelul este fabricat din câteva mii de compuși, făcându-l unul dintre cele mai complexe produse alimentare.
Pe o pizza, ingrediente precum ceapa și roșiile se caramelizează în timpul coacerii, făcându-le bogate, dulci și aromate. Acea crustă maro și crocantă este și rezultatul caramelizării aluatului.
În timp ce carnea și brânza de pe pizza ta devin, de asemenea, maro, acest lucru se datorează unui proces diferit numit "Reacția Maillard", care este numit după chimistul francez Louis-Camille Maillard.
Reacția Maillard apare atunci când aminoacizii din alimentele bogate în proteine, cum ar fi brânza și pepperoni, reacționează cu zaharurile din aceste alimente atunci când sunt încălzite. Pepperoni care devine crocant cu margini curbate, și brânză care maro și bule, sunt exemple de reacție Maillard, notează The Washington Post.
O felie de pizza are 12 grame de proteine
Proteina este o componentă esențială a unei stări bune de sănătate. Proteina este ceea ce vă ajută să câștigați masă musculară, și nu numai. Fără suficiente proteine în dieta ta, ai începe să te îmbolnăvești destul de des.
În timp ce nevoia zilnică de proteine a tuturor diferă în funcție de tipul corpului și de nivelurile de activitate, este important să vă asigurați că obțineți o cantitate suficientă.
O modalitate delicioasă de a face acest lucru este prin pizza. Felia medie conține 12 grame, ceea ce este o modalitate excelentă de a obține proteina de care aveți nevoie în timp ce vă bucurați de o masă delicioasă.
O felie de pizza are între 140 și 200 de calorii.
Pizza vă poate ajuta să absorbiți licopenul antioxidant
Licopenul se găsește în roșii, care sunt folosite pentru a face sosul de bază pentru pizza. Licopenul ajută la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului ridicat. De asemenea, este mai ușor de absorbit din roșii fierte, spre deosebire de roșiile proaspete.
Data viitoare când încerci să te gândești la o masă sănătoasă pentru a ajunge la cină, gândește-te la pizza!
Masă echilibrată
Pizza cu crustă subțire oferă o masă mai bine echilibrată. Nu vom minți, pizza este destul de grozavă, dar dacă sunteți în căutarea unor opțiuni mai sănătoase, atunci încercați să comandați pizza cu o crustă subțire.
Nu numai că conține mai puține calorii decât o crustă tradițională de pizza, dar veți avea un echilibru mult mai bun de carbohidrați, proteine și grăsimi, notează Steel City Pizza.
Vezi și: Cancerul poate fi prevenit. Care sunt cele 10 porunci
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.