Ce este MSG din produsele alimentare. Cum afectează organismul

Ce este MSG din produsele alimentare și cum ne influențează funcționarea organismului
Ce este MSG din produsele alimentare pe care le consumăm aproape zilnic. Glutamat monosodic (MSG) este un potențiator de aromă, care a fost utilizat pe scară largă pentru aproximativ 100 de ani. Pe lângă faptul că este prezent în mod natural în anumite alimente, este un aditiv alimentar comun în rețetele chinezești, conservele de legume și supe și alte bunuri prelucrate.
Ce este MSG
Glutamatul monosodic (MSG) este un potențator de aromă adesea adăugat în alimentele de la restaurant, legumele conservate, supele, delicatesele din carne și alte alimente. FDA a clasificat MSG ca un ingredient alimentar care este în general recunoscut ca fiind sigur. Dar utilizarea sa este încă dezbătută. Din acest motiv, atunci când MSG este adăugat la produsele alimentare, FDA cere să fie enumerate pe etichetă.
MSG a fost folosit ca aditiv alimentar de mulți ani. În acest timp, unele autorităţi, cum este şi FDA ( Food and Drug Administration) au primit multe rapoarte despre reacții îngrijorătoare pe care oamenii le-au atribuit alimentelor care conțineau MSG . Aceste reacții - numite complex de simptome MSG - includ:
- Durere de cap
- Înroşirea pielii
- Transpiraţie
- Presiunea resimţită la nivelul feței
- Lipsa de senzație (amorțeală), furnicături sau arsuri la nivelul feței, gâtului și în alte zone
- Bătăi ale inimii rapide
- Dureri în piept
- Senzație de rău (greață)
- Slăbiciune
Simptomele apar la scurt timp după ingestia alimentelor cu conţinut de MSG, notează Mayo Clinic.
MSG, efecte asupra tinerilor
Mai multe studii au arătat că MSG are efect toxic asupra dezvoltării fetale, a copiiloe, adolescenților, și adulților. Complicația fiziologică asociată cu toxicitatea MSG sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, problemele tractului gastro-intestinal și afectarea funcției creierului, a sistemului nervos, a reproducerii și a sistemului endocrin.
Efectul MSG depinde de doză, calea de administrare și timpul de expunere, arată National Library of Medicine.
Compoziția MSG
MSG este un potențiator de aromă derivate din acid L-glutamic, care este prezent în mod natural în multe alimente. Acidul L-glutamic este un aminoacid neesenţial, ceea ce înseamnă că organismul tău îl poate produce de la sine şi nu are nevoie să-l obţină din alimente.
MSG este o pulbere albă, inodoră, cristalină utilizată în mod obișnuit ca aditiv alimentar. În industria alimentară, este cunoscut sub numele de E621. Se dizolvă ușor în apă, separându-se în sodiu și glutamat liber. Se face prin fermentarea surse de carbohidraţi cum ar fi sfecla de zahăr, trestia de zahăr, și melasă.
Nu există nici o diferență chimică între acidul glutamic găsit în mod natural în unele alimente și că găsite în MSG. Acest lucru înseamnă corpul tău nu poate face diferenţa între cele două tipuri. MSG are un gust specific cunoscut sub numele de umami - al cincilea gust de bază alături de dulce, acru, sărat și amar. Umami are o aromă de carne care se referă la prezența proteinelor în alimente, arată Healthline.
Vezi și: Somnul de frumusețe, mit sau realitate. Ce se întâmplă cu pielea ta atunci când dormi
MSG, sigur pentru consum
Astăzi, autoritățile din domeniul sănătății, cum ar fi Comitetul mixt de experți FAO/OMS pentru aditivii alimentari (JECFA), Food and Drug Administration (FDA) și Asociația Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că MSG este în general recunoscută ca fiind sigură.
Ei au determinat, de asemenea, un aport zilnic acceptabil (DZA) de 14 mg pe kilogram (30 mg pe kilogram) de greutate corporală pe zi. Acest lucru este mult mai mult decât suma pe care o persoană le-ar ingera de obicei în urma unei diete normale.
Efectul asupra sănătății creierului
Glutamatul joacă multe roluri importante în funcția creierului. Pentru început, acționează ca un neurotransmițător - o substanță chimică care stimulează celulele nervoase să transmită semnale.
Unele studii susțin că MSG poate duce la toxicitate creier prin provocarea niveluri excesive de glutamat din creier pentru a suprastimula celulele nervoase, care rezultă în moartea celulelor. Cu toate acestea, glutamatul alimentar are probabil un efect redus sau deloc asupra creierului, deoarece aproape niciuna dintre ele nu trece din intestin în sânge sau traversează bariera creierului.
De fapt, Cercetările arată că o dată ingerat, MSG este complet metabolizat în intestin. De acolo, fie servește ca sursă de energie, este transformată în alți aminoacizi, fie este utilizată în producția de diferiți compuși bioactivi, mai arată Healthline.
Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni
Alimente comune care conțin MSG
MSG este prezent în mod natural în multe alimente diferite, în special cele care sunt bogate în proteine. De asemenea, se adaugă la ingrediente și alte alimente în timpul procesării. Alimentele comune care conțin MSG sunt:
Proteine pe bază de animale: pui, carne de vită, somon, macrou, scoici, crabi, creveți
Brânză: parmezan, Emmenthal, cheddar, Roquefort
Legume: roșii, ceapă, varză, mazăre verde, spanac, ciuperci, broccoli
Carne procesată: pepperoni, slănină, pastramă, cârnați, salam
Sosuri și dressinguri: sos de soia, ketchup, muștar, maioneză, sos de grătar, sos pentru salate
Alimente prefabricate și ambalate: supe conservate, conserve de ton, mese congelate, biscuiți, chipsuri de cartofi, gustări aromate
Condimente
MSG este un aditiv care îmbunătățește aroma, care este, de asemenea, prezent în mod natural în multe alimente bogate în proteine, brânzeturi și legume. Deși a fost considerat un ingredient toxic în anii 1960, dovezile actuale au spulberat acest mit, indicând faptul că MSG este sigur atunci când este consumat în cantități moderate.
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.