Ce este MSG din produsele alimentare. Cum afectează organismul

Ce este MSG din produsele alimentare și cum ne influențează funcționarea organismului
Ce este MSG din produsele alimentare pe care le consumăm aproape zilnic. Glutamat monosodic (MSG) este un potențiator de aromă, care a fost utilizat pe scară largă pentru aproximativ 100 de ani. Pe lângă faptul că este prezent în mod natural în anumite alimente, este un aditiv alimentar comun în rețetele chinezești, conservele de legume și supe și alte bunuri prelucrate.
Ce este MSG
Glutamatul monosodic (MSG) este un potențator de aromă adesea adăugat în alimentele de la restaurant, legumele conservate, supele, delicatesele din carne și alte alimente. FDA a clasificat MSG ca un ingredient alimentar care este în general recunoscut ca fiind sigur. Dar utilizarea sa este încă dezbătută. Din acest motiv, atunci când MSG este adăugat la produsele alimentare, FDA cere să fie enumerate pe etichetă.
MSG a fost folosit ca aditiv alimentar de mulți ani. În acest timp, unele autorităţi, cum este şi FDA ( Food and Drug Administration) au primit multe rapoarte despre reacții îngrijorătoare pe care oamenii le-au atribuit alimentelor care conțineau MSG . Aceste reacții - numite complex de simptome MSG - includ:
- Durere de cap
- Înroşirea pielii
- Transpiraţie
- Presiunea resimţită la nivelul feței
- Lipsa de senzație (amorțeală), furnicături sau arsuri la nivelul feței, gâtului și în alte zone
- Bătăi ale inimii rapide
- Dureri în piept
- Senzație de rău (greață)
- Slăbiciune
Simptomele apar la scurt timp după ingestia alimentelor cu conţinut de MSG, notează Mayo Clinic.
MSG, efecte asupra tinerilor
Mai multe studii au arătat că MSG are efect toxic asupra dezvoltării fetale, a copiiloe, adolescenților, și adulților. Complicația fiziologică asociată cu toxicitatea MSG sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, problemele tractului gastro-intestinal și afectarea funcției creierului, a sistemului nervos, a reproducerii și a sistemului endocrin.
Efectul MSG depinde de doză, calea de administrare și timpul de expunere, arată National Library of Medicine.
Compoziția MSG
MSG este un potențiator de aromă derivate din acid L-glutamic, care este prezent în mod natural în multe alimente. Acidul L-glutamic este un aminoacid neesenţial, ceea ce înseamnă că organismul tău îl poate produce de la sine şi nu are nevoie să-l obţină din alimente.
MSG este o pulbere albă, inodoră, cristalină utilizată în mod obișnuit ca aditiv alimentar. În industria alimentară, este cunoscut sub numele de E621. Se dizolvă ușor în apă, separându-se în sodiu și glutamat liber. Se face prin fermentarea surse de carbohidraţi cum ar fi sfecla de zahăr, trestia de zahăr, și melasă.
Nu există nici o diferență chimică între acidul glutamic găsit în mod natural în unele alimente și că găsite în MSG. Acest lucru înseamnă corpul tău nu poate face diferenţa între cele două tipuri. MSG are un gust specific cunoscut sub numele de umami - al cincilea gust de bază alături de dulce, acru, sărat și amar. Umami are o aromă de carne care se referă la prezența proteinelor în alimente, arată Healthline.
Vezi și: Somnul de frumusețe, mit sau realitate. Ce se întâmplă cu pielea ta atunci când dormi
MSG, sigur pentru consum
Astăzi, autoritățile din domeniul sănătății, cum ar fi Comitetul mixt de experți FAO/OMS pentru aditivii alimentari (JECFA), Food and Drug Administration (FDA) și Asociația Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că MSG este în general recunoscută ca fiind sigură.
Ei au determinat, de asemenea, un aport zilnic acceptabil (DZA) de 14 mg pe kilogram (30 mg pe kilogram) de greutate corporală pe zi. Acest lucru este mult mai mult decât suma pe care o persoană le-ar ingera de obicei în urma unei diete normale.
Efectul asupra sănătății creierului
Glutamatul joacă multe roluri importante în funcția creierului. Pentru început, acționează ca un neurotransmițător - o substanță chimică care stimulează celulele nervoase să transmită semnale.
Unele studii susțin că MSG poate duce la toxicitate creier prin provocarea niveluri excesive de glutamat din creier pentru a suprastimula celulele nervoase, care rezultă în moartea celulelor. Cu toate acestea, glutamatul alimentar are probabil un efect redus sau deloc asupra creierului, deoarece aproape niciuna dintre ele nu trece din intestin în sânge sau traversează bariera creierului.
De fapt, Cercetările arată că o dată ingerat, MSG este complet metabolizat în intestin. De acolo, fie servește ca sursă de energie, este transformată în alți aminoacizi, fie este utilizată în producția de diferiți compuși bioactivi, mai arată Healthline.
Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni
Alimente comune care conțin MSG
MSG este prezent în mod natural în multe alimente diferite, în special cele care sunt bogate în proteine. De asemenea, se adaugă la ingrediente și alte alimente în timpul procesării. Alimentele comune care conțin MSG sunt:
Proteine pe bază de animale: pui, carne de vită, somon, macrou, scoici, crabi, creveți
Brânză: parmezan, Emmenthal, cheddar, Roquefort
Legume: roșii, ceapă, varză, mazăre verde, spanac, ciuperci, broccoli
Carne procesată: pepperoni, slănină, pastramă, cârnați, salam
Sosuri și dressinguri: sos de soia, ketchup, muștar, maioneză, sos de grătar, sos pentru salate
Alimente prefabricate și ambalate: supe conservate, conserve de ton, mese congelate, biscuiți, chipsuri de cartofi, gustări aromate
Condimente
MSG este un aditiv care îmbunătățește aroma, care este, de asemenea, prezent în mod natural în multe alimente bogate în proteine, brânzeturi și legume. Deși a fost considerat un ingredient toxic în anii 1960, dovezile actuale au spulberat acest mit, indicând faptul că MSG este sigur atunci când este consumat în cantități moderate.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.